Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom liggen er zwarte kabels over de weg in Harderwijk en omgeving?

Door Nicole Berkouwer 1 februari 2020

Is het je al opgevallen dat je de laatste paar weken weleens over zwarte kabels heen rijdt of fietst in Harderwijk, Ermelo en Putten? Ze liggen per twee over de weg en zijn ietsje dunner dan een tuinslang. Wij zochten uit waar die kabels voor dienen. 

Als je regelmatig achter het stuur zit, heb je die zwarte kabels vast weleens gezien. Ze zitten altijd vast aan het asfalt. Denk jij ook direct aan een verborgen flitspaal? Wij zochten uit wat die kabels precies doen.

Verkeerssituatie in beeld

Als je deze kabels ziet, betekent het dat de gemeente of provincie het verkeer in kaart wil brengen. Met deze kabels tellen ze het aantal voertuigen dat eroverheen rijdt en zo kunnen ze bepalen hoe intensief het verkeer op een bepaalde weg is.

Zo lagen ze weleens op de Harderwijkerweg tussen Harderwijk en Ermelo. En momenteel liggen ze aan de Alberdingk Thijmlaan in Harderwijk en op de Vondellaan.

Waarom twee zwarte kabels?

Maar waarom liggen er dan twee kabels? Dat is zodat gemeten kan worden van welke kant het verkeer komt. De kabel die als eerste ‘overreden’ wordt door een auto of fiets, is de kant waar de auto of fiets vandaan komt. Bij wegen waar meer dan 3.000 voertuigen per etmaal rijden, liggen meestal twee kabels. Minder drukke wegen redden het met één kabel, lezen we op Wegenwiki.

Tekst gaat door onder video.

zwarte kabels op de wegen
https://giphy.com/

Meten is weten

Naast de verkeersintensiteit, meten de kabels nog meer. Bijvoorbeeld hoe zwaar het verkeer is wat eroverheen rijdt (vrachtverkeer is véél zwaarder) of hoe lang de voertuigen zijn. Ook de rijsnelheid meten de zwarte kabels. Maar gelukkig hoef je geen print op de deurmat te verwachten, want je krijgt geen boete als je daar te hard overheen rijdt.

Dit doet de gemeente met de resultaten

Alle gegevens worden gebundeld om een actueel beeld van de verkeerssituatie te schetsen. De gemeente kan op basis hiervan veranderingen doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan verkeersplekken waar het op bepaalde tijdstippen veel te druk is. Of als er grote veranderingen op komst zijn. Dan moet van tevoren duidelijk zijn of het niet al te druk is op een bepaalde weg. Ook kunnen verkeersbesluiten door de gegevens van de kabels geëvalueerd worden.

Lees ook:

Feitje! Dit is de betekenis achter deze bordjes in Harderwijk, Ermelo en Putten

Als je ze eenmaal ziet, ontkom je er niet meer aan. Vooral op muren en palen in Harderwijk, Ermelo e...
Funda's Finest Alberdingk Thijmlaan in Harderwijk

Funda’s Finest: Dit bijzondere huis in Harderwijk is zeker het binnenkijken waard

Ken jij het instagram-account Funda’s Finest al? Daar lichten ze woningen uit die te koop staan op F...
A28 snelweg Harderwijk

Wie is de dansende, balancerende man op de A28 bij Harderwijk?

Mysteries: er zijn genoeg dingen waar wij onze bedenkingen bij hebben. Waarom heet station Harderwij...

adv.