Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mariëlle (27) runt winkel in Putten met gezonde voeding: ‘Hier vind je geen pakjes en zakjes’

Door Nicole Berkouwer 10 januari 2020

Mariëlle Koelewijn is 27 jaar en heeft haar eigen bedrijf in het centrum van Putten. Ze wisselde van ambtenaar naar het runnen van Pluk & Proef. “De switch naar gezonde voeding was voor mij een uitkomst.”

De geboren en getogen Puttenaar Mariëlle ronde haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Zwolle af. “Ik begon met werken op het gemeentehuis, maar ik miste de uitdaging en was echt toe aan iets anders.” Destijds werkte Mariëlle ook in de horeca. “Mijn horeca-buddy zei altijd al dat hij mij nog wel een eigen zaak zag runnen. En hij kreeg gelijk.”

Pluk & Proef in Putten

Eind oktober 2017 startte ze haar winkel Pluk & Proef in Putten. “Op mijn 24e begon ik Pluk en Proef in Putten. Ik heb enorm veel met voeding, dat zit wel in mijn karakter, en zo besloot ik om een winkel te openen waar je gezonde voeding kan kopen. Minder pakjes en zakjes koken, maar gezonde maaltijden bereiden. En dat kan natuurlijk met kruiden! Het werd de basis voor de winkel.”

Honderden kruiden

Inmiddels heeft Mariëlle honderden kruiden. “Alle basiskruiden staan in de winkel. En daarmee kan ik ook veel andere smaken mengen en een nieuw kruid meegeven. Het meest wordt de Italiaanse kruiden verkocht, maar in de Sinterklaas-periode bijvoorbeeld ook de speculaaskruiden. Mijn eigen favoriet is komijn, dat doe ik in zóveel gerechten. Heerlijk vind ik dat!”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Mariëlle Koelewijn in haar winkel Pluk en Proef in Putten. Foto indebuurt Randmeren
Pluk en Proef Putten. Foto indebuurt Randmeren
Pluk en proef Putten. Foto indebuurt Randmeren
Kruidenrek. Foto indebuurt Randmeren

Duurzaam

Het opstarten van de winkel heeft de Puttenaar ook altijd met een duurzaam idee gedaan. “Met Pluk & Proef wil ik een statement maken, laten we bewuster omgaan met onze voeding. Dat kan door gezondere producten aan te schaffen of door minder te verspillen. Vanaf het begin heb ik mensen aangemoedigd hun eigen trommels, bakjes en koekblikken mee te nemen. Dat mogen de mensen nog wel wat meer doen eigenlijk, dat is veel beter voor de natuur.”

Als je je trommel vergeten bent, hoef je niet te treuren. “In de winkel hebben we ook gewoon papierenzakjes (zonder plastic randen) om de thee of kruiden mee te vervoeren. Dus je hoeft niet alles in je jaszak te proppen, haha.”

Spoiler

De jonge onderneemster wil haar gezonde voeding nog veel verder verspreiden. “Mijn webshop ben ik aan het optimaliseren, dus dat is voor mijzelf natuurlijk een mooi doel. Maar daarnaast komt er binnenkort een nieuw product op de markt dat ik wil uitrollen. Ik verkoop maaltijdgerechten die ik zelf heb samengesteld. Dus de hoeveelheid kruiden en het recept. Dat is allemaal in een nieuw jasje gestoken zonder pakjes en zakjes. Lekker gezond en duurzaam! Denk aan chili con carne, maar ook aan amandelkoekjes.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Marielle in haar winkel Pluk & Proef in Putten. Foto indebuurt Randmeren
Pluk en Proef. Foto indebuurt Randmeren
Thee. Foto indebuurt Randmeren
Theetje erbij. Foto indebuurt Randmeren

Goede keuze?

Uiteindelijk komt er ook veel samen. “Elke dag is hier anders en dat vind ik heerlijk. De klanten maken altijd even een praatje en dat is erg leuk. De papieren voor maatschappelijk werker zijn de pocket, maar in de winkel komen regelmatig mensen met bijzondere verhalen. Op dat soort momenten ben ik alsnog bezig met het maatschappelijke, en eigenlijk zelfs meer dan toen ik ambtenaar op het gemeentehuis was.”

Lees ook

schoolvakanties Harderwijk 2020 Ermelo Putten

Op deze data vallen de schoolvakanties in Harderwijk, Ermelo en Putten in 2020

Het nieuwe jaar is net gestart en toch kijken we alweer uit naar de volgende vakantie. Maar wanneer ...
Timon Gakes van Wellness Centre Putten. Foto indebuurt Randmeren (1)

Timon runt ‘sociale’ sportschool in Putten: ‘De eerste sportschoolbaby’s zijn al geboren’

Fanatiek sporten zat er bij Timon Gakes al vroeg in. En nog steeds is deze sportliefhebber dagelijks...
grappige bedrijfsnamen in harderwijk ermelo en putten

Kom maar door: welke briljante bedrijfsnamen in Harderwijk, Ermelo of Putten heb jij gespot?

Yogaatielekker in Haarlem, tweedehandswinkel Kleedvermaak in Leiden en Surelock Homes Slotenmaker in...


Meer over Pluk & Proef ontdekken?

Pluk & Proef


Gesloten09:30 - 17:30

Kerkstraat 44, Putten

adv.