Deze familiemarktkraam kent heel Harderwijk ‘We hebben een hechte band’

ondernemers marktkraam Sariaslan weekmarkt in Harderwijk
Ondernemersduo bij familiekraam Sariaslan. Foto indebuurt Randmeren

Dertig jaar staat de familie Sariaslan met hun marktkraam in Harderwijk. Elke zaterdag op het Kloosterplein en elke vrijdag bij winkelcentrum Stadsdennen. Güler Sariaslan: “Het meewerken op de marktkraam is ontzettend leuk. Je ziet zoveel bekenden van vroeger.”

De markt, van alle markten thuis. Wie kent het bekende liedje van vroeger niet?! Voor al je groenten, fruit, verse stroopwafels, lapjes stofjes en bloemen ga je naar de markt. De Turkse familie Sariaslan heeft hun eigen marktkraam met groenten, fruit en bijzondere producten. De familiekraam is bekend in Harderwijk en omstreken.

Ontstaan van de marktkraam

Dertig jaar geleden startte de vader van Haci Sariaslan het familiebedrijf. Op het moment dat zijn vader is overleden, hebben Haci en zijn broers de marktkraam overgenomen. Een groot deel van de familie Sariaslan helpt vaak mee. Güler, de vrouw van Haci, helpt sinds een jaar mee op de marktkraam. Güler: “Ik ben al heel lang getrouwd met mijn man, maar ik had nooit eerder de behoefte om te helpen met de marktkraam. Ik werk nu sinds een jaar mee en eigenlijk vind ik het heel erg leuk! Ik snap niet waarom ik niet eerder ben gaan helpen. Het is ook zó leuk om oude bekenden te zien. Bijvoorbeeld van de tijd dat ik op RSG Slingerbos zat. Normaal zie je die mensen niet, maar hier op de marktkraam kletsen we dan bij.”

Familiebedrijf Sariaslan

Fruit, groenten en een deel met brood en noten. Bij de Turkse familiekraam van de familie Sariaslan is het een drukte van jewelste. Het is vrijdag en dat betekent dat de marktkraam weer open is. Maar wat wij niet zien, is dat de familie al veel eerder begint met hun werkzaamheden. Op donderdagavond wordt een groot deel van de marktkraam neergezet. Dan zijn er nog geen verse groenten en fruit, want dat wordt de volgende ochtend pas neergelegd. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het neefje van de familie Güler (26) mee op pad om de verse groenten en fruit uit Rotterdam te halen. Dat vervoeren ze naar Harderwijk. En zo begint de dag al vroeg. Het uitladen van de verse groenten en fruit wordt door vooral de mannen van de familie gedaan. Ondertussen is de schoonzus van Güler Sariaslan al bezig met de verkoop, samen met haar man. Het geheim van de familiekraam zit ‘m in de energie. Haci: “Vooral de sociale contacten van de familie zijn belangrijk voor ons. We zien elkaar bij de familiekraam en komen daar samen. Dat zorgt voor een hechte band.”

Tekst gaat door onder de foto’s

Bijzondere producten

De familie Sariaslan verkoopt niet alleen maar fruit en groenten. Turksbrood en simit (een rond zoet broodje bedekt met sesamzaden) zijn typische producten die ook bij de familiekraam horen. Maar… Je zou het niet verwachten, er ligt ook Duits brood tussen de schappen! Güler: “Ja, het Duitse brood gaat best snel! Het is vezelrijk en het vult heel goed. Er zijn vaste klanten die ernaar vragen.” En zo liggen er nog meer ‘gekke’ producten. Neem bijvoorbeeld het knalroze fruit wat meteen opvalt. De zoon van Güler, Miraç Sariaslan: “De roze kiwi komt uit China en heet eigenlijk ‘Dragon Fruit’. Het is tropisch fruit, het lijkt op een soort kiwi, maar hij smaakt wat romiger. Je moet er wel van houden.”

Kan je leven van de marktkraam als familie?!

Haci en Güler Sariaslan hebben beiden nog hun eigen werk naast de marktkraam. Güler: “Op vrijdag en zaterdag helpen we allebei bij de marktkraam. Doordeweeks run ik een bedrijf met coaching en mijn man helpt om kansarmen weer in de samenleving te laten komen met zijn bedrijf.” Haci: “Het werken op de marktkraam doen we niet voor commercie, maar om de emotionele binding met de familie.” Beiden vertellen ze dat het mooiste van het familiebedrijf is dat ze het gezamenlijk doen. Haci: “En daarnaast is het natuurlijk het leukste om te zien dat de klanten blij en met voldoening de markt verlaten.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’”

Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’

Aangeboden door Shoeby

Ga naar “Boerin Roelie runt naast de boerderij een landwinkel: ‘Ik ga tot het uiterste om de boerderij in leven te houden’”

Boerin Roelie runt naast de boerderij een landwinkel: ‘Ik ga tot het uiterste om de boerderij in leven te houden’

Ga naar “Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’”

Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’

De Dolle Griet in Harderwijk restaurant stopt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19”

Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kersen € 1,99”

Kersen € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Alle Biodermal zonbescherming van € 35,98 voor € 17,99”

Alle Biodermal zonbescherming van € 35,98 voor € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 19,98 voor € 9,99”

Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 19,98 voor € 9,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “CoolBest 0.33-1 liter van € 4,38 voor € 2,19”

CoolBest 0.33-1 liter van € 4,38 voor € 2,19

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Assemblage medewerker”

Assemblage medewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Harderwijk”

Taxichauffeurs regio Harderwijk

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Productiemedewerker / aankomend operator”

Productiemedewerker / aankomend operator

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Planner FttH”

Planner FttH

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “productiemedewerker”

productiemedewerker

 • Randstad
 • Fulltime