Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij studieverenigingen: sexy posters, wandelende takken, chaos en studentikoze taferelen

Door Eveline de Boer 14 januari 2020

Studenten vind je in Nijmegen in overvloed. En waar studenten zijn, zijn verengingen. Niet voor niets is er dan ook een enorm aanbod aan verenigingen in Nijmegen te vinden. Maar wat vreten studenten daar nou eigenlijk uit? Wij waren benieuwd en gingen een kijkje nemen bij de kamers van studieverenigingen van de Radboud Universiteit. Daar troffen we alles aan wat we van studenten kunnen verwachten: een studentikoze gezellige chaos! Kijk je mee? 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

SPIN

(Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Eén van de aller grootste verenigingskamers is van de studievereniging voor Psychologiestudenten. De SPIN-kamer is een tweede huis voor het bestuur en een woonkamer op de universiteit voor de leden. Ze hebben de relatief grote kamer gekregen, omdat ze ook aanzienlijk meer leden hebben dan de meeste andere verenigingen, namelijk 1500(!).

Mix internationaal en Nederlands

Leden leren nieuwe mensen kennen en komen binnen wandelen op de kamer voor gezelligheid. Het bestuur bestaat uit vijf Nederlandse meiden en één Duitse jongen. Dat zorgt ervoor dat er ook steeds meer internationals langskomen op de kamer, wat het bestuur heel leuk vindt.

Persoonlijke mok 

Alle actieve leden, oftewel leden die bijvoorbeeld onderdeel zijn van een commissie, hebben op de kamer hun eigen mok. Helemaal ideaal: het bestuur wast de mokken ook nog eens af voor alle leden! Des te meer reden om als student je eigen mok niet vuil te maken en lekker naar de SPIN-kamer te gaan.

Oven en computers

Waar veel studieverenigingen het op de kamers moeten hebben van gezelligheid én ietwat beperkte voorzieningen heeft SPIN het uitstekend voor elkaar. Ze hebben computers waar leden aan kunnen werken en een oven voor pizza, lasagne en afbakbroodjes.

U.S.A. Nijmegen

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Deze vereniging voor de opleiding Amerikanistiek kenmerkt zich doordat alle activiteiten een Amerikaans tintje hebben. Zo is er een typisch halloweenfeest, een Thanksgiving dinner, kijken ze samen naar de Superbowl en gaan ze eens in de twee jaar op reis naar het westelijk halfrond om het prachtige land zelf te ontdekken.

Kamer in Erasmusgebouw

En U.S.A. heeft ook een verenigingskamer, deze delen ze met nog een andere vereniging, aangezien beide qua omvang redelijk klein zijn. De kamer bevindt zich in het Erasmusgebouw. Met prachtig uitzicht over zo’n beetje heel Nijmegen is de kamer op de twaalfde verdieping een fijn plekje voor bestuur en leden. Eén keer per week is er een ledenuurtje, de rest van de week is het vooral een mooie plek voor het bestuur om te vergaderen en werken.

Ledenuurtje

Tijdens het ledenuurtje kunnen leden langskomen voor vragen of om gewoon gezellig te kletsen. “Het heeft vooral een sociale functie. En omdat onze opleiding niet zo groot is, zijn we eigenlijk één grote vriendengroep,” vertelt een bestuurslid.

Mycelium

(Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Op de kamer van Mycelium, van de opleiding communicatiewetenschap, in het Spinozagebouw vinden we een ietwat chaotisch, maar gezellig sfeertje. Emma, secretaris van de verenging, vertelt dat ze de kamer zo hebben ingericht dat het echt een sociale ontmoetingsplek voor de leden geworden is.

Voor een koffie of een goed gesprek

De leden komen naar de kamer om gezellig met elkaar te kunnen kletsen en een kopje koffie te drinken. “Elke dag zitten er weer anderen mensen dat maakt het echt super gezellig. Er is dan ook altijd wel iemand in voor een fanatiek potje tafelvoetbal of een spelletje,” aldus Emma.

Paddenstoelen

“Op elke activiteit maken we foto’s die we ophangen op de fotomuur, zo kan iedereen die naar een activiteit is geweest opzoek naar zichzelf op de muur.” Ook is in de kamer alles in paddenstoelenthema te vinden. Waarom? “Dat is het logo van onze vereniging dus die proberen we zoveel mogelijk terug te laten komen, haha!”

Ragweek poster

Eén muur van de kamer hangt vol met grote, ietwat pikante, foto’s. “Dat zijn de Ragweekposters,” vertelt Emma. Elk jaar gaan de bestuursleden van de vereniging ‘sexy met stijl’ op de foto om geld in te zamelen voor het goede doel. Er hangen inmiddels al posters van de afgelopen tien besturen!

Umoja

(Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Elke dag van half 11 tot half 4 kunnen leden van de studievereniging voor Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies een kopje koffie halen, even chillen of spelletjes spelen op de kamer van Umoja. “Voor veel leden is het een dagroutine geworden om even langs te komen voor of na college, dus dat is heel gezellig”, aldus één van de bestuursleden van de vereniging.

Wereldse studie

Antropologie is bij uitstek een wereldse studie. De vereniging houdt dan ook goed bij waar op de wereld alle leden zich bevinden. Op de wereldkaart die in de kamer hangt zijn alle buitenlandgangers aangegeven met een punaise. Van Korea tot Noorwegen, ze houden het allemaal bij.

Sjakie de slang

De gigantische slang die gelijk opvalt als we de kamer binnenlopen heet Sjakie. “Sjakie is heel populair bij onze leden en zelfs bij andere verenigingen. De slang hebben we ooit gekregen als cadeau op een constitutie-borrel. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de kamer. Op de kamer zijn ook echte huisdieren te vinden. Er lopen twee vrolijke wandelende takken rond in hun nieuwe terrarium.

CognAC

(Foto: indebuurt Nijmegen)

De kleinste kamer is voor studievereniging CognAC. Waarom zij zo’n kleine kamer hebben? Omdat ze pas relatief laat als vereniging werden opgericht. Alle ruimtes waren al vergeven en dus moesten ze het hiermee doen. Dat was voor de vereniging eigenlijk al een hele vooruitgang, want ze begonnen ooit in een soortement van bezemkast in de kelder van het gebouw.

Vragen? 

In principe is de kamer alleen bedoeld voor het bestuur. Leden mogen langskomen in de pauze voor vragen, maar het is niet de bedoeling dat ze in de kamer blijven. Simpelweg omdat, zoals je op de foto ziet, er helemaal geen ruimte is om te chillen.

Sociale ontmoetingsplek

Waar andere verenigingen hun kamer gebruiken als ontmoetingsplek voor leden, gebruikt CognAC vooral de computerruimte in Spinoza om met de leden samen te komen. Hier wordt gewerkt, gechild en gesocialized tegelijk. Ook zijn er natuurlijk de activiteiten, zoals de maandelijkse borrels waar iedereen naartoe gaat om bij te kletsen, mét een biertje in de hand.

Binnenkijken bij jou?

Mogen we een keer een kijkje komen nemen bij jou thuis? Laat dit ons dan vooral weten!

Lees ook:

9 x bij deze leuke Nijmeegse huisjes mochten wij in 2019 binnenkijken

Nijmegenaren zijn gastvrij! Wij kunnen het weten. In 2019 mochten we namelijk weer bij een heleboel ...

Binnenkijken bij Bart en Anouk: ‘Alle housewarmings waren wel lucratief’

Een bekend fenomeen voor menig jong stel: het zó gezellig hebben met elkaar dat je praktisch samenwo...

Binnenkijken bij Judith en Joost: ‘Dit hield ik 32 uur lang op schoot in het vliegtuig’

Judith de Jong (25) en Joost Bressers (24) wonen samen in een strak gestyled appartement, dichtbij d...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.