Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Stoepkrijten in Putten, verboden of toegestaan?

Door Nicole Berkouwer 4 april 2020

Roze, groen, geel, blauw: stoepkrijt is er in heel veel kleuren. Afgelopen woensdag was het Nationale Stoepkrijtdag, maar een aantal Puttenaren vroeg zich af: Mag dat wel? Stoepkrijten in Putten? Wij zochten contact met de gemeente en doken in de archieven.

Niks is meer onschuldig dan een beetje kleur op de straten zou je denken. Maar niets is minder waar. Een lange tijd zou het verboden zijn te stoepkrijten op de openbare weg.

Stoepkrijtverbod

Maar huh, hoezo is er een stoepkrijtverbod? In de Algemene Plaatselijke Verordening staat allemaal regels waar wij ons als burgers aan moeten houden. Een grote landelijke organisatie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die schrijft de algemene regels. De gemeente kan dan zelf nog regels aanpassen. In de algemene regels stond in artikel 2.42/2 dat het verboden is om zonder schriftelijke toestemming “met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof enige afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen.”

Nationale Stoepkrijtdag

In 2017 kwam er veel ophef over het stoepkrijtverbod. Het blijkt dus daadwerkelijk te bestaan. Radio-dj Gerard Ekdom heeft aan de hand van verschillende initiatieven in het land de Nationale Stoepkrijtdag in het leven geroepen. Mede door de ophef en reuring heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ervoor gekozen het eigen model in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Daardoor veranderde Apeldoorn bijvoorbeeld al wat regels waardoor stoepkrijten op de openbare weg gewoon mag.

Stoepkrijten in Putten

Juridisch medewerker Jaap van de gemeente Putten laat ons ook weten: “Ik weet nog heel goed dat we het hierover hadden. Het kwam ook een beetje af van een waddeneiland. Daar spoten destijds marketeers met water hun sjablonen op de weg. Om dat te voorkomen was deze regel ook van toepassing. Maar voor de kinderen die aan het krijten zijn, is het gelukkig naar mijn weten niet of nauwelijks voorgekomen dat we daarvoor hebben beboet.”

Geschrapt

In Putten besloot de gemeenteraad eind 2017 het stoepkrijtverbod te schrappen. Dat besluit is begin 2018 in werking getreden. In het voorstel aan de gemeenteraad nam de gemeente de volgende tekst op: “In de loop van 2017 is een aantal keren ophef ontstaan over wat in de pers “het stoepkrijtverbod” is gaan heten. Het beeld werd geschetst dat gemeenten handhavend optraden tegen krijtende kleuters en straatkunstenaars. Gelukkig zijn er weinig of geen voorbeelden bekend waarbij ook echt is opgetreden. Het lijkt er gelukkig op dat in de praktijk gemeentelijke handhavers het gezonde verstand hebben om te zien dat het niet de bedoeling is geweest om onschuldige vormen van stoepkrijten te verbieden. De VNG heeft er desondanks wel voor gekozen om het woordje “krijt” uit de model-Apv te schrappen. Dit omdat naar de letter van de regel stoepkrijten inderdaad onder het verbod viel, en omdat krijt meestal na een paar dagen of één bui niet meer zichtbaar is en niet of nauwelijks schadelijk is voor het milieu. In het tweede lid, onder b, wordt daarom het woord “krijt” geschrapt.”

Dus wees gerust, je mag dus ook gewoon in Putten stoepkrijten! En met dat heerlijke lenteweer wat ons te wachten staat, kijken wij uit naar die kleurrijke straten.

Lees ook:

winactie tuinset cadeaukaart gratis harderwijk ermelo putten winnen lenteproof

Maak je huis lenteproof en win een Huis & Tuin Cadeaukaart van €100,-

Heb jij de weerberichten voor de komende tijd al gezien? Er komt nog meer lenteweer aan! Nu we allem...
Nationale Stoepkrijtdag Harderwijk Ermelo Putten

Gespot! Stoepkrijt in Harderwijk, Ermelo en Putten om vrolijk van te worden

Ben je al bekend met de stoepkrijt challenge? Over heel de wereld laten kinderen lieve berichtjes ac...
dierentuin

Weekendtip: Met het hele gezin naar de dierentuin (maar dan gewoon thuis)

Huh, staat er een tijger op de redactie van indebuurt? Ja, zeker! Geen echte natuurlijk, maar wel ee...
Lenteweer. Foto indebuurt Randmeren

Hier worden we blij van: er komt héél lekker lenteweer aan (ook in Harderwijk e.o.)

Zonneschijn genoeg de laatste tijd, maar geen korte-broeken-weer. Daar komt veranderingen in, want v...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.