Klok verzetten: zo gaat dat bij de Markt in Harderwijk

markt harderwijk klok verzetten vooruit
Lege Markt in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren

De klok gaat dit weekend – van zaterdag 30 oktober op zondag 31 oktober – achteruit. Een uurtje langer slapen dus! Maar hoe verzetten ze de klok bij de Markt in Harderwijk eigenlijk?

’s Morgens eerder licht en ’s avonds sneller donker. Horloges, grootmoeders hangklok en ook de klok in je auto moet je weer aanpassen: de klokken in en rondom het huis moeten we weer verzetten naar de wintertijd. 

Klok verzetten Markt Harderwijk

De klokken in Harderwijk, Ermelo en Putten gaan dus ook weer een uurtje terug in de tijd. En tijdens de zomermaanden vroegen wij ons al af hoe dat zit met de klok op de Markt in Harderwijk. Gaat er iemand naar boven om de wijzers handmatig te draaien? Of is er een handige manier om dat te doen vanaf de buitenkant van het pand?

Op een smal trappetje naar boven?

Niets is minder waar, het is namelijk best wel een beetje ‘saai’. Erwin is beheerder van het pand Markt 1 en hij weet hoe het zit: “Het zijn atoomklokken. Dat betekent dat ze volledig automatisch vanaf afstand worden teruggezet.” Geen spectaculaire brandweerwagen die de klok verzet dus. En ook niet via een smal trappetje naar boven.

Nooit meer wintertijd?

Weet je nog dat we misschien geen wintertijd zouden krijgen? De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de halfjaarlijkse wisseling tussen zomertijd en wintertijd afschaffen. Voorlopig moeten we de klokken nog wel blijven verzetten, want het voorstel kreeg geen instemming van de lidstaten. Pas in april 2021 zou er opnieuw naar het voorstel worden gekeken. Als het voorstel wél wordt doorgevoerd, mag elk land uit de EU zelf bepalen of ze voor altijd in zomertijd blijven of toch de klok een uurtje terugzetten…

Eenmaal eind 2021 is er nog geen vordering en blijft het voorlopig nog even zoals het is. Schrijf daarom maar vast in jouw agenda: in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart 2022 gaan de klokken weer vooruit.

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie opgelost: waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal?”

Mysterie opgelost: waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal?

SushiPoint Harderwijk opent op Stationsplein
Ga naar “Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is”

Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is

Nieuwbouw in Putten. Foto indebuurt Randmeren
Ga naar “Mysterie: wat doet die wortel toch onder het viaduct bij de snelweg A28?”

Mysterie: wat doet die wortel toch onder het viaduct bij de snelweg A28?

wortels snelweg a28 harderwijk nunspeet

In onze gids