Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Harderwijks Mysterie: Hoe komt de wijk Frankrijk aan haar naam?

Door Nicole Berkouwer 5 oktober 2019

In de rubriek Mysteries behandelen we een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het zit. Wij proberen een antwoord te vinden, soms met jullie hulp. Deze week de vraag: Hoe komt de woonwijk Frankrijk in Harderwijk aan haar naam?

In Harderwijk kennen we vele wijken; Stadsdennen, Stadsweide, Drielanden, Zeebuurt, Slingerbos en zo ook de wijk Frankrijk. Maar waar komt dit zonnige oord vandaan? En hoe zit dat nou eigenlijk met die naam? Wij zochten het uit!

Terug in de tijd

De woonwijk Frankrijk in Harderwijk kwam pas in 1984 tot stand. Tijdens het bouwen van de woonwijk Stadweiden in 1971 waren er al plannen om ook aan de oostzijde van Harderwijk te bouwen. Veel Hierdenaren waren daarop tegen en zo verschenen er teksten met ‘Frankrijk houen, in polder bouwen’. Zo ontstond vertraging in het bestemmingsplan, vermeld de website Mijn Gelderland. Uiteindelijk werd het plan dus toch in ’84 goedgekeurd en konden er woningen gebouwd worden.

Die naam?!

Daar heerst wat onduidelijkheid over. De enige ‘bron’ die wat prijsgeeft is Wikipedia. Zij vermelden dat de naam hoogstwaarschijnlijk komt van een luchtballon uit Frankrijk die hier is geland. Kunnen we dat geloven!? Het is in ieder geval een bijzonder verhaal, wat zeker nog een staartje krijgt. Want niet alleen de woonwijk heeft een bijzondere naam.

Geitenkamp, Boomkamp, Paardenkamp

Nog zoiets opvallends in de wijk Frankrijk. De kampjes komen overal vandaan. Geitenkamp, Boomkamp, Paardenkamp, Duivenkamp… Hoe zit dat dan?! Op de site van de gemeente Harderwijk staat dat we vroeger een agrarisch gebied hadden op dit stuk grond. Daar komen de kampen vandaan. Ook de Lammertkamp heeft een geschiedenis. Van oorsprong was het agrarisch gebied en daarmee was boer Lammert van ’t Goor fel tegen het bouwen van de woonwijk. Door zijn vele ophef heeft deze tegenstander dus een straatnaam (Lammertkamp) gekregen. Het gebied tussen de Elsweg en Tabaksweg herinnert nog aan de periode uit de naoorlogse geschiedenis.

Inmiddels kent de wijk Frankrijk ook een wijkplatform, wijkkrant en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals de rommelroute eerder dit jaar.

Aanvullen!?

Heb jij nog een aanvulling over de woonwijk Frankrijk in Harderwijk? Mail ons & dan vullen wij het artikel aan!

Lees ook

Boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo

Familiebedrijf Riemer & Walinga: ‘De passie voor boeken zat er al jong in’

Boekhandel Riemer & Walinga is een begrip in Ermelo en ver daarbuiten. Het familiebedrijf bestaat vo...

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
schattige dieren op de veluwe

Genieten van.. schattige dieren op De Veluwe

Ben jij dol op de Veluwe? Dan ben je vast fan van de paarse heide en deze lieve beestjes die hier ro...

Rommelroute in Frankrijk, wat kochten de Randmeerders?

Op zaterdag 25 mei 2019 was de rommelroute in de wijk Frankrijk in Harderwijk. Van 10.00-14.00 uur k...
Bioscoop Atlantis Harderwijk

NEE! Bioscoop Atlantic in Harderwijk gaat weg

WAT?! Onze bioscoop Atlantic in Harderwijk sluit per direct de deuren, meldt De Stentor.  Elk...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.