Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brownies&downieS geopend in Harderwijk, ondernemer Pernilla: ‘Ik gun het deze kanjers’

Door Nicole Berkouwer 21 juni 2019

Pernilla Spijker is pas 23 jaar en heeft in mei 2019 Brownies&downieS Harderwijk geopend. Dat ken je vast wel van hun prachtige concept waarin mensen met een beperking als ‘kanjers’ door het leven gaan. Deze Ermelose dame vindt het belangrijk dat de kanjers een mooie dagbesteding hebben.

Tussen de winkelstraat vind je een compleet nieuwe horecawinkel en dat zorgt voor extra veel gezelligheid! Brownies&downieS Harderwijk is de enige horecazaak in het midden van de Donkerstraat in Harderwijk.

Pernilla Spijker

Pernilla Spijker is de ondernemer van Brownies&downieS Harderwijk. “Op de middelbare school wilde ik accountant worden. Dat verschoof toen ik besloot een bredere studie te kiezen en dat werd Commerciële Economie. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik overal wel een beetje goed in ben en niet uitblink in 1 specifieke tak als marketing of verkoop bijvoorbeeld. Ik ben ook best wel een beetje eigenwijs en koppig, als iedereen links gaat, ga ik rechts.”, aldus Pernilla.

‘Ik voelde de ondernemerskriebel’

Het ondernemersbloed zit niet bij haar in de familie. Pernilla: “Ik koos altijd voor veilige routes, nam nooit een risico, maar voelde wel ergens ‘de ondernemerskriebel’. Ik wilde graag eindverantwoordelijk zijn voor mijn werk. Het ondernemerschap zit namelijk totaal niet in de familie. De tijd was op zich gunstig, want ik heb nu de kans om een grote sprong te wagen. Ik woon nog thuis, heb geen huur of hypotheek boven mijn hoofd hangen, dit is hét moment om het te proberen! En zo startte ik 1,5 jaar geleden met het idee vorm te geven voor een onderneming.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Slogan. Foto: indebuurt Randmeren
Brownies&downieS Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren
Eten Foto: indebuurt Randmeren
Brownies&downieS Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren
Brownies&downieS Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren
Brownies&downieS Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren

Brownies&downieS Harderwijk

Spijker kende Brownies&downieS van het concept in Zwolle. Ze studeerde daar en kwam vaker bij Brownies&downieS om te lunchen of iets te drinken. Pernilla: “Als ik zelf naar een eettentje ga of even gezellig ergens wat wil drinken, dan ga ik naar een gezellige, luchtige zaak. Bij Brownies&downieS hoeft het ook niet allemaal perfect. De kanjers die ons helpen doen het zó ontzettend goed. Het is de gunfactor, omdat zij net iets meer hun best doen dan in de andere horecazaken. Als je een keer chagrijnig binnenloopt, kan je alleen maar met een lach en vrolijk gevoel de dag verder ingaan. Ze zijn zó betrokken en lief.”, vertelt Spijker.

 ‘Ondernemen zit in mijn karakter’

Pand

Om de horecagelegenheid tot leven te roepen was een pand noodzakelijk, maar niet altijd even gemakkelijk. Pernilla: “Het moet niet te groot zijn, ook niet te klein.. Toen het pand van Perry Sport te huur stond vonden we dat eigenlijk best wel groot, dus zochten we verder naar een ander pand. Het horecaplein in Harderwijk is natuurlijk geroemd. Uiteindelijk konden we het pand aan de Donkerstraat maar niet loslaten en zo begon ons avontuur. Op 14 mei 2019 opende we Brownies&downieS Harderwijk en de burgemeester is onze grootste fan. Hij was bij de opening en komt nog regelmatig lunchen of even langs.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Pernilla Spijker is ondernemer van Brownies&downieS Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren
Brownies&downieS Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren
Brownies&downieS Harderwijk. Foto: indebuurt Randmeren
Foto: indebuurt Randmeren
Foto: indebuurt Randmeren
Foto: indebuurt Randmeren
Foto: indebuurt Randmeren

Kanjers

De Kanjers zijn de mensen met een beperking die bij Brownies&downieS werken of stage lopen. Pernilla: “Ik ben niet zo snel uitgesproken trots, maar door de kanjers kan ik niet anders dan trots zijn. Ik ben deze onderneming begonnen omdat ik ze zo’n enorme gunfactor geef. Het is nuttig en zinvol werk. De kanjers die hier werken zeggen ook met veel plezier: ‘Ik ga naar mijn werk.’ We creëren een waardevolle plek voor hen en zo zijn we betrokken in de maatschappij.”

Familie

Ook de familie Spijker is erg betrokken bij Brownies&downieS Harderwijk. Moeder Spijker: “Ik ben enorm trots op hoe Pernilla dit zo oppakt. Ze leert zo snel hoe ze de zaak goed draaiende houdt.” Pernilla’s zusje werkt in de bediening: “Ik heb een horeca-achtergrond en vind het heel erg leuk om de kanjers te helpen bij de bediening of hun taken voor die dag.” De vader van Pernilla is ook erg betrokken. Pernilla: “Met mijn vader heb ik het ondernemersplan helemaal uitgewerkt. Hij helpt mij op de achtergrond nog wel eens mee. Als ik vragen heb, dan weet hij daar wel raad mee!”

Brownies&downieS heeft meerdere vestigingen in Nederland, klik hier voor de volledige lijst.


Meer over Brownies&downieS Harderwijk ontdekken?

Brownies&downieS Harderwijk

Gesloten09:30 - 17:00

Donkerstraat 27a, Harderwijk

Eline werkt bij Brownies&downieS: ‘Ik vind het opruimen en helpen in de bediening heel leuk!’.

Eline van Strien werkt bij Brownies&downieS Harderwijk. Dat ken je vast wel van hun prachtige concep...

Dennis adviseert en ontwerpt: van garagebox naar California

Kaneel en Kruimels, dat wordt smullen!

Peter van Vishandel Dries: ‘Mensen komen hier voor meer dan alleen een visje’

‘Geen gedoe, FIETSBETER komt naar u toe’

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.