Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurwerk afsteken in Harderwijk: dit zijn de regels

Door Nicole Berkouwer 12 december 2019

Sier-, knal of kindervuurwerk. Nog even en dan knalt Harderwijk het nieuwe jaar in. Voor veel Harderwijkers is al dat vuurwerk rond middernacht leuk én mooi, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Dus voordat je oudejaarsnacht in een politiecel doorbrengt: check even deze regels over vuurwerk afsteken én kopen in Harderwijk.

De eerste regel is een duidelijke: vuurwerk afsteken mag in de gemeente Harderwijk tussen 31 december 2019 18.00 uur en 1 januari 2020 02.00 uur. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan is dat strafbaar en riskeer je een boete van €100,-. Let op: je mag vuurwerk niet eens bij je hebben buiten de verkoopdagen (28, 29 en 31 december). Je mag maximaal 25 kilo (best een hoop dus) kopen en in bezit hebben.

Vuurwerk kopen

Over het kopen van vuurwerk gesproken: ook daar zijn regels aan verbonden. Het meeste vuurwerk bestel je online en haal je op in de winkel op 28, 30 en 31 december (29 december valt op een zondag). Op die dagen kun je natuurlijk ook gewoon naar de zaak gaan en daar vuurwerk kopen. Check even of het bedrijf waar je naartoe gaat een vergunning heeft. Je herkent zo’n winkel aan het bordje met daarop de tekst ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Stel: je hebt na de jaarwisseling nog vuurwerk over, dan mag je dat gewoon bewaren zolang het minder is dan 25 kilo.

Tekst gaat door onder de foto.

Vuurwerk. Foto Pixabay

Leeftijd

Hoe oud moet je zijn om vuurwerk te mogen kopen? Dat ligt aan de categorie waar het vuurwerk in valt. Knalerwten, sterretjes, kleine ijsfonteintjes en Bengaalse lucifers vallen in de categorie F1. Dit betekent dat iedereen van 12 jaar en ouder het mag kopen. Het spul in categorie F2 levert weinig gevaar op en heeft een laag geluidsniveau. Je mag dit kopen als je 16 jaar of ouder bent. Voor F3-vuurwerk moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Het verschil zie je door de verpakking te bekijken: daar staat de categorie meestal op vermeld.

Vuurwerkvrije zones

In Harderwijk zijn nog geen vuurwerkvrije zones ingelast. Mensen konden wel een aanvraag indienen voor vuurwerkvrije zones. Wouter Groeneweg is de enige die bij de gemeente een aanvraag heeft ingediend voor een officiële vuurwerkvrije zone, schrijft De Stentor. Hij wil graag in de wijk Walstein in Frankrijk een vuurwerkvrij gebied voor zijn honden. Oftewel, houd het binnen de perken en bezorg medebewoners geen overlast als jij je vuurpijlen afsteekt.

Carbidschieten

Carbidschieten is binnen de bebouwde kom niet toegestaan. Buiten de bebouwde kom is het toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari  02.00 uur.  Er mag met maximaal 2 melkbussen geschoten worden en de deksels moeten vervangen zijn door ballen.

Lees ook

elektrische parkeerpaal oplaadpunt Harderwijk

MAG DAT: parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
kerstbomen net waar hoort dat. Harderwijk Ermelo Putten

MAG DAT?! Het netje rond de kerstboom in de plasticbak gooien

Heb jij al een kerstboom gehaald bij een van de kerstbomenverkopers in Harderwijk, Ermelo en Putten?...

Winnen! Dagje chillen in een wellness naar keuze t.w.v. 100 euro

Het einde van 2019 komt in zicht. Heb jij een druk jaar gehad en zin om 2020 ontspannen te beginnen?...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.