Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: in Randmeren je huisdier begraven in je eigen tuin?

Door Nicole Berkouwer 20 juni 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je in Harderwijk, Ermelo en Putten een overleden huisdier begraven in je tuin?

Fikkie is overleden en we weten allemaal hoe moeilijk de dood van een huisdier kan zijn. Maar heb je nagedacht over wat je wil doen als je hond, kat, konijn of muis is overleden?

MAG DAT?

Je huisdier begraven in je eigen tuin klinkt voor de één fijn en de ander moet er niet aan denken, maar mag het wel? Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat het volgende:

  • Vaak kunt u uw gezelschapsdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is namelijk verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
  • U kunt uw gezelschapsdier laten cremeren in een erkend huisdiercrematorium. In de EU-lijst vindt u een overzicht van erkende verbrandingsbedrijven.
  • U kunt uw gezelschapsdier laten begraven op een dierenbegraafplaats.
  • U mag uw gezelschapsdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Daarnaast moeten de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu tot een minimum beperkt worden, vandaar dat u geadviseerd wordt uw gezelschapsdier voldoende diep te begraven (minstens 75 centimeter).

De regels

Je mag dus een dier begraven in je tuin, als het gat maar diep genoeg is. Goed om te weten: volgens het programma Radar mag je het dier niet in plastic begraven, maar in biologisch afbreekbaar materiaal.

Hobbydieren

Voor hobbydieren, zoals paarden en schapen, gelden andere eisen dan voor je Fikkie. Bij de verwijdering van dode hobbydieren moet je voldoen aan dezelfde eisen als dode landbouwhuisdieren. Meer hierover lees je via deze link.

En wat als je dit niet wil?

In Harderwijk mag je het dode huisdier niet in de afvalbak, zelfs niet als het heel klein is. Je kan ‘m tegen betaling laten ophalen door de dierenambulance via (06) 55 79 78 50,  laten begraven of cremeren OF begraven in je eigen tuin of op eigen terrein: het graf moet minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

In Putten geldt de volgende procedure: Huisdieren of een klein hobbydier, zoals een kip, kun je na overlijden achterlaten bij de dierenarts. Hieraan zijn kosten verbonden, die je bij het aanbieden direct betaalt. De dierenambulance kan jouw dode huisdier ook vervoeren naar een door jouw gewenste bestemming. Zij rekenen daarvoor een rittenprijs. Sinds 1 juli 2017 heeft de gemeente Putten geen kadaverbak meer. Is een groot hobbydier overleden of heb je een partij slachtafval? Dan kan je een afspraak maken met Rendac of bellen naar 0900 9221.

Woon je in Ermelo, dan gelden de regels zoals ze in de wet bepaald zijn.

WhatsApp

Super handig! WhatsApp’en met de gemeente

Voor veel Harderwijkers is het nog niet bekend, maar de gemeente is op hippe tour. Vragen over je pa...

Mysterie: Wat te doen als je de eikenprocessierups spot?

adv.