Mysterie: Wat doen die leeuwen en blote vrouwen in Harderwijk?
Al een tijdje staan vier grote, massieve leeuwen in Drielanden Harderwijk. De grote dieren worden omringd door hekken, dus gevaarlijk...
Tijdens een wandeling door het park of het bos kijk je je ogen uit. Je zou bijna vergeten om naar beneden te kijken, naar de rest van de boom. Want helemaal onderaan, rondom de wortels, kun je vaak een plastic band zien. Maar waarom zit er eigenlijk een ring of rand om die boom heen?
Als je over de Hoofdweg in Harderwijk rijdt, dan zie je ze ook langs de kant van de weg. Hoge bomen, maar aan de onderkant een grote groene of zwarte ring.
Dick van Dam, directeur van Van Dijk Groenvoorzieningen, is gespecialiseerd in groenvoorzieningen. Hij legt uit dat het om een gietrand gaat. “Een gietrand wordt, afhankelijk van wat de opdrachtgever wil, een of twee jaar geplaatst als nazorg van een boom. Dit kan een jonge boom zijn, maar ook een oudere boom die verplant wordt.”
Daarnaast houdt de gietrand ook water vast. “Hierdoor gaat het water direct naar de wortels. Het is een hulpmiddel om een boom – jong en oud – levensbestendig te maken, bijvoorbeeld vanwege warmte. Ook zorgt de gietrand als versteviging van de boom, net als de boompalen.”
Die boompalen zie je bijvoorbeeld ook bij de bomen op de boulevard in Harderwijk. Daar zit én een gietrand én een constructie van palen om de boom te begeleiden.
Tekst gaat door onder de foto’s.
Een ander woord voor een gietrand is een wateringsrand of een irrigatiehulp. “Dit hulpmiddel is tijdelijk, net als de boompalen die er onder meer voor zorgen dat een boom niet omwaait. Daarna moet een boom op eigen kracht verder.”
De gietranden zijn er in allerlei kleuren en materialen. Dick: “Zwart, verschillende kleuren groen, plastic of biologisch afbreekbaar. Er is van alles mogelijk. Sommige gietranden gaan volledig op in de natuur.”
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu gesloten
Populaire rubrieken