Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wildplassers (en -poepers) in Randmeren: zoveel inwoners zijn betrapt en beboet

Door Carin Van der Meij 7 september 2020

Soms is de nood zo hoog, dat wildplassen een serieuze optie is. Denk daar nog maar extra goed over na, want het kan zomaar de duurste behoefte ooit zijn. Ben je betrapt, dan levert dat een boete van €140,- op. En je zou niet de eerste zijn: vorig jaar is in heel Nederland voor 2,4 miljoen euro aan wildplasboetes uitgedeeld. Ook een aantal Randmeerders behoort tot de betrapte wildplassers.

LocalFocus bracht in kaart hoeveel wildplassers in 2019 per gemeente op de bon zijn geslingerd. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Verbod verschilt per gemeente

Dacht je dat wildplassen gewoon mocht? Dat is geen gekke gedachte. Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Elke gemeente kan er zelf voor kiezen om hierover regels te laten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de praktijk zie je dat veel gemeenten een verbod uitroepen op wildplassen binnen de bebouwde kom. De cijfers van het CJIB zijn hier ook op gebaseerd.

Wildplassers in Randmeren

In de APV van Harderwijk staat dat als je nodig moet, een toilet moet zoeken en niet je behoefte in de openlucht moet doen, ‘want dat is vies’. Plassen of poepen binnen de bebouwde kom is verboden in Harderwijk en dat geldt voor mannen én voor vrouwen. Ook in Ermelo en Putten is het verboden om binnen de bebouwde kom te plassen of te poepen in de buitenlucht.

Dat je op de bon kunt worden geslingerd is in ieder geval zeker, want in 2019 werden in Harderwijk 84 boetes uitgedeeld aan illegale plassers of poepers. Dat zijn 17,7 bekeuringen per 10.000 inwoners; iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 9,9. In totaal werd er voor €11.760 bij elkaar geplast en gepoept in de stad. Ka-ching! In Ermelo werden 52 boetes uitgeschreven aan wildplassers. Dit leverde in totaal €7.280 op. En in Putten? Daar zijn vorig jaar 12 boetes uitgeschreven. Dat leverde maar liefst €1.680 op.

In kaart

Op onderstaande kaart zie je per gemeente hoeveel mensen zijn gesnapt op wildplassen.

Tekst loopt door onder kaart.

Meer wildplasboetes uitgedeeld

Het aantal wildplasboetes is vorig jaar in heel Nederland flink gestegen. In 2018 zijn ruim 13 duizend boetes uitgeschreven. Vorig jaar waren dit er – ga er even voor zitten – 17 duizend. Gemiddeld zijn dat 46 boetes per dag. Dat is goed voor 2,4 miljoen euro aan boetes voor wildplassen. Ka-ching.

Lees ook:

Let op! Dit is de aangepaste sluitingstijd voor horecabedrijven in Harderwijk vanwege corona

Last minute een borrel doen in de stad? Let dan goed op, want vanaf vandaag 4 september is de sluiti...
treinen station Harderwijk NS spitstreinen

Zeg maar dag tegen je sigaret! Station in Harderwijk sinds deze week geheel rookvrij

Peuk opsteken voordat je in de trein stapt? Mag niet meer, want ProRail en NS zijn gestart met het v...
Huizen in Harderwijk. woningzoekenden in harderwijk huren sociale huur koopwoningen

Bouwvergunning aanvragen in Harderwijk, Ermelo of Putten? Zoveel kost het!

Jouw stekkie is nodig toe aan een make-over. Een likje verf of wat veranderingen aan het interieur z...

adv.