Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit gebeurt in Harderwijk, Ermelo en Putten als de dijken breken

Door Nicole Berkouwer 8 februari 2020

Vroeger heb je, als het goed is, tijdens de geschiedenisles alles geleerd over de watersnoodramp in 1953. Die ramp kostte het leven van 1853 mensen en er was grote schade aan huizen, de veestapel en infrastructuur. Maar wat gebeurt er als de dijken nú zouden breken? En wat merken wij daar in Harderwijk, Ermelo en Putten dan van? Wij zoeken het uit.

We duiken eerst even in de geschiedenis om meer te leren over de ramp in 1953. En vooral: wat de oorzaak was. Op 31 januari van dat jaar ontstond een storm vlak bij Schotland. Die viel heel ongelukkig samen met een springvloed (de periode waarin het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst is). Een enorme hoeveelheid water kwam met grote snelheid richting Nederland. Met een tragisch gevolg: de dijken braken en een groot deel van Zeeland stond daardoor onder water. Een verschrikkelijke natuurramp.

Verdedigen tegen het water

Na de watersnoodramp was Nederland het erover eens. Dit nooit meer. De Deltawerken werden in het leven geroepen: een verdedigingssysteem ter bescherming tegen hoogwater in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Dat systeem bestaat uit dammen en stormvloedkeringen die het water moeten tegenhouden wanneer een storm uit de hand loopt. In januari 2018 werden alle vijf de stormvloedkeringen gesloten tijdens een zware storm. Dat was nog nooit eerder voorgekomen.

Tekst loopt door onder de foto.

Watersnoodramp 1953
Grote gebieden stonden onder water in 1953. Foto: Wikimedia

Als de dijken breken…

Ondanks het ingenieuze verdedigingssysteem in Nederland, is een ramp nooit helemaal te voorkomen. Dus wat gebeurt er in Harderwijk, Ermelo en Putten als de dijken breken? Via de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode zien of je in een risicogebied woont. Pfieuw: als we de postcode van onze redactie (in het centrum van Harderwijk) intikken, zien we dat we geen risico lopen op een overstroming. “Jouw locatie ligt in een gebied dat niet kan overstromen vanuit de zee of de grote rivieren vanwege de hoge ligging”, lezen we op de site. Ook voor het centrum van Putten en Ermelo hebben we dit gecheckt en ook daar is er geen kans op een overstroming.

Meerdere gevolgen

We houden het dus droog in Harderwijk, Ermelo en Putten, maar ondanks dat we niet onderstromen, heeft dat wel verschillende gevolgen:

  • Geen water
  • Geen elektriciteit
  • Geen gas
  • Problemen met riolering
  • Grote drukte op de weg
  • Vlucht je niet? Dan duurt het even voor je hulp krijgt
  • Vlucht je wel? De drukte op de weg is enorm

Zijn er nog zaken waarvan jij je afvraagt: hoe zit dat?! Stuur ons je mysterie toe via [email protected], dan proberen wij een antwoord voor je te vinden.

Lees ook:

A28 snelweg Harderwijk

Wie is de dansende, balancerende man op de A28 bij Harderwijk?

Mysteries: er zijn genoeg dingen waar wij onze bedenkingen bij hebben. Waarom heet station Harderwij...

Dit is waarom je zoveel vogels hoort fluiten in de vroege ochtend

Feitje! Dit is de betekenis achter deze bordjes in Harderwijk, Ermelo en Putten

Meer over

Mysteries

adv.