Oproep: Heb jij een kersthuis in Harderwijk, Ermelo of Putten?
1.000 ballen in de bomen, vier verschillende kleuren kerstbomen in huis en een enorm opblaasbare Rudolf in je tuin; wij…
Je ziet ze regelmatig in Harderwijk, Ermelo en Putten: buizen die uit de grond steken bij bomen op openbare plekken. Wandel maar eens langs een fietspad waar jonge bomen groeien, dan spot je ze gegarandeerd. Waarvoor dient zo’n buis bij de bomen eigenlijk?
Misschien raad je het al: het heeft te maken met het bewateren van de boom. Zo’n buis gaat vaak een stukje de grond in en vormt een soort cirkel rondom de kluit van de bomen. Als je water in de buis doet, krijgen de wortels overal water. Handig!
Volgens Bert van Lubek van de Vereniging Gemeentelijke Groenvoorziening zijn de buizen vooral handig tijdens droge zomers. “In de meeste gebieden komen dan groenmedewerkers met een tankwagen om water door de buis te doen. Op die manier krijgt de boom dus water. De grond moet trouwens van bovenaf ook altijd worden bewaterd, het is dus en-en. Het drainagesysteem met de buizen is eigenlijk alleen de eerste levensjaren van een boom nodig. Daarna heeft-ie genoeg kracht om zelfstandig te groeien.”
In sommige gevallen steken er twee buizen uit de grond. Die ene is zo’n bewateringssysteem. Bert: “De ander is voor het beluchting van de wortels en de kluit. Soms zit op de buizen een soort dop. Dat is om te voorkomen dat er rommel in de buis komt en het helpt tegen droogte.”
Behalve de drainagebuizen zijn er andere systemen in omloop om bomen water te geven. “De gietranden worden het meest gebruikt. Dat zijn de omhoogstaande randen in een cirkel om de boom, waar in korte tijd veel water in kan worden gegoten. Dan is er nóg een ander bewateringssysteem: waterzakken. Deze zakken aan de stam zitten vol water. Dit heeft de voorkeur, omdat de boom dan langere tijd steeds een beetje water krijgt.”
Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.
In onze gids
Populaire rubrieken