Schattig hé! De Ermelose Kim geeft 5 tips voor het kopen van een hond

Door de coronacrisis en het vele thuiswerken, zie je een enorme groei van hondenbezitters. Iedereen die thuis zit, wil wel graag zo’n lieve viervoeter in huis. Op deze tips moet je letten als je een hond wil kopen!

De Ermelose Kim begon haar hondenschool net voor de coronacrisis en ziet veel nieuwe pups voorbij komen. “Je moet wel op een aantal dingen letten als je een hond of puppy aanschaft. Je wil niet bij een broodfokker uitkomen natuurlijk. Een broodfokker is iemand die puur voor eigen gewin de moederhond doorfokt. Normaal hoort de hond even rust te krijgen en te herstellen van de zwangerschap van de pups, maar deze broodfokker gaat dus echt voor het commerciële aspect van de hondenverkoop. Daardoor ontstaan medische problemen en dat wil je niet als je een jonge viervoeter koopt.”

De broodfokker

Kim legt uit wat een broodfokker precies is: “Een vrouwtjeshond, ook wel een teef genoemd, is twee keer per jaar loops. Op die momenten kan de teef zwanger worden. In een normale situatie zal een teef één nestje per jaar krijgen met een maximum van drie nestjes in haar hele leven. De broodfokker daarentegen zal met dezelfde teef twee nestjes per jaar realiseren. En daar herken je de broodfokker aan.”

Tips om hond te kopen

Dus maken wij in samenwerking met de Ermelose Kim een handig lijstje waar je op moet letten als je een kleine pup aanschaft.

Nest bekijken

Maak altijd een afspraak om het nest te bekijken. “Het is super belangrijk om het nest van de jonge puppy’s te bekijken”, vertelt Kim. “Daaruit kan je al snel zien of de hondjes stress ervaren of dat ze juist lekker aan het spelen en rustig zijn. Dat laatste is natuurlijk een goed teken.”

Swipe door voor meer tips over het kopen of aanschaffen van een jonge pup.

Hoopje bij elkaar

Lieve hondjes. Foto Pixabay

“Zie je dat de puppy’s dicht als een hoopje bij elkaar gekropen zijn? Dan is de kans groot dat ze zich niet veilig of op hun gemak voelen. Je herkent een puppy die gezond is door zijn nieuwsgierige gedrag. De hond zal veel sneller rondkijken en de wereld om zich heen willen verkennen. Als de pups bij elkaar liggen te slapen, dan is dat uiteraard wel heel normaal.”

Ontsteking

hond kopen
Golder Retriever Puppy. Afbeelding Pixabay

Belangrijk als je een hond wil kopen is ook om te checken of het diertje er gezond uitziet. “Eigenlijk herken je een ontsteking al heel snel. Het kunnen wondjes zijn of juist plekjes die je normaal niet ziet bij een gezonde hond. Let dus goed op of het diertje geen bijzonderheden heeft. Tevens kan je ook letten op een worminfectie. Bij een worminfectie hebben de pups overdreven dikke buikjes ten opzichte van de ledematen. Ze hebben mogelijk diarree. In het ergste geval braken ze. De hondjes zijn lusteloos en hebben soms kale plekken. Daarnaast moet het tandvlees van de pup geen bleke kleur hebben.”

Zie je deze symptomen dus niet? Dan kan deze van je checklist en kan je door met de volgende tip>

Meerdere nestjes op 1 verblijf

hond kopen tips
Labradoodle. Afbeelding Pixabay

“Als er één ding is wat een broodfokker opmerkelijk maakt, dan is het de hoeveelheid nestjes op één verblijf. Dus als jij komt kijken naar een nestje met allemaal pups en in het schuurtje ernaast is nog een nestje, dan weet je vrijwel zeker dat het een broodfokker is. Normaal gesproken is één nestje met jonge pups al een enorme klus om ze te verzorgen, dus laat staan meerdere nestjes.”

Niet op bezoek

De absolute nummer 1 herkenning van de broodfokker: “Ja, het meest kenmerkend aan de broodfokker is dat er altijd een excuus is waarom je het nestje niet mag bekijken. Wellicht omdat één van de eerder genoemde tips bij de verkoper niet klopt. Als je het nestje niet mag bekijken, dan kan je beter geen hond kopen bij deze verkoper. Er zijn genoeg andere honden die pups krijgen, dus kijk vooral verder voor de juiste hond”, vertelt hondentrainster Kim.

Kortom! Met deze tips kun je een hond kopen en de broodfokker herkennen. “Pups van een broodfokker hebben doorgaans fysieke en mentale problemen door nalatige verzorging en socialisatie. Ze eindigen vaak in een asiel of overlijden jong. Ze kosten een fortuin aan dierenartskosten. Door een pup van een broodfokker te kopen, houd je de broodfok in stand. En dat wil je natuurlijk voorkomen.”

Lees ook:

Hondenschool Kim Ermelo

Harderwijkerweg 220, 3852 AK Ermelo

Nu geopend

Meer informatie
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

Meer in deze categorie

Genieten van Randmeren

Ga naar “Mysterie opgelost: waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal?”

Mysterie opgelost: waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal?

SushiPoint Harderwijk opent op Stationsplein
Ga naar “De leukste, grappigste en mooiste verhalen uit Harderwijk, Ermelo en Putten”

De leukste, grappigste en mooiste verhalen uit Harderwijk, Ermelo en Putten

In Frankrijk, Harderwijk Nederland
Ga naar “VIDEO: Harderwijk in 1976; herken jij deze plekken?”

VIDEO: Harderwijk in 1976; herken jij deze plekken?

jaren zeventig

In onze gids