Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wilma krijgt taalles van coach Rin ‘Je bent nooit te oud om te leren!’

Aangeboden door Bibliotheek Noordwest Veluwe 2 oktober 2020

Je kinderen helpen met huiswerk, goede e-mails schrijven, een cv maken, een bericht op Marktplaats zetten of helder rapporteren. Zomaar een greep uit de problemen waar zo’n twee en half miljoen laaggeletterde Nederlanders tegenaan lopen. ”Niets om je voor te schamen”, aldus Rin van Dijk, coach bij het Taalhuis van Bibliotheek Noordwest Veluwe. ”Wij zijn er voor iedereen met een taalvraag.”

Het Taalhuis is er voor inwoners van Harderwijk, Nunspeet, Ermelo en Putten. Wil je beter leren lezen, schrijven of spreken? De taalvrijwilligers van het Taalhuis helpen in de Taalcafés, in praatgroepen of schrijfgroepen, in meeleeskringen, cursusavonden en één-op-één begeleiding.

Taalles op maat

Wilma uit Nunspeet heeft net als veel andere Nederlanders moeite met lezen en schrijven. Ze kon vroeger weinig naar school en heeft het daarom nooit goed geleerd. Met hulp van een taalvrijwilliger van Bibliotheek Noordwest Veluwe ging ze aan de slag. Eerst met lezen, later met schrijven. ”Je hebt het met alles nodig. We reizen veel rond met de camper, dan is het wel handig om verkeersborden goed te kunnen lezen.”

‘Tijdens een kennismakingsgesprek achterhalen we de leervraag en geven we advies”, vertelt Rin.”Wil je in een groep les krijgen of liever alleen oefenen met een taalcoach? Het is beide mogelijk!” Wilma krijgt één-op-één begeleiding en kan zelf bepalen wat ze wil leren en op welk moment. ”Het is erg fijn dat dit kan. In je eigen omgeving werk je toch prettiger en is er geen afleiding.”

Leren leuk maken

”Het Taalhuis heeft veel materiaal om te oefenen met de Nederlandse taal”, geeft Rin aan. ”Ook hebben we boeken in eenvoudig Nederlands. Nieuwe boeken of bekende boeken die makkelijker zijn opgeschreven. Sommige mensen hebben een negatieve ervaring met school. Dan proberen we het leren leuk en laagdrempelig te maken. Je oefent met hetgeen wat je wil leren.”

Wilma is inmiddels een half jaar bezig met oefenen en neemt haar leesboeken zelfs mee op reis. ”Het gaat me steeds beter af en ik heb er plezier in. Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren”, glimlacht ze.

Maak een afspraak

Ken jij iemand die ook net als Wilma beter wil leren schrijven, lezen of Nederlands spreken? Maak een afspraak met de taalcoördinator Fatima Essabani of Betsie van Ravenhorst via de oranje knop of bel/app met 06-57512983. Good to know: je hoeft geen lid van de Bibliotheek te zijn om naar het Taalhuis te komen en de lessen zijn gratis!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bibliotheek Noordwest Veluwe. Meer over Bibliotheek Noordwest Veluwe ontdekken?

Bibliotheek Noordwest Veluwe

adv.