Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel meter ligt jouw huis boven of onder de zeespiegel

Door Nicole Berkouwer 28 november 2019

Hoe zien Harderwijk, Ermelo en Putten eruit in het jaar 2100? Rijden we dan 80 kilometer per uur op de A28 of zijn er dan vliegende auto’s? Stijgen de hoge gebouwen zich boven de Watertoren in het Waterfront? Misschien wel, maar waar we ook aan moeten denken is de stijgende zeespiegel.

De wereldleiders zijn onlangs weer bij elkaar geweest voor de VN-top in New York. Hier ging een groot deel van de besprekingen over het veranderende klimaat en het stijgen van het zeewater. Het zeewater stijgt zelfs met meer dan een meter, meldt het AD.

Zwemles

Wat betekent dat nou allemaal voor ons als Veluwenaar? Het is in ieder geval handig als iedereen zijn zwemdiploma’s haalt. Of we nemen massaal surflessen bij Horst? Misschien moeten we met z’n allen  in de nieuwe woontorens in Het Waterfront gaan wonen, maar dat is ook zo krap. Evacueren is ook niet mogelijk, we willen onze mooie stad of dorp natuurlijk niet verlaten.

Volledig onder water

Het is een groot probleem als de zeespiegel te veel stijgt en Harderwijk, Ermelo en Putten onderlopen. Dat betekent dat je huis zonder stroom, internet, gas en werkend toilet zit, bah! Maar niet alle gemeenten verdwijnen onder de zeespiegel. Sommige plekken liggen hoger, al zie je dat niet zo 1-2-3.

Hoogste…

Je zal waarschijnlijk allereerst naar een hoge flat willen vluchten, maar wist je dat de bossen in Ermelo en Putten in eerste instantie het veiligst zijn? Trek jezelf dus helemaal terug de bossen in, want daar ligt het land namelijk 70 meter boven de zeespiegel.

…en laagste plekken

Hoe meer je richting het water gaat bij Horst, Nulde en het Strandeiland, hoe lager je zit. De polders aan de overkant van het water liggen namelijk ook een heel stuk onder het zeeniveau.

Als je droge voeten wil houden, kun je dus beter wegblijven van het Veluwemeer en het Wolderwijd. Als daar eenmaal een snelle stijging van de zeespiegel ontstaat, kan al dat water doorstromen in de richting van de Harderwijkse stad. Ook in Ermelo en Putten stijgt het water sneller bij Horst en Nulde. Maar dan gelukkig niet zo ver; het centrum van de dorpen houdt vooralsnog droge voeten.

Een huis aan het water klinkt als een droom, een huis in het water klinkt als een nachtmerrie 😉 Wil je weten hoe droog jij het kunt houden? Check het gelijk! Wij hebben onze info ook van dit kaartje.

Lees ook

politie, schreeuwende mensen en hectiek. Wat gebeurt er in de binnenstad van Harderwijk? Pixabay

Schreeuwende mensen en politie in actie: wat gebeurt daar in de binnenstad van Harderwijk?

Even ontspannen in de binnenstad of feestcadeau's inslaan in Harderwijk? Wees dan voorbereid op schr...
extra koopzondagen in Harderwijk. Foto Pixabay

Handig: dit zijn de extra koopzondagen rond de feestdagen in Harderwijk 2019

Nice! Speciaal voor Kerstmis en de decembermaand zijn in Harderwijk extra koopzondagen gepland. Zo h...
Snoepwinkel in Harderwijk

Welke winkel mis jij het meeste in Harderwijk, Ermelo en Putten?

Soms krijgen wij even een heimwee-momentje. Naar die ene snoepwinkel in de binnenstad van Harderwijk...

Meer over

Gemeente

adv.