Doen: op deze bijzondere plekken in Harderwijk mag je zaterdag binnenkijken

Op zaterdag 11 en zondag 12 september is het Open Monumentendag in Harderwijk. Dat betekent dat je dit weekend (oude) panden en gebouwen kunt bezoeken, waar je normaal niet binnen mag komen. Van de vierenveertig monumenten in Harderwijk, doet niet elk monument mee. In dit lijstje zetten we de plekken waar je wél binnen kunt komen!

Oude Stadhuis

Het oude Stadshuis hebben wij als indebuurt Randmeren al een paar keer bezocht. Zo zag het eruit ná de verbouwing. Wil je toch een blik werpen in het pand? Dat kan!

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur en zondag 12 september van 12.00 – 16.00 uur. Je vindt het Oude Stadhuis aan Markt 1.

Achtergrond informatie

De organisatie van Open Monumentendag laat weten: “De Raadzaal in het Oude Stadhuis is door het jaar alleen te bezoeken tijdens een stadswandeling. Tijdens deze Open Monumentendag wordt de Raadzaal geopend.

De raadzaal dateert uit 1727. De wanden zijn bekleed met goudleer behang. Het plafond is verfraaid met allegorische schilderingen. Drie ruiterportretten van prins Willem van Oranje, prins Maurits en prins Frederik Hendrik sieren de wand. De schilder is Isac Isacsen.”

Het Oude Stadhuis in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren
Het Oude Stadhuis in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren

Meer lezen over de Open Monumentendag in Harderwijk? Swipe dan door, of klik naar rechts.

Grote Kerk

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt de Grote Kerk aan het Kerkplein 1, Harderwijk.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “De Grote Kerk is in de zomermaanden op zaterdagmiddag te bezichtigen en door het jaar heen alleen tijdens een stadswandeling. Tijdens deze Open Monumentendag is de Grote Kerk opengesteld.

De Grote Kerk is gebouwd in de Gotische stijl. De bouw van de Grote Kerk is begonnen na 1415. De gewelfbeschilderingen, voorstellend het leven van Christus, zijn van de hand van Ewolt van Delft (1561-1562) en zijn dochter Agatha van Deventer. Het orgel dateert uit 1816 en is gemaakt door de Gebroeders Bätz.”

Vanuit de Grote Kerk wordt ook zaterdags het carillon bespeeld door de beiaard. Wij spraken de beiaardier in dit artikel: Wim is beiaardier in Harderwijk: ‘Een van de kleinste cabines ter wereld’

Meer lezen over de Open Monumentendag in Harderwijk? Swipe dan door, of klik naar rechts.

Molen De Hoop

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt Molen de Hoop aan de Havendijk 9, Harderwijk.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “Molen de Hoop is door het jaar iedere woensdag, donderdag en zaterdag van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. Ook op Open Monumentendag.

De achtkanter De Hoop aan de Havendijk werd gebouwd in de periode 1991 tot en met 1999. Bij de herbouw werd gebruik gemaakt van delen van een molenachtkant uit Oldenzaal, de molen van Reerink. Reerink haalde deze molen in 1913 uit Weesp, waar hij bekend stond als ‘de reus van Weesp’.”

Molen de Hoop Harderwijk
Molen De Hoop in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren

Meer lezen over de Open Monumentendag in Harderwijk? Swipe dan door, of klik naar rechts.

Smeepoort

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt de Smeepoort aan de Smeepoortstraat 2a.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “De Smeepoort is door het jaar alleen te bezoeken tijdens een stadswandeling. Tijdens deze Open Monumentendag wordt de Smeepoort opengesteld.

Nadat Harderwijk in 1231 stadsrechten had gekregen, werd de stad ommuurd. Harderwijk bezat vijf stadspoorten: twee aan de zeezijde (Hoge Bruggepoort en Vischpoort) en drie aan de landzijde (Smeepoort, Luttekepoort en Grote Poort). Van de poorten aan de landzijde zijn alleen restanten overgebleven. De Smeepoort is zo’n restant. In 1673 sloopten Franse troepen een groot deel van de Smeepoort, nu resteert nog slechts een zijdeel met wachtvertrek. In de muur zitten drie zogenaamde vloedstenen. Zij geven de hoogte van het water aan tijdens: de Allerheiligenvloed (1570), de vloed van 1825 en de overstroming van 1916. Deze laatste overstroming was de aanleiding tot het afsluiten van de vroegere Zuiderzee.”

open monumentendag harderwijk 2021
Smeepoort in Harderwijk. Afbeelding Maps

Meer lezen over de Open Monumentendag in Harderwijk? Swipe dan door, of klik naar rechts.

Catharinakapel

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt de Catharinakapel aan Klooster 1.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “De Catharinakapel is gebouwd in 1502 als kapel voor de zusters van het Sint-Catharinaklooster. Na de reformatie kwam het gebouw leeg te staan en werd van 1648-1816 gebruikt door de Gelderse Academie. Daarna zat tussen 1822-1843 de Spinschool in het gebouw, waarna in 1867 tot 1907 de militaire bakkerij hier haar huisvesting vond. In 1911-1912 werd de kapel gerestaureerd onder leiding van Jos Th. Cuypers en gewijd tot parochiekerk. De gebrandschilderde ramen dateren van die tijd. Vanaf 1962 is het geen parochiekerk meer. De Catharinakapel is een dubbelkapel. Sinds de 70er jaren van de 20e eeuw is er beneden een expositiezaal, boven een kleine theaterzaal voor toneel en film.”

open monumentendag harderwijk
Catharinakapel in Harderwijk. Afbeelding Maps

Meer lezen over de Open Monumentendag in Harderwijk? Swipe dan door, of klik naar rechts.

Plantagepark en Plantage

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur en zondag 12 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt het Plantagepark aan de Plantage.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “Het Plantagepark is aangelegd op een deel van de gedempte stadsgracht. Het zit geklemd tussen de zeebeer en de stadsmuur. De Plantage is aangelegd in 1761 op het voormalige bastion de Corten Doodt. In dit Plantagepark staat het herdenkingsmonument 1940-1945.”

Extra activiteit:

Op zaterdag 11 september verzorgt zangeres Nadine Rozendaal een aantal optredens in de muziektent.

Meer lezen over de Open Monumentendag in Harderwijk? Swipe dan door, of klik naar rechts.

Synagoge

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt de Synagoge in de Jodenkerksteeg 1.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “Op de begane grond is een inloophuis. Dat is regelmatig toegankelijk. Tijdens openingsuren kan men op de eerste verdieping informatie over Joods Harderwijk en de synagoge bezichtigen.

Uit de gedenksteen in de Synagoge blijkt dat H. Wolf en I. Marcus in 1839 de eerste steen hebben gelegd voor dit gebouw. De Synagoge heeft dienst gedaan van 1839 tot 1947. Aan de buitengevel hangt een gedenksteen ter nagedachtenis van het wegvoeren van 21 joodse medeburgers, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Op de eerste verdieping is een expositie van het Harderwijkse joodse leven.”

open monumentendag harderwijk
Jodekerksteeg in Harderwijk. Afbeelding Maps

Meer lezen over de Open Monumentendag in Harderwijk? Swipe dan door, of klik naar rechts.

NH Kerk Hierden

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt de NH Kerk aan de Zuiderzeestraatweg 149 in Hierden.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “De Ned. Herv. kerk Hierden is voortgekomen uit een in 1659 gestichte school, die tevens dienst deed als evangelielokaal. In 1741 werd dit gebouw verheven tot kerk. In 1790 en 1827 onderging het gebouw een uitbreiding om in 1851 plaats te maken voor het huidige gebouw. Het torenuurwerk is afkomstig uit het oude stadhuis van Harderwijk. Het orgel is in 1903 in gebruik genomen De marmeren plaat eronder met de namen van Jonkheer C.J. Sandberg van Essenburg, H. Ardelerhof en J.M. van Voorst van Beest herinnert aan de geldinzameling voor het instrument.

Kruidentuin

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur en zondag 12 september van 12.00 – 16.00 uur. Je vindt de kruidentuin en het Hortuspark aan de Academiestraat 7, Harderwijk.

Achtergrond informatie:

De organisatie laat weten: “Op deze plaats lag de voormalige Hortus Botanicus van de Gelderse Academie. De tuin werd in 1693 aangelegd. Na de sluiting van de Academie in 1811 raakte de Hortus in verval en de planten werden verkocht. In 1989 legde de gemeente de kruidentuin aan. Ze nam de catalogus van de Hortus, opgesteld door professor E.W. Westenberg in 1709 als grondslag. De bomen ginkgo biloba en een afgeknotte plataan stammen uit de academieperiode.”

Muur Minderbroedersklooster

Loop je uit de kruidentuin, richting het Hortuspark? Loop dan ook een klein stukje verder. Hier vind je de de Minderbroedersklooster-muur; een overblijfsel van de kapel van het Minderbroedersklooster.

De organisatie laat weten: “Dit stuk muur aan de Hortuskant van de onderdoorgang van de Markt naar het Hortuspark is een restant van de kapel van het Minderbroederklooster. De rest van de kapel stond op de Markt.”

Stadsmuur

Je kunt dit monument bezoeken op zaterdag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Je vindt de Stadsmuur aan de Doelenstraat.

We blijven nog even bij de muren. De organisatie laat weten: “Bij de restauratie van dit deel van de stadsmuur kwam het fundament van een rondeel te voorschijn. Om het zichtbaar te maken heeft men het rondeel enige meters opgemetseld met moderne steen.”

Stadsmuseum

Ook het Stadsmuseum doet mee aan de Open Monumentendag. Echter, bij dit musea is reserveren verplicht en betaal je voor de entree.

Meer lezen over het stadsmuseum kan hier.

Stadsmuseum
Stadsmuseum Harderwijk foto Facebook

A-Z

En deze monumenten zijn niet van binnen te bezoeken, maar wel vanaf de buitenkant te aanschouwen. Wil je de complete lijst zien? Klik dan hier.

Vischpoort

De Vischpoort is de enig overgebleven stadspoort. Harderwijk bezat er vijf. Twee aan zeezijde (de Hoge Bruggepoort en de Vischpoort) en drie aan landzijde (Grote Poort, Luttekepoort en Smeepoort). In 1851 werd het kustlicht boven op de poort geplaatst. Het poortgebouw werd toen de woning van de vuurtorenwachter. Tegenwoordig is in de Vischpoort de Historische Vereniging Herderewich gehuisvest.

Vanghentoren, oude soephuis

De Vanghentoren was de toegang tot het naastgelegen Blokhuis, tot 1393 de woning van de graven van Gelre. In de Vanghentoren zit een poortopening met hameisleuf. Omstreeks de 15e eeuw werd in dit gebouw de bewaking en beveiliging van de stad geregeld Hij deed ook dienst als stadsgevangenis. In de 19e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog werd hier soep gekookt en uitgedeeld aan de armen. De grote soepketel is nog aanwezig.

Linneaustoren

De Linneaustoren is in de 16e eeuw gebouwd en deed dienst als trappenhuis. De inwendige trap gaf toegang tot de etages van de Commanderij, het hoofdkwartier van de Johannieterorde. De overige gebouwen van de kloosterode stonden in ‘s-Heeren Loo (gemeente Ermelo). Een gedenksteen (jaartal 1570) en twee wapenschilden (links het familiewapen van commandeur Ten Start en rechts het wapen van de Johannieterorde) herinneren aan de voltooiing van het pand. In de academietijd deed het dienst als gevangenis voor studenten. De naam kwam in zwang nadat men in 1869 een borstbeeld van de Zweedse plantkundige Linneaus, die hier in 1735 promoveerde, in een nis in het torentje plaatste.

Burgerweeshuis

In 1554 werd een weeshuis gesticht op de hoek van de toenmalige Broederen (nu Markt) en de Donkerstraat. Vanaf het midden van de 17e eeuw tot 1872 was het weeshuis in de Wheme gevestigd. Het huidige weeshuis werd in 1872 aangekocht en kreeg in 1874 de rijk versierde gevel. In 1937 vertrok de laatste wees. Tegenwoordig is het Burgerweeshuis een stichting die financiële steun verleent aan instellingen op cultureel, maatschappelijk en sociaal gebied in Harderwijk.

Bron: Open Monumentendag.

Burgerweeshuis in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren

We zochten nog veel meer voor je uit…

 • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

Meer in deze categorie

Genieten van Randmeren

Ga naar “Dit Harderwijkse lied gaat over onze Hanzestad: ‘Een stad met allure’”

Dit Harderwijkse lied gaat over onze Hanzestad: ‘Een stad met allure’

Harderwijk harderwijks lied van harderwijk nummer
Ga naar “Druk op strand Horst in Ermelo? Hier kijk je live mee en zie je het weerstation”

Druk op strand Horst in Ermelo? Hier kijk je live mee en zie je het weerstation

steven surfleraar surfen ermelo harderwijk strand horst wolderwijd live meekijken
Ga naar “I do: 7 x heerlijke trouwfoto’s in Harderwijk, Ermelo en Putten”

I do: 7 x heerlijke trouwfoto’s in Harderwijk, Ermelo en Putten

trouwfoto's

In onze gids

Ga naar “Kok Experience”

Kok Experience

 • Hoofdweg 2
 • Bioscopen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Dikke Dirck”

Dikke Dirck

 • Hondegatstraat 3
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “La Famiglia”

La Famiglia

 • Korhoenlaan 3
 • Italiaanse restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Pantoffels 36/37 t/m 40/41 van € 39,99 voor € 17,99”

Pantoffels 36/37 t/m 40/41 van € 39,99 voor € 17,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “alle wasmanden en -boxen Knit en Style 25% korting”

alle wasmanden en -boxen Knit en Style 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 3 oktober 2021
Ga naar “3-Daagse Stedentrip € 149,00”

3-Daagse Stedentrip € 149,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “AH Sterk & absorberend keukenpapier 3 rollen AH Sterk & absorberend keukenpapier decor 2 rollen van € 3,98 voor € 1,99”

AH Sterk & absorberend keukenpapier 3 rollen AH Sterk & absorberend keukenpapier decor 2 rollen van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 3 oktober 2021
Ga naar “Fun 2 Bake Bakproducten 2 stuks € 5,00”

Fun 2 Bake Bakproducten 2 stuks € 5,00

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 17 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Gastvrouw/gastheer bediening”

Gastvrouw/gastheer bediening

 • Stadscafe De Tapperij en Hotel Elburg
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chauffeur Koel/Vries”

Chauffeur Koel/Vries

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Active HR
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vrachtwagenchauffeur”

Vrachtwagenchauffeur

 • IQ Select
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Pedagogisch medewerker BSO”

Pedagogisch medewerker BSO

 • Stichting Prokino Kinderopvang
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Ossenmarkt Putten”

Ossenmarkt Putten

 • 13 oktober 2021
Ossenmarkt in Putten gaat mogelijk door 2021