Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je woning verhuren tijdens de vakantie?

Door Nicole Berkouwer 3 augustus 2019

Ga je deze zomer een paar weken op vakantie? Dan wil je misschien wel je woning verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb. Dan kun je wat bijverdienen en past er gelijk iemand op je huis. Maar mag dat eigenlijk wel?

Rijksoverheid heeft een aantal regels opgesteld over het onderverhuren van je woning of een gedeelte hiervan.

Als je een huurwoning hebt:

Als je huurder van een woning of kamer bent, mag je deze alleen onderverhuren als je daarvoor toestemming hebt van de verhuurder. Als je particulier huurt, moet je het dus aan de eigenaar van het pand vragen. Heb je een (sociale) huurwoning via Uwoon? Dan mag je niet onderverhuren. Uwoon geeft daar geen toestemming voor.

Als je een koopwoning hebt:

Als je je koophuis wilt verhuren, heb je twee opties: verhuur op basis van de Leegstandswet of een kortdurend huurcontract. De Leegstandswet geldt voor de verhuur van een half jaar tot vijf jaar en mag alleen als je huis leeg of te koop staat. Je moet er wel een vergunning voor aanvragen bij de gemeente, omdat je gasten toeristenbelasting moeten betalen. De huurprijs mag je zelf bepalen, aan de hand van het woningwaarderingsstelsel.

Kortdurende verhuur geldt voor nul tot twee jaar en kan maximaal één keer. Je huis hoeft hier niet leeg of te koop voor te staan, het kan dus als je zelf een tijd op reis gaat. De huurprijs mag je zelf bepalen, maar moet onder de € 710,68 zijn. Voor kortdurende verkoop is geen vergunning nodig, de gemeente heeft er geen specifieke regels over. Let wel op dat het verhuren van je woning wel gevolgen kan hebben voor je verzekeringen!

Lees en bekijk ook

Ovenschaal in de glasbak

MAG DAT: een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: in Randmeren je huisdier begraven in je eigen tuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.