Familiebedrijf Riemer & Walinga: ‘De passie voor boeken zat er al jong in’

Boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo zeven zussen wereldprimeur
Elise en Marieke Walinga bij hun voordeur van boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren

Boekhandel Riemer & Walinga is een begrip in Ermelo en ver daarbuiten. Het familiebedrijf bestaat volgend jaar in de maand mei 75 jaar. Wij gingen vast om tafel met de twee zussen die de boekhandel runnen.

Vroeger toen de zusjes Marieke en Elise Walinga klein waren, kwamen ze al snuffelen in de winkel. Het was echt een tweede huis voor de meisjes. “We hebben hier ‘kantoortje’ gespeeld, briefjes naar elkaar gestuurd en de winkelronde gefietst door de hele boekhandel.” Daarmee kunnen we stellen dat het geen verrassing is dat de twee zussen in de voetsporen zouden treden van Riemer & Walinga in Ermelo. Maar niets is minder waar. Marieke wilde boerin worden en Elise wilde archeoloog of binnenhuisarchitect zijn.

Dromen als kleine meid

Vooralsnog zijn deze dromen bedrog. Elise heeft een PABO studie achter de rug en volgde daarna Media & Informatie Management in Amsterdam, de moderne versie om bijvoorbeeld een boekhandel te runnen. Daarmee was Elise toch al wat sneller met haar huidige baan bezig.

En voor Marieke liep het ook anders. Marieke: “Als klein meisje wilde ik boerin worden! Maar na mijn havo heb ik vooral gewerkt. Ik heb veel verschillende opleidingen geprobeerd, maar ben uiteindelijk in Den Haag gaan werken als functioneel applicatiebeheerder.” Even voor de leek onder ons: dat houdt in dat Marieke onder andere de digitale zorg binnen een bedrijf regelde. “Het voelde alleen niet helemaal als werk wat het beste bij mij past. Ik wilde graag zelf de keuze maken om binnen het familiebedrijf te treden en dat is in 2017 officieel gebeurt. Toen hebben Elise en ik de boekhandel overgenomen van onze ouders”, vertelt Marieke.

‘Het is een lolletje van de volgende generatie’

Generatie op generatie

De zaak opende bijna 75 jaar geleden. De sigarenzaak van oom Klaas Groen werd overgenomen en daar werd de boekhandel gestart. “Het verhaal gaat dat opa op een fiets met houten banden van Ermelo naar Amsterdam is gefietst om daar de boeken op te halen.”

De jonge vrouwen zijn de derde generatie van de boekenwinkel en elke generatie heeft zijn eigen inbreng. Met de vernieuwde website van De Boekverkoopers van Riemer & Walinga bijvoorbeeld, maar ook de vader van de zusjes Walinga is aanwezig in het kantoor van de boekhandel. Hij vertelt: “Zij doen het weer net even anders dan wij deden, bijvoorbeeld met die sokken en die zeepjes. Ach, het is een lolletje van de volgende generatie denken we dan maar.” De sokken en zeepjes zijn door de zusjes meegenomen tijdens evenementen op bijvoorbeeld grote beurzen. “We vinden het leuk om dan iets mee te nemen, zoals de sokken die niet matchen, maar toch ook weer wel. Dan staan er op de ene sok aapjes en op de andere sok banaantjes.” Het sluit niet direct aan op de boeken, maar de dames willen het wel graag met een leuke invalshoek brengen. Zij introduceerden ook de cadeauartikelen in de winkel, maar behouden de boeken ook zeker als hoofdonderdeel van de winkel. Daar is de passie immers altijd al voor geweest en dat zal ook zo blijven.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Ongegeneerd meegenieten met klanten

Het introduceren van nieuwe concepten of ideeën vinden de zusjes enorm leuk. Maar het voordeel van het familiebedrijf Riemer & Walinga in Ermelo was dat het concept al bestond. Elise: “Het is heerlijk om geen concept te bedenken, maar dat het er al is. We konden er daardoor inrollen, want opa heeft het bijna 75 jaar geleden opgezet. Als mensen het een mooie winkel of concept vinden, delen ze dat graag met ons. Ik vind het heerlijk om dan ongegeneerd mee te genieten met de klanten. Wij hebben het geluk gehad dat onze (groot)ouders deze plek hebben gecreëerd.”

Tips voor ondernemers

Elise is vooral van het beleid en Marieke is wat praktischer ingesteld. Dat kan een hele goede aanvulling zijn voor ondernemersduo’s, maar het is altijd handig om wat tips van ondernemers, voor ondernemers aan te dragen. Zo vloeiden deze mastertips over de tafel. Marieke: “De passie voor boeken zat er al jong in. Je moet het niet zoeken, maar je moet het voelen. Bij ons gaat het op een heel natuurlijke manier, bijvoorbeeld als we boeken zien en daardoor getriggerd worden. Dus als je een passie hebt, dan moet je er ook voor gaan. Voor mij was het daarnaast ook belangrijk dat het een keuze was die ik zelf maakte om te gaan ondernemen in plaats van dat het een logisch gevolg was vanwege het familiebedrijf.”

Elise: “Neem vooraf goed de tijd om taken te verdelen. Ieder heeft zijn of haar eigen talent of kracht en daar kan je slim gebruik van maken. En nog een extra bonustip: wees goed in timemanagement of ga er een cursus in volgen!”

Lees ook

Riemer & Walinga

Stationsstraat 131, 3851 ND Ermelo

Nu geopend

Meer informatie

Riemer & Walinga

Stationsstraat 131, 3851 ND Ermelo

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’”

Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’

Aangeboden door Shoeby

Ga naar “Boerin Roelie runt naast de boerderij een landwinkel: ‘Ik ga tot het uiterste om de boerderij in leven te houden’”

Boerin Roelie runt naast de boerderij een landwinkel: ‘Ik ga tot het uiterste om de boerderij in leven te houden’

Ga naar “Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’”

Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’

De Dolle Griet in Harderwijk restaurant stopt

In onze gids