Binnenkijken bij Nijmegenaren: 5 x de meest bijzondere woningen van 2020
Nijmegenaren zijn gastvrij! Indebuurt kan het weten, want in 2020 hielden we weer enorm veel interviews met stadsgenoten die ons...
Na vijf jaar ontwerpen, bouwen en verhuizen is het Maria Montessorigebouw van de Radboud Universiteit af. Het is de nieuwe thuisbasis voor studenten en medewerkers van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, van maar liefst 25.000 vierkant meter. Esther Huijs van team huisvesting is trots op het resultaat: “Het is magisch.”
Geen bunkerachtige lokalen meer, te krappe collegezalen of doolhoven van lokalen en kantoren. Nee, het Maria Montessorigebouw is op z’n zachtst gezegd meer dan dat. Het is het tegenovergestelde van wat ooit de gebouwen aan de Thomas van Aquinostraat (T.v.A.) waren. Studenten en medewerkers gaan van een grijs, gesloten, ouderwets en donker T.v.A. en Spinozagebouw naar een open, licht, transparant en modern gebouw.
Alumnus en communicatiemedewerker Steffi van Tilborg had hier als student graag gestudeerd. Zij had destijds college in het oude T.v.A.. “Het verschil is groot. Voor studenten lijkt me het een cadeau om hier les te krijgen. Op veel plekken kijk je door de grote glazen ramen uit op de natuur. Daarnaast zaten vroeger alle opleidingen verspreid over de campus. In dit gebouw komen onderzoekers, studenten en docenten van alle opleidingen van de faculteit elkaar juist constant tegen. Dat is tijdens dit project altijd de kern geweest: de verbinding zoeken tussen onderzoek en onderwijs.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
“Zowel op een informele als formele manier”, legt Esther Huijs van team huisvesting uit. “Het grand café met de grote bar is het centrum van het gebouw. Daaromheen vind je verschillende zitplekken met tafels, stoelen en banken. In openheid, maar ook in knusse hoekjes. Docenten en onderzoekers hebben eigen kantoren, maar ook open huiskamers. Net als de studieverenigingen. De kantoren van de besturen liggen naast elkaar. In een aangrenzende gezamenlijke huiskamer kunnen leden elkaar treffen.”
In werkgroepen konden studenten en medewerkers hun wensen uitspreken. Esther: “Een secretaresse ervaart een werkplek anders dan een decaan. In deze werkgroepen kreeg iedereen een stem. Wie vindt wat belangrijk? Waar moeten we rekening mee houden?”
Zo vroegen onderzoekers van sociale experimenten naar ruimten waar geen daglicht binnenkomt. Zodat iedere proef van een experiment met exact dezelfde lichtinval gedaan wordt. En een speelhoek in de wachtruimte bleek handig, aangezien er in het onderzoekscentrum ook kinderen en baby’s onderzocht worden. Studenten wilden graag magnetrons en watertappunten: ook die zijn in het Maria Montessorigebouw aanwezig.
In het ontwerpproces zijn de plannen vaak gewijzigd. Zelfs in de laatste fase zijn er nog dingen veranderd. Zo is het online lesgeven sinds de uitbraak van het coronavirus een standaard geworden, in plaats van een uitzondering. Esther: “Daarvoor hebben we extra camera’s opgehangen.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Door het coronavirus is het Maria Montessorigebouw nog niet volledig in gebruik. Al die duizenden vierkante meter zijn nog niet gevuld met de 5.200 studenten waar ze voor gemaakt is. Ook zijn er nu geen grote rondleidingen of openingsactiviteiten.
De bouw en verhuizing liep door het virus geen vertraging op. Esther: “Sterker nog, doordat medewerkers tijdens de verhuizing thuiswerkten, ging het overhuizen sneller dan gepland. De verhuizers waren drie weken eerder klaar. Dat gaf ons de tijd en ruimte om de puntjes op de i te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het checken van bekabeling, het repareren van lekkende kranen of kapotte lampen.”
Esther was van begin tot eind bij de verhuizing betrokken. Esther: “Ik ken dit gebouw als plattegrond. Om het na al die jaren ingericht en in gebruik te zien, maakt me trots. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om een fijne en duurzame werk- en studieomgeving neer te zetten. Het voelt magisch!”
In de video hieronder krijg je een digitale rondleiding door het gebouw:
In onze gids
Populaire rubrieken