Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de natuur?

Door Nicole Berkouwer 18 juli 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar bramen en andere vruchten plukken in de Harderwijkse, Ermelose en Puttense natuur?

Nog eventjes en de bramen die nu hangen, kleuren mooi donker en worden eetrijp. Halverwege juli zie je al de kleine vruchtjes en elke dag groeien en verkleuren ze steeds mooier. Langs het fietspad, net voor Landal Heihaas (Putten) vind je al prachtige bramen, meldt de Wildplukwijzer. Maar mag je deze al plukken en hoe zit dat eigenlijk?

Eigen gebruik

Ja, het mag, maar wel met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar, zoals Staatsbosbeheer, een pluk-beperking ingesteld. En in iemands tuin bramen of vruchten plukken is ook niet zo netjes. “Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag”, vertelt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Neem dus een klein bakje mee en pluk een aantal heerlijke vruchtjes, maar let wel op! Het is niet de bedoeling dat je van de paden afgaat. Je zou de natuur kunnen beschadigen en als je betrapt wordt kun je een boete krijgen. Lisa werkt bij Politie Oost-Nederland en zegt: “Het zou onder stroperij kunnen vallen, maar de politie handhaaft het niet. Eventueel kan je door Staatsbosbeheer of de gemeente gewaarschuwd worden.”

Tips

Ben je radeloos hoe je die braam zonder ‘m fijn te knijpen uit de struiken haalt? Of de appel uit de boom trekt zonder dat de bladeren over je heen vallen? Neem dan een tuinschaartje mee. Zo verwoest je de natuur niet en laat je het netjes achter. Denk ook aan de hoeveelheid vruchten je meeneemt, de dieren lusten ook nog wel wat in de natuur. En over dieren gesproken, de hondjes plassen ook wel eens tegen zo’n struik, dus iets hoger je bramen en vruchten plukken kan geen kwaad, spoel sowieso altijd je fruit goed af onder de kraan. En tot slot, maak plezier. Het is súperleuk om van je zelfgeplukte vruchten te eten.

Lees ook:

Stadsgids

Els Schrijver is stadsgids: “Wij laten dingen zien die niet elke Harderwijker kent”

De mooiste plekjes in Harderwijk, die weet Els Schrijver haarfijn te vinden. Els is stadsgids en coö...

MAG DAT: in Randmeren je huisdier begraven in je eigen tuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
joost komijn schoenenverzamelaar schoenenverzameling harderwijk zeewolde schoenen

Joost verzamelt de mooiste schoenen: ‘Het is een uit de hand gelopen hobby’

Student Joost (23) is er druk mee, schoenen! Hij zit regelmatig in de schoolbanken als Social Worker...
speciaalwinkels harderwijk ermelo putten

Van popcorn tot M&M’s: 7 x deze speciaalwinkels willen wij ook in Harderwijk, Ermelo en Putten

Van popcornwinkel tot een dropshop: ondernemers over de hele wereld openen winkels waar je maar een ...
mountainbiken harderwijk ermelo putten veluwe

Mountainbiken in omgeving Harderwijk: hier moet je zijn

Het is hip, sportief én uitdagend: mountainbiken! In Harderwijk ligt een vrij nieuwe route die sinds...
In Frankrijk, Harderwijk Nederland

Mysterie: op vakantie in Frankrijk? Hier in Harderwijk moet je zijn!

In Harderwijk kennen we veel wijken en buurten. Maar één kwam de afgelopen tijd wel heel vaak naar v...

Meer over

Gemeente

adv.