Vet! We krijgen een gloednieuw pop-up-terras in Harderwijk: ‘Dit is echt een toplocatie’

Merijn (middelste op de foto) is de kroegeigenaar van Ome Co en doet mee met het pop-up-terras in Harderwijk kroeghoek
Merijn (middelste op de foto) is de kroegeigenaar van Ome Co en doet mee met het pop-up-terras in Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren

Hoe gaaf, vier Harderwijkse kroegen slaan de handen ineen om een heel vet pop-up-terras op de boulevard in Harderwijk te bouwen. Merijn van de Beek, één van de café-eigenaren, vertelt: “Het is echt een noodgreep om de cafés te laten bestaan.”

Ome Co, Gauwigheid, Nicky’s Inn en Sir Jack bevinden zich allemaal in de kroegenhoek. “Er is gewoon te weinig ruimte in de Vijhestraat en Bruggestraat in Harderwijk voor terrassen, dus dit pop-up-terras is een top oplossing!”, aldus Merijn.

Pop-up-terras Harderwijk

De coronacrisis slaat ook hard toe bij de vier cafés. “Richting de zomer loopt het altijd storm. Denk bijvoorbeeld aan de Aaltjesdagen. Daarbij organiseren we als kroegenhoek altijd buitenevenementen. Dit jaar wilden we dat doortrekken naar meer bijzondere dagen, zoals Koningsdag en Harderwijk Live. Met de buitenbar sluit dat veel meer aan bij de rest van de evenementen in de stad. Maar toen brak de coronacrisis uit”, vertelt de eigenaar van Ome Co.

‘We zijn met vijf kerels en ieder heeft zo z’n eigen talenten om dit pop-up-terras neer te zetten’

Gemeente Harderwijk

Door COVID-19 zagen de barmannen hun plannen in rook opgaan. “Citymarketing Heerlijk Harderwijk liet ons weten dat de gemeente heel welwillend is en dat zij de horeca ook graag wil steunen met bijvoorbeeld extra terrasmeters. Voor ons als kroegeigenaren is dat natuurlijk mooi, want wij komen niet in aanmerking voor subsidie of het noodfonds. De gemeente Harderwijk zei daarop dat we met een ander plan mogen komen en toen staken we de koppen wel bij elkaar.”

Kroegenhoek

De vier cafés gingen in beraad. “Gelukkig kennen wij elkaar en organiseren we vaker buitenevenementen met onze kroegen of een kroegenquiz. Dus de samenwerking was er al. We opperden wat ideeën, zoals een groot terras maken van de Vijhe- en Bruggestraat. Maar doordat het de aanrijdroute is voor hulpdiensten was dat eigenlijk kansloos.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Stofwolk

Totdat de eigenaar van Nicky’s Inn met een idee kwam. “Onze collega Marcel, de eigenaar van Nicky’s Inn, laat zijn hondje altijd uit rond de boulevard en zag plots wat mogelijkheden. Bij de Stille Wei zijn ze nu natuurlijk aan het bouwen voor het project De Wijde Wellen, bij de Molen is het één grote stofwolk door de bouw van het Waterfront, maar één plek was wel ideaal: het veldje voor het Dolfinarium.”

Samenwerkingen

Begin mei begonnen de kroegeigenaren te lobby’en. “We hebben gesproken met de gemeente, de omliggende restaurants op de boulevard en natuurlijk ook met het Dolfinarium. We hoorden positieve geluiden over het idee en ook de andere ondernemers waren positief gestemd. Dus zijn we alles in werk gaan stellen”, vertelt een enthousiaste Merijn.

En zo ziet het eruit

Door de positieve vibe, ging het samenwerken ook vlot. “We kregen hulp vanuit alle kanten. Onze leveranciers, vrienden en sponsoren staken de handen uit de mouwen. Denk bijvoorbeeld aan Jeroen en Martijn Foppen die zorgen voor de infrastructuren zoals water, elektra en afvoer. Of de bierwagen die we van de Boterlap mogen lenen. Er zijn echt veel mensen die ons helpen.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

De zomer lang genieten

Op dinsdag 9 juni gaat het terras dan eindelijk open. “We zijn elke dag open van 11.00 – 24.00 uur. We hebben 84 plekken met hoge en lage tafels. Maar ook een superrelaxte lounge. Doordat het een groot terrein is, kunnen we de regels van het RIVM ook aanhouden en creëren we ruime gangpaden en een wasstraat om je handen te ontsmetten en te wassen.”

Spoiler alert

Wat de vijf kerels van de cafés nog als extraatje willen aanbieden is ook lokaal ingezet. “Het lijkt ons fantastisch om een aantal avonden te vullen met bijzondere gerechten. We bieden zelf wel tosti’s en snacks aan, maar met deze extra optie willen we ook lokale ondernemers betrekken. Denk bijvoorbeeld aan een Indisch gerecht met lekkere saté dat we dan serveren.”

Noodgreep

Wat Merijn nog belangrijk vindt om te benoemen is de noodgreep. “We zijn super blij met de hulp en medewerking van de gemeente, collega’s, bedrijven en sponsoren. Als we dit niet konden doen, dan was de kroeghoek ten dode opgeschreven en waren we allen verdwenen aan het eind van de zomer.”

Volg indebuurt Randmeren ook op Facebook en Instagram.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’”

Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’

Aangeboden door Shoeby

Ga naar “Boerin Roelie runt naast de boerderij een landwinkel: ‘Ik ga tot het uiterste om de boerderij in leven te houden’”

Boerin Roelie runt naast de boerderij een landwinkel: ‘Ik ga tot het uiterste om de boerderij in leven te houden’

Ga naar “Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’”

Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’

De Dolle Griet in Harderwijk restaurant stopt

In onze gids