Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij de Thaise Ploy: ‘Ik eer de Thaise koningen in huis’

Door Nicole Berkouwer 2 december 2019
De Thaise Ploy is drie jaar geleden naar Harderwijk verhuisd. Ze ontmoette de liefde van haar leven en liet Bangkok, haar geboortestad, achter zich, om een nieuw leven op te bouwen in de Wittehagen.

Ploy leerde haar man Jochem kennen in Thailand. Zij was barista, Jochem werkte voor Vingino (kledingmerk) en had zin in een kopje koffie. De hitte van de koffie was er niks bij, want de vonk sloeg over. Daar begint het romantische sprookjesverhaal.

Inmiddels leert Ploy de Nederlandse taal en cultuur. Ploy: “Ik ging mee naar Nederland. We woonden eerst één jaar in de binnenstad van Harderwijk. De match tussen ons was er nog steeds, dus besloten we een grotere woning te kopen in Harderwijk.”

Koningen

Ploy en haar man Jochem showen de Thaise cultuur op een subtiele manier. Ploy: “In Thailand zijn de Koningen heel belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld Koning 5 een hele mooie plek in huis gegeven, in de woonkamer én in de wimpersalon.

In de woonkamer staat hij in een Thais-hoekje in de open kast. Mijn moeder kwam hier een tijdje terug op bezoek en die vertelde dat de Koning veel hoger moest staan. Ik legde haar uit dat ik nu hier woon en dat het een andere soort woning is. Koning 5 staat op een hele mooie plek en dat is goed zo.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Woonkamer Foto indebuurt Randmeren
Stoel. Foto indebuurt Randmeren
Woonkamer. Foto indebuurt Randmeren (2)
Woonkamer. Foto indebuurt Randmeren

Thailand vs Nederland

Van de woonkamer naar de keuken, waar een wel heel bijzondere keukenmachine staat. Ploy: “Dit is de rijstmachine. We eten eigenlijk elke dag wel rijst. Hij kookt de witte korrels super snel, dus dat scheelt tijd.”

Waar de Nederlanders wat minder rijst in de week eten, verschillen beide culturen op meer vlakken. Ploy: “In Nederland groeien de kinderen op tot echte volwassenen. De ouders laten hun kinderen meer vrij. In Thailand is dat wat minder. We werden juist opgegroeid met beschermende ouders. Ze zouden niet snel zeggen dat ik zo maar mag buitenspelen of op ontdekking mag gaan. Maar dat kan ook komen doordat mijn ouders wat traditioneler zijn.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Thaise keukenmachine. Foto indebuurt Randmeren
Thaise kookmachine Foto indebuurt Randmeren
Keuken. Foto indebuurt Randmeren
Keuken Foto indebuurt Randmeren,.
Sfeervolle keuken. Foto indebuurt Randmeren

Inburgeren

Niet iedereen uit het buitenland mag zo maar in Nederland wonen. Ploy vertelt: “Ik moet nog wel integreren en heb volgend jaar een examen. Daarvoor moet ik onder andere de Nederlandse taal lezen, spreken en de cultuur kennen. Ook moet ik een baan hebben, maar daar voldoe ik al aan! Ik heb een eigen wimpersalon opgezet. Daarnaast ga ik naar Zorgdat om met andere mensen samen de Nederlandse taal te leren.”

Ploy maakte een enorme omslag om van een grote stad als Bangkok naar Harderwijk te verhuizen. Maar de Thaise dame is blij: “Ondanks dat ik mijn familie mis, leer ik steeds meer mensen kennen in Harderwijk. We hebben een prachtig huis en ik heb samen met Jochem een mooie dochter gekregen.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Slaapkamer Foto indebuurt Randmeren
Babykamer. Foto indebuurt Randmeren (2)
Babykamer. Foto indebuurt Randmeren
Wimpersalon aan huis. Foto indebuurt Randmeren (2)
Wimpersalon aan huis. Foto indebuurt Randmeren

Aanmelden!

Woon jij in een rijtjeshuis, twee-onder-een-kap of misschien wel in een toffe boerderij? Meld je dan aan voor de binnenkijker! Dan komen we binnenkort langs om een mooie foto-reportage te maken van jouw huis. Mail naar [email protected]. Tot snel!

Lees ook

Binnenkijken in Speculaasstad in Harderwijk ‘Kids klaar? Bakken maar!’

Het Pietenhuis bij 't Klooster is verleden tijd. Sinds november 2019 verovert Speculaasstad de haven...

Binnenkijken in het minimalistische huis van Sanne: ‘Ik mis mijn spullen gelukkig niet’

Sanne (27) woont samen met haar man Jurre en dochtertje in de wijk Stadsdennen, Harderwijk. Ze leven...

Binnenkijken bij de stoere woning van Jeanet: ‘Een deel van mijn interieur komt van Instagram’

Even ongegeneerd binnengluren bij toffe woningen, hoe leuk is dat! Jeanet Zwiers woont samen met haa...

 

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.