Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: een caravan of camper voor je deur parkeren?

Door Nicole Berkouwer 8 augustus 2019

Het caravan en kampeerseizoen is in volle gang! Her en der zien we de campers en caravans voor de huizen staan in Harderwijk, Ermelo en Putten. Maar hoe zit dat ook alweer: hoe lang en waar mag dat ding blijven staan?

Stel, je wilt dit jaar tijdens de zomervakantie lekker met de camper of caravan naar Frankrijk rijden. Dan is het natuurlijk handig als je hem in alle rust in kunt laden voordat je vertrekt. Mag je hem dan zomaar voor je deur zetten?

Ja, je mag een camper of caravan voor je deur zetten, maar niet langer dan drie dagen. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Harderwijk staat dat kampeermiddelen zoals caravans, campers en vouwwagens binnen de bebouwde kom maximaal drie aaneengesloten dagen op de weg mogen staan. Houd je je hier niet aan, dan krijg je eerst een waarschuwing van de gemeente. Haal je hem niet weg, dan kun je een boete krijgen óf je sleurhut kan worden weggesleept. Ook in Ermelo en in Putten staat dat in de APV beschreven.

Campers geen uitzondering

De gemeente treed vooral op als omwonenden zich ergeren aan de geparkeerde caravan of camper. Het verbod geldt dus óók voor campers, ondanks dat je daar wegenbelasting voor betaalt. Voor een camper betaal je namelijk geen volledige wegenbelasting.

Parkeerlimiet

Waarom geldt deze parkeerlimiet? Omdat er anders te weinig parkeerplaatsen zijn en omdat caravans en campers het uitzicht in de straat verstoren. Mocht je hem nou toch langer voor de deur willen parkeren, dan kun je bij de gemeente ontheffing aanvragen. Wordt het uitzicht niet verstoord en kunnen je buren de auto nog kwijt, dan mag je de caravan met zo’n ontheffing wellicht langer laten staan.

Even verzetten

Maar, na drie dagen moet je je caravan dus wel echt weghalen, je mag hem niet gewoon een paar plekjes verzetten. Plaat hem op privéterrein, breng ‘m weg naar de stalling, of ga er lekker mee op vakantie. Wij zouden het laatste doen! Op je eigen oprit (dus privéterrein) mag ‘ie natuurlijk wel gewoon staan.

Lees ook:

MAG DAT: je woning verhuren tijdens de vakantie?

Ga je deze zomer een paar weken op vakantie? Dan wil je misschien wel je woning verhuren aan toerist...

MAG DAT: bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Heb je ook wel eens meegemaakt dat je op de snelweg reed en het ineens onwijs hard ging regenen? Hoe...

Meer over

Gemeente

adv.