Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Herfstbladeren in de groene container weggooien?

Door Nicole Berkouwer 7 november 2019

Na een flinke regenbui heb je eindelijk de herfstbladeren uit de tuin geveegd. Maar waar laat je ze daarna? Mogen ze in de groene container of zijn er andere manieren om ze af te voeren? We zochten het even voor je uit. 

Natuurlijk wil je jouw netjes geveegde stoepje zolang mogelijk schoon houden. Daarom wil je de bladeren afvoeren, vóór ze door de wind worden terug geblazen. Groene container open en dumpen maar? Ja, dat mag. Blad hoort in het rijtje van klein snoeiafval, loof en gemaaid gras. Maar er zijn andere manieren om van je blad af te komen in Harderwijk, Ermelo en Putten.

Groene container versus bladkorf

In het najaar plaatst de gemeente bladkorven op verschillende plaatsen in de gemeente. Hier kun je jouw bladeren bij leggen. Zit er dan ook verschil in onze gemeente? Uh, ja! Dus even duidelijkheid scheppen!

Harderwijk

In Harderwijk mag je alleen bladafval van gemeentebomen die in jouw tuin, op de stoep, op straat of op het plein liggen in de bladkorf opbergen. Er mogen dus ook geen takjes en andere dingen in. De gemeente geeft aan dat alleen in het buitengebied van Hierden geen bladkorven zijn geplaatst en daar de bladeren in de bermen geveegd mogen worden. De veegwagens en bladblazers gaan de rest van de bladeren opruimen. Daarnaast laat de gemeente weten dat de wijkbeheerder checkt of de korven vol zitten.

Ermelo

In Ermelo staan toch een partij bladkorven. Ze blijven staan tot half december, dus tot die tijd kan je het blad nog in de korven dropen. Ook in Ermelo mag je niet je eigen tuinafval in de bladkorven achterlaten. Dat mag dus gewoon in de groene container. In Ermelo zijn ze wel wat actiever met de bladkorven, want deze worden elke week geleegd. Benieuwd naar de hele lijst met bladkorven? Kijk dan eens in deze lijst.

Putten

In Putten staan de bladkorven tot half december verspreid door het dorp. De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladafval en niet voor ander (tuin)afval, zoals: coniferenknipsels, dennennaalden, gras, takken, etc. Klik hier voor een complete lijst met alle bladkorven in Putten.

Lees ook:

parkeerplaats van je voortuin maken MAG DAT

MAG DAT: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: Met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...

Meer over

Gemeente

adv.