Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hilde won masterchef en runt nu Patisseriewinkel Patrijs: ‘Ik bak zo’n 60 uur in de week’

Door Nicole Berkouwer 3 april 2020

IJsjes, zoetigheid en andere lekkernij. Bij Patrijs in Harderwijk kan je van al deze heerlijkheden genieten. Eigenaresse Hilde van Maanen had ooit een kantoorbaan, maar sinds zij meedeed aan Masterchef, werd dat tóch anders.

Hilde (34) likte de garde af van jongs af aan. Haar moeder bakte veel. Op latere leeftijd deed ze de opleiding Personeel en Arbeid en slaagde voor haar hbo-studie. “Ik ging werken bij Heinz en bleef daarmee toch in de voedselbranche, want ik hield echt enorm van eten. Maar die kantoorbaan ruilde ik toch liever in voor het bakken. In 2015 heb ik mij aangemeld voor Masterchef en dan moet je daar toch wel intensief mee bezig zijn. Ik had inmiddels vijf jaar gewerkt bij de tomatenfabrikant en zo besloot ik mijn baan op te zeggen en vol voor dit avontuur te gaan.”

Masterchef

Het was een enorme rollercoaster. “Eind december begonnen de opnames voor Masterchef. Het waren zestig opnames, dus tot halverwege maart werden de afleveringen uitgezonden”, vertelt Hilde. “Ik was al gestopt met werken, maar ik mocht natuurlijk nog niks verklappen over het avontuur.”

Oefenen bij sterrenrestaurants

Niks vertellen, maar jezelf wel nuttig houden. Hilde onderzocht alles over eten. “Ik wilde alle aspecten van de keuken leren kennen. Dus besloot ik als stagiaire bij te leren bij bekende koks en sterrenrestaurants, zoals Librije in Zwolle. Ik leerde zoveel mogelijk: koude gerechten klaarmaken, de perfecte saus bereiden, ontbijt en patisserie. En laat patisserie nou net iets zijn, waar mijn zoetige hart van smelt!”

‘Ik bak zo’n 60 uur per week’

Patrijs Harderwijk

De finale was geweest en iedereen wist inmiddels dat Hilde Masterchef 2016 had gewonnen. Zo begon ze aan haar droom. “Ik startte Patrijs in Harderwijk. IJsjes, taarten, macarons álles wat met patisserie en zoetigheid te maken heeft, wilde ik maken en delen met andere mensen. Inmiddels sta ik zo’n 60 uur in de keuken om te bakken, maar daarnaast moet ik natuurlijk ook ijs en desserts maken.”

Favoriet

Haar favoriete zoetigheid is knapperig. “Heel veel mensen zijn fan van macarons, maar eigenlijk ben ik meer liefhebber van het knapperige en zoete. Zo is mijn favoriete zoetigheid dus eigenlijk schuim of merengue.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Foto: Erik Rudolfs (Fotografie)
Foto: Erik Rudolfs (Fotografie)
Foto: Erik Rudolfs (Fotografie)
Hilde van Maanen in haar winkel Patrijs in Harderwijk. Foto: Erik Rudolfs (Fotografie)

Toekomstplannen

De patissier gaat de komende tijd niet stilzitten. “Ik zou het super gaaf vinden om mijn frambozen zelf te laten groeien en die dan te gebruiken. En met Patrijs zou ik natuurlijk de beste en lekkerste ijssalon van heel Nederland willen zijn. Als ik dan nóg verder mag dromen, dan run ik mijn eigen dessert bar”, vertelt Hilde enthousiast.

En in tijden van corona?

Patrijs is nog steeds geopend en houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM. “We maken ook nog bestellingen en de winkel heeft aangepaste openingstijden, namelijk van woensdag tot en met zondag tussen 13.00 tot 17.30 uur. Wel met gepaste afstand natuurlijk!”

Lees ook:

The Butler Harderwijk drankzaak wijn whisky slijterij binnenstad

Levi en Luisa nemen The Butler in Harderwijk over: ‘Ik solliciteerde als medewerker, maar kreeg de zaak’

Van Franse wijn tot whisky. Bij The Butler in Harderwijk kan je zo'n 200 smaken proeven. Levi (32) e...
Bart (links) en John van Traveldudes Entertainment

Van bluf naar grote bedrijfsfeesten: ‘Bart en John willen met hun trucs de wereld over’

Van ballonnendieren tot vuurspuwen. Bart (21) en John (22) zijn getalenteerde artiesten. Samen vorme...
Maurits en Julian starten kartbaan De Fabriek in Harderwijk

Maurits (20) start nieuwe kartbaan in Harderwijk: ‘Max Verstappen inspireerde mij’

Van studeren hield Maurits niet zo, maar geef 'm iets praktisch en hij staat aan. In mei 2019 startt...

adv.