Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wandelen, fietsen en ontdekken: 6 x uitjes op de Noord-Veluwe

Aangeboden door Visit Veluwe 6 oktober 2020

Op de Noord-Veluwe vind je diverse gemeenten die verschillend in karakter zijn, maar in ieder geval één ding gemeen hebben: als cultuur- of natuurliefhebber kun je hier je hart ophalen. Hoog tijd om een aantal van deze gemeenten en hun dorpskernen te bezoeken. Ga je mee?

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Duik in de geschiedenis in Putten

Beeld Visit Veluwe

We beginnen in Putten dat een rijke oorlogsgeschiedenis heeft. Maak kennis met het verleden door de gedachtenisruimte aan de Dorpsstraat en het monument ‘De vrouw van Putten’ te bezoeken. Of maak een historische dorpswandeling, zoals de ‘Putten ’44 experienceroute’ waarbij je het oorlogsverhaal op een interactieve manier leert kennen.

Voor mooie natuur moet je zeker Landgoed Schovenhorst bezoeken. Hier vind je vijf bomentuinen met bijzondere eeuwenoude bomen. Bekijk het ook eens van boven: vanaf de 40 meter hoge bostoren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving met haar prachtige herfstkleuren.

De kleinste stad ter wereld in Ermelo

Beeld Visit Veluwe

Een hoogtepunt van Ermelo is Landgoed Staverden. Officieel is Staverden het kleinste stadje van de Benelux en waarschijnlijk zelfs ter wereld. Staverden ontstond in 1298, maar tijdens de bouw en uitbreiding van de burcht werd het plan om een stad te stichten al snel gelaten voor wat het was. De stadsrechten bleven echter behouden. Het landgoed heeft een oppervlakte van 718 hectare en is, door de grote afwisseling van loof- en naaldhout, beekjes en bloemrijke velden, één van de mooiste natuurgebieden van ons land.

Tussen al het groen in Staverden liggen 18 karakteristieke boerderijtjes, het witte kasteel, ambachtelijke bierbrouwerij De Uddelaer, een villa en nog eens dertig andere woningen en gebouwen. Brasserie Staverden is een fijne plek voor een hapje en drankje tussendoor.

Toegankelijke kunst in Harderwijk

Beeld Visit Veluwe

Ook in de hanzestad Harderwijk kun je heerlijk wandelen, maar bezoek vooral ook eens één van de musea die de stad rijk is. In de voormalige snijkamer van de Universiteit van Harderwijk is het Marius van Dokkum Museum gevestigd. De schilderijen Van Dokkum (1957) worden gekenmerkt door de vele details; er is zoveel op te zien dat je niet snel uitgekeken raakt. Vaak hebben zijn schilderijen iets humoristisch, want Van Dokkum is van mening dat humor het werk toegankelijker kan maken.

Wie geïnteresseerd is in de visserij moet zeker het Bottermuseum of Palingmuseum bezoeken. Sla bij deze laatste ook zeker een lekker visje niet over!

Kunst en natuur in Nunspeet

Beeld Visit Veluwe

Nunspeet is een prachtige groene en diverse gemeente, waar lange tijd vele kunstenaars gewoond en gewerkt hebben. Dit is nog steeds zichtbaar in de vier pittoreske dorpen binnen de gemeente. Aanraders in Nunspeet zijn het Noord-Veluws museum en Bezoekerscentrum Nunspeet; een prachtig startpunt om de natuur in te gaan. De expositie over de wolf leert je alles over deze nieuwe bewoner van de Veluwe. In Vierhouten zijn de houtsculpturen een leuke bezienswaardigheid, terwijl je in Elspeet in het Veluwse verleden kunt duiken bij het Historisch Museum. Hulshorst is een klein dorp dat grenst aan de voormalige Zuiderzee. Hier vind je natuurgebied ‘Veluwemeerkust’ met bewoners als Goudplevieren, Kieviten, de Visarend en verschillende ganzensoorten.

Bezoek de molenaar in Oldebroek

Beeld Visit Veluwe

Wie de gemeente Oldebroek in alle facetten wil leren kennen, heeft niet genoeg aan één dag. De zes kernen liggen verspreid over een gebied van wel 100 km2. Het hele gebied wordt gekenmerkt door een zeer afwisselende natuur. Er zijn volop prachtige wandel- en fietspaden. Bezoek tijdens een tocht bijvoorbeeld Molen de Hoop. Met behulp van subsidies is deze de afgelopen jaren gerestaureerd en momenteel de enige molen in Nederland die drie functies in bedrijf heeft: malen, het pellen van gerst en het slaan van olie. De molen is open voor bezoek als de blauwe vlag wappert. De molenaar is dan aanwezig voor een rondleiding en geeft graag uitleg over de werking van de molen.

Renderen in Heerde

Beeld Visit Veluwe

We sluiten ons bezoek aan de Noord-Veluwe af bij de Renderklippen. Dit is een glooiend, vooral met heide en dennen begroeid, gebied tussen de gemeenten Heerde en Epe. Als je over de rij heuvels loopt, ga je op en neer. Dat is renderen, vandaar de naam Renderklippen. Door de grote hoogteverschillen heb je een prachtig uitzicht over het gebied van wel 223 hectare. Het is tevens de uitvalsbasis van een schaapskudde. De herder trekt er vrijwel dagelijks op uit met de 150 schapen en twee honden die hem assisteren. Op de Renderklippen zijn verschillende routes uitgezet voor wandelaars en fietsers.

Je spot in Heerde wilde zwijnen en vossen maar ook vogels zoals buizerds, sperwers, ooievaars en zilverreigers. In het voorjaar zorgen grutto’s, kieviten en regenwulpen ervoor dat je ogen tekort komt.

Ben je benieuwd wat er nog meer te beleven valt op de Veluwe in de herfst? Kijk dan eens op visitveluwe.nl/herfst


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Visit Veluwe. Meer over Visit Veluwe ontdekken?

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.