Zo ziet de vlag van Ermelo eruit en dit is de betekenis

ermelose vlag ermelo nederland gelderland veluwe
Ermelo vlag. Afbeelding gemeente Ermelo

Laat maar waaien! Vaak kiezen we ervoor om de Nederlandse vlag op feestdagen uit te hangen, maar wist je dat er ook een vlag van de gemeente Ermelo is? Dit is ‘m en wij zochten de betekenis erachter.

De Ermelose vlag heeft naast twee banen geel en een baan blauw, de afbeeldingen van een witte pauw en van het Maltezer kruis.

De witte pauw

Pauwen zien we nog steeds in onze gemeente, maar van oorsprong kwamen hier ook al witte pauwen vandaan. “Vanaf het begin van de veertiende eeuw moesten in Staverden witte pauwen worden gefokt. Hun veren werden gebruikt voor het helmbos van de graaf. Ook nadat de graven van Gelre in 1339 de rang van hertog kregen, bleef dit gebruik in zwang”, vertelt de gemeente Ermelo.

Als je vandaag een rondje Staverden zou maken, zie je nog steeds witte pauwen paraderen. “Een bos staartveren in het gemeentehuis van Ermelo en in het provinciehuis in Arnhem houdt de herinnering levend aan die middeleeuwse verplichting”, vertelt de gemeente.

Het Maltezer kruis

Maar wat doet dat Maltezer kruis op de vlag? “Het Maltezer kruis herinnert aan het voormalig klooster ‘St. Jansdal’, dat in 1406 werd gesticht door een commandeur met tien Maltezer ridders. Dit klooster stond in de buurtschap ‘s-Heeren Loo.”

Het klooster heeft een stempel gedrukt op Ermelo. De middeleeuwse zorgtraditie, is er nog steeds in ons dorp. Ermelo heeft namelijk een aantal belangrijke zorginstellingen. Vandaar dat het Maltezer kruis in de vlag als symbool voor zorg is opgenomen.

“Dit kruis, dat de ‘Souverijne Orde van Malta’ altijd als teken heeft gevoerd, heeft vier armen, zeer smal op het snijpunt en breed op de uiteinden, die uitlopen in twee punten”, sluit de gemeente af.

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie opgelost: waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal?”

Mysterie opgelost: waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal?

SushiPoint Harderwijk opent op Stationsplein
Ga naar “Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is”

Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is

Nieuwbouw in Putten. Foto indebuurt Randmeren
Ga naar “Mysterie: wat doet die wortel toch onder het viaduct bij de snelweg A28?”

Mysterie: wat doet die wortel toch onder het viaduct bij de snelweg A28?

wortels snelweg a28 harderwijk nunspeet

In onze gids