Binnenkijken bij Pension Bottendaal: ‘We zijn gecharmeerd van alles wat retro is’

binnenkijken bij pension bottendaal jos en rita
(Eigen foto)

Je bent er vast wel eens langsgekomen: Pension Bottendaal in de Burghardt van den Berghstraat. Rita (65) en Jos (66) runnen nu acht jaar het pension en B&B in één. Benieuwd hoe het er van binnen uitziet? Kijk mee in het pension waar alles in retrostijl is.

Momenteel verblijven er vijf gasten in het pension. Dat zijn voornamelijk expats, mensen die in het buitenland wonen en in Nederland werken. Voordat de coronacrisis uitbrak kreeg het stel zo’n 2000 gasten per jaar over de vloer. Dat is een groot verschil ten opzichte van de vijf gasten van nu. Jos vertelt: “We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. We zijn optimistisch-naïef, haha! Met steun van de overheid en onze huurbaas komt het uiteindelijk vast helemaal goed.”

Perfecte combinatie

“Rita en ik zijn de perfecte combinatie. Zij is frivool, vrij en ondernemend. Ik ben gestructureerd. Zij houdt zich bezig met het eten en drinken, geld, en mij dirigeren haha! Ik houd mij bezig met de gasten. Als het gezellig is in de eetzaal pak ik de gitaar erbij en maak ik muziek voor en met de gasten. Voorheen was ik docent Maatschappijleer, Aardrijkskunde en Geschiedenis. Een aantal keer per jaar neem ik de gasten mee op stadswandeling door Nijmegen en vertel ik alles over de geschiedenis van onze stad. Dat zijn de leukste middagen!”

Avontuur

Jos en Rita leerden elkaar twintig jaar geleden kennen via een online datingwebsite: “Dat was toen nog heel nieuw. We hadden jarenlang een latrelatie tussen Den Bosch en Nijmegen. Tot Rita zag dat het pension te huur stond. Die kans hebben we aangegrepen. We fantaseerden er al langer over om samen een onderneming te starten en dit was perfect!”

Niet veel later verhuisde Jos naar Nijmegen om zich met Rita op het pension te storten. “We hebben het hele pension opgeknapt. Onze zes kinderen uit vorige huwelijken verklaarden ons voor gek. Maar het liep hartstikke gesmeerd. Sinds vier jaar wonen we zelf tegenover het pension, dat is heel fijn. We zijn echte mazzelkonten!”

Retro

Het pension ingericht in retrostijl. “We komen natuurlijk uit die tijd en zijn er nog steeds van gecharmeerd. Het interieur is retro, maar we gaan goed met de tijd mee hoor. Zo regelen we de brandmelders met een app en liggen er zonnepanelen op het dak. De helft van de energierekening kunnen we daarvan betalen.”

“Muziek is onze grote passie. Daarom hebben we op allerlei plekken muziekinstallaties en platen. Ook de muziek is van vroeger. Eén kamer heeft alleen Elvis Presleyplaten liggen, een andere kamer hebben we geweid aan Doornroosje. Op de muur hangen oude pamfletten voor concerten in het poppodium.”

Iedereen is welkom

Bij Jos en Rita is iedereen welkom: “We kijken niet naar geslacht, afkomst of geaardheid. Iedereen is welkom en iedereen gaat hier gemoedelijk met elkaar om. Voor de coronapandemie hadden we ook vaak groepen te gast.”

“De groep die mij het meeste is bijgebleven is een voetbalelftal. De luidruchtige mannen kwamen diep in de nacht binnen na het stappen. Ik ben er naartoe gegaan om een praatje te maken en te vragen of ze zachtjes wilden gaan slapen. De volgende ochtend hoorde ik dat wij de enige plek zijn waar ze niet zijn weggestuurd. Daar ben ik erg trots op!”

Nog jaren door

Hoewel Rita en Jos allebei ruim zestig jaar oud zijn, zijn ze nog lang niet klaar met het runnen van Pension Bottendaal. “We willen nog wel vijf, acht, tien jaar door! Het is fantastisch werk. We worden er zeker niet rijk van, maar we komen dik boven de kosten uit. Binnenkort krijg ik mijn tweede kunstknie. Zolang die knieën het volhouden blijven we het doen!”

Binnenkijken bij… jou?

Lijkt het jou ook leuk om aan ons jouw huis, caravan of andere bijzondere plek te laten zien? Stuur bij interesse even een mailtje naar [email protected] en wie weet schrijven wij binnenkort zo’n leuk artikel over jou.

Bed & Breakfast Pension Bottendaal

4,6
(39)

Burghardt van den Berghstraat 50, 6512 DN Nijmegen

Nu geopend

Meer informatie

Lees ook:

Bed & Breakfast Pension Bottendaal

4,6
(39)

Burghardt van den Berghstraat 50, 6512 DN Nijmegen

Nu geopend

Meer informatie

Bed & Breakfast Pension Bottendaal

4,6
(39)

Burghardt van den Berghstraat 50, 6512 DN Nijmegen

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Buitenkijken bij Monique: poppenhoofden, vogels, kabouters en een kruidentuin”

Buitenkijken bij Monique: poppenhoofden, vogels, kabouters en een kruidentuin

Ga naar “Binnenkijken bij Annelien: ‘Het huis trilt als de bus langskomt’”

Binnenkijken bij Annelien: ‘Het huis trilt als de bus langskomt’

Ga naar “Binnenkijken bij het DIY-paradijs van Merel: ‘YouTube is mijn beste vriend’”

Binnenkijken bij het DIY-paradijs van Merel: ‘YouTube is mijn beste vriend’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Overslagvestje € 14,99”

Overslagvestje € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie”

Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie

 • Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Staddijkloop”

Staddijkloop

 • 2 oktober 2022
Ga naar “Halloween in Nijmegen”

Halloween in Nijmegen

 • Poppodium Doornroosje
 • 29 oktober 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt
Ga naar “Zevenheuvelennacht 2022”

Zevenheuvelennacht 2022

 • 19 november 2022