Binnenkijken bij de Splendorfabriek: ‘Het bruisende hart van onze stad’

Splendorfabriek in Nijmegen
(Foto: indebuurt Nijmegen)

De Splendorfabriek in Nijmegen heeft nog steeds de industriële sfeer van vroeger maar dan in een nieuw jasje. Flexwerken, kantoorruimtes, een koffiebarretje en ruim 80 ondernemers. Het is de creatieve ontmoetingsplek voor jong én oud. Kijk je mee?

Klein museum in de Splendor

Joris Joore is eigenaar van Splendorflex en houdt zich al jaren bezig met de verbouwingen en ontwikkelingen rondom de Splendorfabriek. Hij geeft ons een kijkje in de keuken van deze grote fabriek. Joris: ”De voorkant van de fabriek zegt niets over de grootte van dit oude pand. Tegenwoordig is er van alles om de fabriek heen gebouwd, en zie je dus niet hoe groot het daadwerkelijk is. Omdat het een monumentaal pand is willen we zoveel mogelijk elementen van vroeger laten terugkomen. Overal in het gebouw zijn er nog constructies van vroeger te zien. Zoals oude machines en prachtige elementen. Daarnaast hebben wij bij binnenkomst een klein museum gemaakt. Hier zijn diverse voorwerpen te bewonderen.”

 

Mengelmoes van ondernemers

Dat er veel te beleven valt is een feit. De Splendor is een broedplaats voor creatieve ondernemers in een levende omgeving. Joris: ”Het aanbod in de fabriek is zo divers. Laatst kwam ik er achter dat er zelfs een man zit die handelt in flipperkasten. Je kan het zo gek niet bedenken. Daarnaast is het gebouw ook bereikbaar voor mensen van buitenaf. Sinds kort kun je flexwerken bij Splendorflex, koffie drinken bij Locals only én binnenkort zelfs een vergaderruimte huren.”

Ondernemen in de Splendor

Joris: ”Vanuit de flexwerkruimte kijk je uit op de oude fabriekshal. Deze hele ruimte wordt gehuurd door een groot ICT bedrijf, Proud Nerds. Daarnaast zit er ook nog een kleine brouwerij in de Splendor.” Brouwerij Swaegers is opgericht door Mart de Rijk en Rob Koopman, zwagers van de eigenaren. In ruil voor een klein plekje in het gebouw leveren ze zelf gebrouwen bieren die gedronken kunnen worden tijdens de borrels van bedrijven in de fabriek. Daarnaast verkopen ze ook fusten bier en relatiegeschenken.

 

Locals Only

Voor een goed bakje koffie wippen ondernemers langs bij Locals Only. Eigenaar Thomas vertelt ons: ”Het is een functionele plek waar jonge ondernemers van de Splendor maar ook van buitenaf elkaar meeten. Daarnaast strijk je in de zomer heerlijk neer in de groene tuin en eet je er streetfood als pizza’s en taco’s. Het is een grappige plek, verscholen aan de zijkant van de Splendor. Veel mensen weten ons alleen te vinden van horen zeggen, dus zijn erg verrast en enthousiast als ze bij ons langs komen. ”

Meubelmakerij

Als laatsten wippen we nog even langs bij de mannen van Meubelmakerij Tommiek en van Mameren. Deze mannen hebben alle drie een meubelmakerij in de fabriek en organiseren wekelijks cursussen houtbewerking. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke bedrijven te vinden. Benieuwd naar alle creatieve ondernemers? Je vindt ze hier.

De mannen van de meubelmakerij (Foto: indebuurt Nijmegen)

Hoe zat het vroeger?

Het begon allemaal zo’n 100 jaar geleden. In 1919 werd de N.V. Gloeilampenfabriek Nijmegen opgericht. De toen nog kleine fabriek was gevestigd aan de Van Gentstraat. Toen in 1926 de naam veranderd werd naar NV Splendor Gloeilampenfabriek opende twee jaar later aan de St. Annastraat de nieuwe fabriek. Ruim 700 medewerkers werkte dagelijks aan de enorme productie van lampen.

Deuren sluiten

Door de verandering van de marktomstandigheden sloten in 1982 de deuren van de fabriek. Het pand kreeg een nieuwe functie, het werd de broedplaats voor kleine en innovatieve bedrijven. Momenteel is de Splendor zich steeds verder aan het uitbreiden en zijn er behoorlijk diverse bedrijven te vinden. Als je het ons vraagt is er genoeg te beleven. Joris is het met ons eens: ”Splendor is het bruisende hart van onze stad!”

Splendorfabriek

5,0
(2)

Sint Annastraat 198, 6525 GX Nijmegen

Meer informatie

Lees ook:

Splendorfabriek

5,0
(2)

Sint Annastraat 198, 6525 GX Nijmegen

Meer informatie

Splendorfabriek

5,0
(2)

Sint Annastraat 198, 6525 GX Nijmegen

Meer informatie

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Sophie in Nijmegen: ‘Ik heb me nog nooit eerder zo thuis gevoeld’”

Binnenkijken bij Sophie in Nijmegen: ‘Ik heb me nog nooit eerder zo thuis gevoeld’

Binnenkijken bij Nijmegen
Ga naar “Videospellen, vissen en prachtige uitzichten: binnenkijken bij studieverenigingen”

Videospellen, vissen en prachtige uitzichten: binnenkijken bij studieverenigingen

Ga naar “Binnenkijken bij: 7 x hippe woningen in Nijmegen”

Binnenkijken bij: 7 x hippe woningen in Nijmegen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Payroll Specialist/Medewerker P&O”

Payroll Specialist/Medewerker P&O

 • Quantore
 • Fulltime/Parttime
Quantore zoekt in Nijmegen een payroll specialist / medewerker p&oQuantore zoekt in Nijmegen een payroll specialist / medewerker p&o

Topper

Ga naar “Medewerker Technische Dienst”

Medewerker Technische Dienst

 • Quantore
 • Fulltime/Parttime
Quantore zoekt in Nijmegen een medewerker technische dienstQuantore zoekt in Nijmegen een medewerker technische dienst

Topper

Ga naar “Technisch Applicatiebeheerder”

Technisch Applicatiebeheerder

 • Quantore
 • Fulltime/Parttime
Quantore zoekt in Nijmegen een technisch applicatiebeheerderQuantore zoekt in Nijmegen een technisch applicatiebeheerder

Topper

Ga naar “Medewerker Inkoop”

Medewerker Inkoop

 • Quantore
 • Fulltime/Parttime
Quantore zoekt in Nijmegen een medewerker inkoopQuantore zoekt in Nijmegen een medewerker inkoop

Topper