Boerin Roelie runt naast de boerderij een landwinkel: ‘Ik ga tot het uiterste om de boerderij in leven te houden’

Roelie Staal in haar gezellige landwinkel

De pluimveeboerderij van de Ermelose Roelie Staal en haar man Erik bestaat komend jaar honderd jaar. Haar opa en oma begonnen het bedrijf dat via haar ouders op haar overging. Na een aantal moeilijke jaren zetten Roelie en Erik alles op alles voor het voortbestaan van de boerderij.

Na een ruiming van alle eenden in 2003 als gevolg van de vogelgriep, brak een financieel zware tijd aan. Roelie zocht naar opties om neveninkomsten te genereren en opende in 2013 Landwinkel Arkelandshoeve aan huis. De winkel runnen ze naast het boerenbedrijf en het gezin met zes kinderen. Roelie: “Ik verwachtte dat af en toe de deurbel van de winkel zou gaan, maar dat liep anders. Inmiddels heb ik uitbreidingsplannen.”

Gezellige sfeer

Haar buurvrouw kwam met het idee om streekproducten te gaan verkopen. Na een bezoek aan een landwinkel in Appel was Roelie om: “Er hing zo’n gezellige sfeer in die landwinkel, dat zag ik hier ook voor me. Ik ben meteen begonnen met het opzetten van de winkel en heb er geen minuut bij stil gestaan dat er misschien wel niemand zou komen.”

Puur

Landwinkel is een coöperatie van boeren die ieder een eigen product verkopen en daarnaast elkaars producten. Roelie: “Het gros van de mensen komt hier omdat mijn producten zo puur mogelijk zijn, ambachtelijk gemaakt én lokaal geproduceerd. De sappen zijn allemaal puur, net zoals de jam, kaas en andere ambachtelijke zuivelproducten. In de zomermaanden verkoop ik verse groente van de pluktuin op ons terrein.”

Tekst gaat door onder de foto >

De groentekraam van Landwinkel Arkelandshoeve

Eendenhammetje

Dé specialiteit van Roelie is het eendenhammetje, afkomstig van de eigen boerderij. Roelie: “Het eendenhammetje is superfeestelijk, ideaal voor Kerst. Het is voorgegaard dus je kunt het ook als carpaccio snijden. Naast onze eigen eend en antibiotica-vrije kip verkoop ik vlees van veehouderijen uit de omgeving. Ik weet precies waar het vlees vandaan komt en sta garant voor de kwaliteit ervan.”

Vraag maar raak!

Als klanten om een specifiek product vragen, zoekt Roelie uit of ze het product in het assortiment kan opnemen. Zo groeide het aanbod de afgelopen jaren gestaag. “Sinds kort verkoop ik een biologische zeep en in december start ik met de verkoop van losse thee en kerstpakketten. Volgend jaar ga ik uitbreiden met een koele kamer zodat ik het hele jaar door groente en fruit kan aanbieden.”

Op de shovel

Bijrijden met de shovel doet Roelie al lang niet meer. Maar als de eenden gevangen moeten worden, helpt ze mee. Dan staat haar zus in de winkel. “Ik ben steeds minder boer en steeds meer ondernemer. Toch moet ik er niet aan denken dat ik hier weg moet; het boerenleven zit in mijn genen. Corona was een moeilijke tijd omdat de vraag naar eend stilviel; we leefden van de inkomsten van de winkel. Mijn geloof geeft me het vertrouwen dat het goed komt en het mag ook best wel eens wat minder.”

Jouw verhaal op indebuurt?

Waarvoor ga jij tot het uiterste? Laat het ons weten en stuur een mail naar [email protected]. Misschien delen we jouw verhaal met onze lezers!

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Landwinkel Arkelandshoeve

Telgterweg 200, 3853 NR Ermelo

Nu gesloten

Meer informatie

Landwinkel Arkelandshoeve

Telgterweg 200, 3853 NR Ermelo

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’”

Liz is personal stylist bij Shoeby Harderwijk: ‘Mensen delen hun verhaal met mij’

Aangeboden door Shoeby

Ga naar “Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’”

Restaurant De Dolle Griet in Harderwijk stopt: ‘Na 40 jaar horeca zit het erop’

De Dolle Griet in Harderwijk restaurant stopt
Ga naar “Harderwijker Stefan verkoopt superhippe vegan sneakers”

Harderwijker Stefan verkoopt superhippe vegan sneakers

vegan sneakers

In onze gids