Mysterie: Wat te doen als je de eikenprocessierups spot?

Door Nicole Berkouwer 15 juni 2019

Je hebt ze vast al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Wat te doen?

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doen de gemeente Harderwijk, Ermelo en Putten eraan?

In Harderwijk gaan ze voor de mezen! En nee, dan gaat het niet over de hockeyclub. “Om de rupsen op een natuurvriendelijke manier te bestrijden zijn nestkasten voor mezen geplaatst langs de (oude) Zuiderzeestraatweg en Tweede Parallelweg. Het gaat om 110 nestkasten die daar in samenwerking met organisatie Mees & Rups zijn neergezet. Mezen zijn dol op deze jonge, onbehaarde rupsen. Eén nest mezen (met 8-10 jongen) kan wel zo’n 550 rupsen per dag consumeren!”, aldus de gemeente Harderwijk. Wel geven ze ook aan dat ze moeten bestrijden en dat doen ze vanaf de eerste week van juni.

In de maanden mei, juni en juli gaan ze in Ermelo bestrijden. “We bestrijden de rupsen alleen op bomen die op gemeentegrond staan. Dit doen we op plaatsen die inwoners aan ons melden, of waar we overlast verwachten. Denk hierbij aan speelplaatsen, sportvelden of bomen nabij woningen.”, aldus de gemeente Ermelo.

In Putten bestrijden ze de rups met biologische middelen vooraf in de maanden april en mei. Ook in de maand mei werden sommige bomen voor de tweede keer ingespoten, maar alleen bij bomen met de eikenprocessierups. Meldingen en meer informatie vind je bij de gemeente Putten.

Dolfinarium

Gaaf! Je kunt nu per minuut betalen voor een dagje Dolfinarium

KACHING! Geld besparen maar! Wil je even een voorstelling kijken, de roggen aaien of zwaaien naar de...

Weekendtips: Eten, drinken en genieten in Randmeren

Stadsdennenkerk wordt gesloopt, dit is waarom

adv.