Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tip voor Hemelvaartsdag: vroeg uit de veren om te dauwtrappen

Door Nicole Berkouwer 15 mei 2020

Een echte traditie met Hemelvaart: dauwtrappen. Ook in Harderwijk en omgeving wordt dit gedaan. Waar komt deze traditie vandaan en hoe werkt dauwtrappen precies?

Dauwtrappen is wandelen met zonsopkomst. Sommige mensen doen dit zelfs op blote voeten, zodat ze op het gras de dauw echt voelen. Vaak verzorgt Staatsbosbeheer wandelingen samen met boswachters, maar dit jaar gaan die allemaal niet door vanwege het coronavirus. Zelf kun je wel gaan wandelen bij zonsopkomst.

Magische werking

Waar komt de traditie van het dauwtrappen vandaan? Om een antwoord te vinden op deze vraag moeten we een aantal jaartjes terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden, vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Eigenlijk heeft het dauwtrappen niets te maken de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Mag je zo vroeg de natuur in?

Vroeg uit de veren en de natuur ingaan, mag dat eigenlijk? Veel natuurgebieden zijn namelijk verboden terrein voor zonsopgang. We vragen het aan Staatsbosbeheer. Zij leggen uit: “Dauwtrappen is vooral tijdens zonsopgang, dan kan het gewoon. En in een aantal gebieden van ons mag je 24 uur per dag komen.”

Wil jij op Hemelvaartsdag vroeg de natte grond onder je voeten voelen, mystieke nevels tussen de bomen zien hangen en misschien zelfs wild spotten? Zorg dan dat je rond kwart voor 6 in de natuur bent, dan gaat de zon op in Harderwijk.

Volg indebuurt Randmeren ook op Facebook en Instagram.

Lees ook:

Terugkijktip: Ermelose Mrs Netherlands Universe verruilt dorp voor Gronings studentenhuis

We hebben een hele lekkere terugkijktip voor jullie! In de NTR-serie Jouw Stad, Ons Dorp ruilen sted...

Ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen hier in Harderwijk terecht voor hulp

Ben je ondernemer in Harderwijk en ben je getroffen door de coronacrisis? Op het Ondernemersloket vi...
Buiten sporten in Harderwijk Parkweg

YES! We mogen weer buiten sporten: zo ziet dat eruit in Harderwijk

Een rondje langs de sportvelden en je ziet overal sportende kinderen én volwassenen. Op de Parkweg i...

Wat zijn toch die gele bloemen die overal zo uitbundig bloeien in de berm?

De bermen zien al een paar weken knálgeel. Maar wat zijn die gele bloemen toch? En hebben we het al ...

adv.