Advertentie wordt geladen…

Op deze 7 Harderwijkse ideeën kan je stemmen voor een bruisende stad

Van hondenstrand tot pumptrackbaan: het beste idee krijgt  € 45.000,- om te besteden aan een nieuwe activiteit of toevoeging voor de stad. Wie maken er dit jaar kans? We sommen ze voor je op én laten je weten hoe je kan stemmen op het Stadsidee 2021 Harderwijk.

Advertentie wordt geladen…
Advertentie wordt geladen…

Stadsidee 2021 in Harderwijk

Jaarlijks sturen Harderwijkers nieuwe ideeën in voor een bruisende stad. De gemeente besloot wat met deze ideeën te doen en voila: zo ontstond het Stadsidee. De winnaar zijn door de jaren heen: het hondenstrand in 2017, in 2018 de Ontmoetingstuin Rietmeen, een jaar later de pumptrackbaan in Drielanden en vorig jaar werd het Calisthenics park de winnaar. Dit zijn de zeven genomineerden ideeën voor 2021.

(Hieronder staat alvast het eerste idee. Je kan doorswipen om de zeven ideeën te bekijken)

Amfitheater

Eelke Wiersma, Carmen Todita en Dirk Verhey dienden het idee in voor een amfitheater. “Een plaats voor kunst en cultuur in de openbare ruimte. In deze tijd van afstand, natuur en meer doen in de buitenlucht en buitenruimte heb ik een ontwerp voor dit idee.”Wat wij nog missen binnen de gemeente is een Amfitheater voor alle bewoners van Harderwijk. Ondanks dat Harderwijk een Hanzestad is dat bekend staat om zijn water en zijn vele stranden, is er voor de creatieve musici, toneelvereniging, orkesten, zangkoren en kunstenaars, geen openbare gelegenheid.”

De plek waar dit theater dan moet komen? “In deze coronatijd is het goed dat er in de openlucht een plek komt waar iedereen zijn talenten kan laten zien. Voor toeristen is dit zeker iets extra’s en specifiek voor deze kunstzinnige omgeving een aanvulling op mogelijkheden in deze tijden.”

Amfitheater als mogelijk Stadsidee 2021 Harderwijk. Afbeelding Eelke Wiersma

Picknickhoek Stadsdennen

Mark de Lange zendt zijn idee in: “Deze plek is ideaal voor inwoners uit Tweelingstad, Stadsdennen, Walstein, de Sypel en Frankrijk om lekker te genieten van het weer. Met water, zand en gras. Zonder daarvoor naar de andere kant van Harderwijk te hoeven rijden.”

En hoe ziet die picknickhoek er dan uit? “Langs de vijvers in Stadsdennen is voldoende plek om een veld te maken waar kinderen met zand en water kunnen spelen. Ouders aanschouwen dit vanaf een afstand aan de picknicktafel op het grasveld. Je kunt gebruik maken van een vaste barbecue, liggen of zitten op het grasveld of zand. Kinderen kunnen zandkastelen bouwen en gebruik maken van een waterpomp, graafmachine, waterbak, zandbak en een wipkip. Ook is er ruimte gereserveerd om lekker met de hond over een schelpenpad te kunnen wandelen langs de vijver.”

Picknickhoek Stadsdennen. Schets door Mark de Lange

Frisbee Golf (Disc golf)

Een nieuwe, populaire, sport introduceren in Harderwijk. Dat is het doel van Robbert Heek: “Disc Golf wordt gespeeld zoals het traditionele golf. In plaats van het slaan van een bal gebruikt de speler een disc, om vanaf de tee richting de metalen basket te werpen. Het doel van het spel is om elke hole in zo min mogelijk worpen te behalen. De speler die het minst aantal worpen nodig heeft gehad voor de course is de winnaar.”

Robbert is zelf lid van een Arnhemse vereniging. “De vereniging met bijna 60 actieve leden dat in 2021 met 250% aan leden is gestegen. Hierdoor zie je dat er echt veel potentie zit in deze sport. Het trek allerlei verschillende mensen aan waardoor er een leuke diversiteit ontstaat wat perfect aansluit op de stad Harderwijk zelf, vind ik!”

Openbaar toilet in het Hortuspark

Jannie Bunk-van Buuren zou graag een openbaar toilet willen in de binnenstad. “Het enige openbare toilet waar naar verwezen wordt is in de Houtwal. Zelfs op de boulevard wijzen ze erheen. Ze wijzen je dus de stad uit..”

“De afmetingen van het gebouw(tje) hoeven niet veel groter te zijn dan de ruimte die 1 urinoir, 1 closetpot,1 wastafel innemen met opklapbare plank aan de wand voor baby verschoning, tas of materiaal voor een buikpatiënt. Buitenkant overkappinkje voor droge plek voor toiletjuffrouw/of -meneer die er als vrijwilliger een fooi mag krijgen onder het mom van Moet niet, mag wel.”

fietsen harderwijk ermelo putten fietsverlichting fietsstad
Fietsen door het Hortuspark in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren

Interactieve prullenbakken

Natasja Munnike dient haar Stadsidee 2021 in Harderwijk ook in. “Zwerfafval is een groot probleem in Harderwijk en het lijkt steeds erger te worden. Wij als wijkhelden kunnen er bijna niet tegen opboksen. Hoe tof zou het zijn als afval weggooien voor iedereen gewoon leuk wordt?! Geen saaie prullenbakken meer, maar mooie interactieve prullenbakken. Prullenbakken met licht en geluid en het uiterlijk aangepast aan de omgeving.”

Skateroute(s)

“Het idee is om een goed toegankelijk en beskeelerbare route aan te leggen van verschillende afstanden. Zo is er voor ieder wat wils zoals een korte route van 5 km en gemiddelde route van 10 km en voor de echte diehards een route van 20 km.”

De inzender is Laura van Enck. De reden dat dit er echt moet komen? “De gemiddelde stoep en fietspaden zijn niet goed begaanbaar door onevenheden etc. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.”

stadsidee harderwijk 2021 plannen nominaties
Skeeleren. Foto Pixabay

Basketbalveld

Jan Willem Bruggemann heeft het idee ingezonden en vertelt: “Hoe mooi zou het zijn als Harderwijk de beschikking krijgt over een kwalitatief goed basketbalveld, dat aantrekkelijk is voor iedereen. Een plek waar jong en oud een lay-up kan maken, spontaan of georganiseerd.

Daar is natuurlijk wel wat voor nodig. “Een veld met een ondergrond veilig voor spieren en gewrichten en baskets die aan de veiligheidsstandaarden voldoen. Een veld dat ligt op een toegankelijke plek waar ook ’s avonds veilig en zonder overlast gesport kan worden.”

“Op het populaire veld in Drielanden is de kans op blessures groot vanwege de harde ondergrond die weinig demping geeft aan het lichaam. De ondergrond zorgt ervoor dat je schoenen sneller slijten dan een setje banden van Max Verstappen. Bovendien zijn de baskets verouderd en van slechte kwaliteit.”

“Twee eerdere winnaars van het stadsidee, de pumptrackbaan in het Crescentpark en het calisthenics park aan de Parkweg, laten zien dat er behoefte is aan meer sportgelegenheid in de stad. Deze initiatieven verrijken de stad en worden goed gebruikt”, aldus Jan Willem.

stadsidee harderwijk 2021 basketbal
Basketbalveld. Foto Pixabay

Zo kan je stemmen op jouw favoriet

Vanaf donderdag 10 juni kan je stemmen op jouw favoriete idee. Ga je voor een (nieuwe) sport in onze buurt, een plek om te hangen en chillen of kies je voor ontspanning en gemak? Stemmen kan tot vrijdag 2 juli 14.00 uur. Via deze link van Stadsidee 2021 in Harderwijk kan je stemmen op jouw favoriet.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Een urgentieverklaring nodig? Zoveel betaal je voor de aanvraag in Harderwijk, Ermelo en Putten”

Een urgentieverklaring nodig? Zoveel betaal je voor de aanvraag in Harderwijk, Ermelo en Putten

Zoveel betaal je voor een urgentieverklaring in Harderwijk, Ermelo en Putten
Ga naar “Afvaltarieven in Harderwijk worden aangepakt: de belangrijkste weetjes tot nu toe”

Afvaltarieven in Harderwijk worden aangepakt: de belangrijkste weetjes tot nu toe

Container en kliko's in Harderwijk afvalinzameling afvaltarieven 2022
Ga naar “Hogere geluidsschermen langs snelweg A28: dit wil je daarover weten”

Hogere geluidsschermen langs snelweg A28: dit wil je daarover weten

Snelweg A28 bij Ermelo snelheden aangepast

In onze gids

Ga naar “Make it Bloom”

Make it Bloom

 • Ullerbergerhout 11
 • Bloemisten
droogbloemenboeket winactie

Nu geopend

Ga naar “Susil’s Bruidsatelier”

Susil’s Bruidsatelier

 • Goorsteeg 23
 • Beauty en wellness
 • Gesloten
Ga naar “HEMA outlet Harderwijk”

HEMA outlet Harderwijk

 • Donkerstraat 6
 • Winkelen
 • Gesloten
HEMA Outlet in Harderwijk aan Donkerstraat 6

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “alle dameshemden 4 stuks € 12,00”

alle dameshemden 4 stuks € 12,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “alle damesrokken 2e halve prijs, vanaf € 10,00”

alle damesrokken 2e halve prijs, vanaf € 10,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Fauteuil Clay van € 289 voor € 144,50”

Fauteuil Clay van € 289 voor € 144,50

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Lenor wasverzachters en pods van € 24,95 voor € 9,98”

Lenor wasverzachters en pods van € 24,95 voor € 9,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 juli 2021
Ga naar “AH Portulaca small of potroos van € 7,98 voor € 5”

AH Portulaca small of potroos van € 7,98 voor € 5

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 juli 2021

Vacatures

Ga naar “Vakantiebaan”

Vakantiebaan

 • Zwaluwhoeve
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Floormanager horeca”

Floormanager horeca

 • Zwaluwhoeve
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Vrijwilliger Thuisadministratie”

Vrijwilliger Thuisadministratie

 • Stichting Zorgdat
 • Parttime
vacature Vrijwilliger Thuisadministratie

Topper

Ga naar “Teamleider customer service”

Teamleider customer service

 • Zwaluwhoeve
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Teamleider keuken”

Teamleider keuken

 • Zwaluwhoeve
 • Fulltime

Topper