Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x tips om zelf een mondkapje te maken: ‘Het is heel makkelijk!’

Door Nicole Berkouwer 19 mei 2020

De Harderwijkse Desiree maakt zelf mondkapjes. Ze houdt van naaien achter de naaimachine, maar vermoedt dat iedereen wel een mondkapje zelf kan maken. “Met deze tips moet het lukken!”

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Materiaal voor mondkapje

Allereerst is het belangrijk om goede stoffen aan te schaffen. “Ik gebruik zelf katoen. Dat werkt heel fijn om te bewerken, maar zorgt er ook voor dat je goed door de stof kan ademhalen. Daarnaast zijn er ontelbare katoenen stoffen, dus je hebt nog keuze uit verschillende kleuren en patronen. Super leuk!”

Swipe door voor meer tips.

Filter in het mondkapje

Als je het mondkapje maakt, moet je opletten dat je ‘m niet helemaal dichtnaait. “Het is belangrijk om ruimte voor een filter over te laten. Dat zorgt voor nog meer ruimte om adem te halen.”

Patroon voor mondkapje

Zoveel mensen, zoveel wensen. “Je kan het jezelf ontzettend moeilijk maken, maar je kan ook kiezen voor een makkelijker patroon voor een mondkapje. Op YouTube staan ontzettend veel patronen, dus voor iedereen is wel iets praktisch te vinden. Ik gebruik zelf het patroon van de Libelle, omdat ik de vorm in het gezicht daarvan heel erg mooi vind. En daarnaast is het voor mij een patroon wat ik leuk en snel kan maken.”

Gevorderd mondkapje

Wil je nou echt iets heel moeilijks en er zeker van zijn dat je een nóg beter mondkapje hebt? “Dan kan je kiezen voor een ijzerdraadje aan je mondkapje. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij tandartsen. Je plaatst dan een ijzerdraadje bovenaan het mondkapje en deze druk je dan aan bij de neus om het mondmasker te sluiten.”

Stoffen?!

Maar waar haal je dan die stoffen vandaan? “Ik haal ze zelf bij bijvoorbeeld Budget Stoffen op het industrieterrein, maar ik bestel ze ook online”, vertelt Desiree. In Harderwijk, Ermelo en Putten zijn overigens ook stoffenwinkels, denk bijvoorbeeld aan Den Ouden in Stadsdennen of aan Creatief Putten.

Heb jij ook een mondkapje zelfgemaakt? Of gewoon een hele leuke selfie met zo’n mondkapje? Stuur je horizontale/liggende foto dan naar [email protected] of plaats ‘m op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen, anders lopen we de foto misschien mis! 😉

Lees ook:

Desiree Loois maakt mondkapjes Harderwijk

Van panterprint tot wit, de Harderwijkse Desiree maakt mondkapjes: ‘Leuk met strikjes of handig met elastiek’

Vanaf 1 juni moeten we eraan geloven: mondkapjes in het openbaar vervoer (OV). In veel landen is het...
weersverwachting Hemelvaart Hemelvaartsdag 2020 Harderwijk Ermelo Putten

Dit is de weersverwachting voor Hemelvaart 2020 in Harderwijk, Ermelo en Putten

Het is alweer bijna Hemelvaart 2020. We hebben een dagje extra vrij op donderdag 21 mei. Kunnen we d...
Tempel Optiek Ermelo

Na zestig jaar verhuist deze winkel uit Ermelo en dit moet je weten

Het lijkt een heel verhuisplan in het dorp Ermelo. De Livera verplaatste naar een nieuwe plek, Steps...

Terugkijktip: Ermelose Mrs Netherlands Universe verruilt dorp voor Gronings studentenhuis

We hebben een hele lekkere terugkijktip voor jullie! In de NTR-serie Jouw Stad, Ons Dorp ruilen sted...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Getipt

adv.