Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marieke is eigenaar van La Luna Uitvaart: ‘Mijn emoties kan ik gelukkig goed onder controle houden’

Aangeboden door La Luna Uitvaart 14 februari 2020

Waarom Marieke Wagenaar uitvaartbegeleider is geworden? Het is een veelgestelde vraag. ”Het was geen jarenlange droom die ik koesterde. Ik zag een vacature en dacht ‘hé, dat is een regelfunctie, maar dan met meer diepgang.’ Iets wat ik miste bij mijn toenmalige baan als office manager, waar je resultaten alleen invloed hebben op de organisatie.”

Marieke wilde graag iets voor de mensen zelf betekenen. Ze zocht een passende opleiding en richtte haar eigen uitvaartonderneming op. ”Maar of ik het aan zou kunnen, het verzorgen van het lichaam en het omgaan met emoties, daar had ik nog wel mijn vraagtekens bij.” Het bleek al snel dat La Luna Uitvaart Marieke op het lijf geschreven is. ”Ik kan er al mijn kwaliteiten in kwijt. Je moet snel kunnen schakelen, zaken regelen op korte termijn en het mag op geen enkel vlak fout gaan. Daar zit best wel wat druk op, maar op deze manier functioneer ik het beste. De voldoening om mensen in zo’n situatie te mogen helpen, is groot. Ik kan er al mijn liefde en aandacht in kwijt.”

Slapeloze nachten

Het loslaten van haar emoties gaat de uitvaartbegeleider gemakkelijker af dan ze van tevoren had gedacht. ”Ik kan het verdriet van de familie niet overnemen. De ene situatie is net wat schrijnender dan het andere. Het is iets makkelijker wanneer iemand een voltooid leven heeft gehad en zelf ook klaar was voor de dood, dan wanneer iemand plotseling uit het leven wordt weggerukt. In de week van het regelen kan ik er zelf slapeloze nachten van hebben. Het went nooit. De gedachte dat ik ze hopelijk een stapje verder help in het rouwproces door het verzorgen van een mooie uitvaart, zorgt ervoor dat ik mijn emoties weer kan loslaten. Dat is ook nodig om dit mooie, maar soms zware beroep vol te kunnen houden.”

Niet op de klok kijken

Mariekes werkweek begint op het moment dat ze een melding van overlijden krijgt. Dat kan op elk moment van de dag, ook ’s nachts. ”Ik probeer de familie tijdens het proces zoveel mogelijk overal bij te betrekken, ook bij het verzorgen van het lichaam van de overledene. Ik ben er
namelijk van overtuigd dat het goed is voor het rouwproces om ook het laatste stukje van iemands leven bewust mee te maken.”

Foto | Ben Eekhof Fotografie.

La Luna Uitvaart is een zelfstandig en onafhankelijk bedrijf. Marieke zelf staat dan ook bekend om het persoonlijke contact en maatwerk tijdens het organiseren van een uitvaart. ”Ik krijg geen opdracht vanuit een baas en kijk tijdens mijn werk ook niet op de klok. Mensen krijgen bij mij een vaste prijs voor mijn diensten, ongeacht hoelang ik er mee bezig ben. We voelen op dat moment met elkaar aan wat er nodig is. Elke situatie is anders.”

Rust en overzicht

Marieke werkt dan ook niet uit een boekje en zorgt ervoor dat een uitvaart op de meest persoonlijke manier kan worden uitgevoerd. ”Natuurlijk heb ik een checklist, zodat ik tijdens het gesprek met de familie geen belangrijke zaken over het hoofd zie. Maar als ik merk dat de familie er samen wel uit komt en mooie ideeën heeft over hoe de uitvaart er uit moet komen te zien, dan laat ik ze tijdens dat proces. Willen ze livemuziek? Dan regel ik dat. Ik ben er om te sturen en breng rust en overzicht. Mensen moeten op mij kunnen bouwen. Voor de uitvaart benoem ik bij de familie ook altijd dat het belangrijk is om het draaiboek los te laten. Ik houd alles wel in de gaten, zodat zij zich puur kunnen richten op het afscheid.”

Meer lezen? Marieke houdt een blog bij waarin ze schrijft over de verdrietige, maar ook mooie ervaringen die zij als uitvaartondernemer meemaakt, zoals in haar laatste blog ‘Een wade naar wens.’Meer over La Luna Uitvaart ontdekken?

La Luna Uitvaart

uitvaart

Troffel 19 , Dronten

Bekijk meer:uitvaart

adv.