Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een torenhoge schutting in je voor- of achtertuin zetten?

Door Nicole Berkouwer 17 september 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je zomaar een hele hoge schutting in je tuin zetten?

Een schutting of een heg in jouw tuin plaatsen mag natuurlijk. Maar tot welke hoogte? Een schutting van tien meter zorgt voor lekker veel privacy, maar verpest ook het ‘straatbeeld’ voor je buren. Wat mag en wanneer krijg jij een bekeuring?

Privacy

Stel: op een zomerse middag zit je lekker in het zonnetje in de tuin. Wijntje erbij, helemaal top. Of toch niet, want er rijden continu auto’s en fietsers langs je huis die recht je in je snufferd loeren – vervelend! En die heg aan de andere kant van je tuin mag ook wel een stukje hoger. In beide gevallen zou je jezelf deze vraag moeten stellen: hoe hoog mag mijn omheining zijn?

Wat mag?

In Nederland is het wettelijk vastgesteld hoe hoog je schutting, hek of heg mag zijn. Die regels gelden dus ook in de gemeente Harderwijk, Ermelo en Putten.

Zo mag een hek voor het huis maximaal één meter hoog zijn. Dus in je voortuin zitten met de privacy van een hoog hek gaat hem niet worden. Wat betreft de achtertuin heb je wat meer privacy. Daar mag je omheining maximaal twee meter hoog zijn.

Lees ook:

elektrische parkeerpaal oplaadpunt Harderwijk

MAG DAT: parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

MAG DAT: door rood rijden als een ambulance of politiewagen achter je rijdt?

MAG DAT: boven Harderwijk, Ermelo en Putten met een drone vliegen?

MAG DAT: containers permanent op de stoep zetten in Harderwijk?

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

Meer over

Gemeente

adv.