Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het Asielzoekerscentrum in Nijmegen: ‘We hebben een goed leven’

Door Jurre Engbers 3 december 2019

In de voormalige Prins Hendrikkazerne in Nijmegen-Oost wonen meer dan 300 vluchtelingen. In het begin van de twintigste eeuw werd deze kazerne bewoond door leden van de Koloniale Reserve, nu is dit het ’t thuis van asielzoekers. Hoe is het leven in dit AZC? En welke mensen wonen er? Wij zochten het uit en mochten binnenkijken bij het AZC aan de Dommer van Polderveldtsweg.

Het AZC wordt geleid door locatiemanager Diederick Erdtsieck. Als locatiemanager is hij verantwoordelijk voor al het reilen en zeilen binnen het AZC. “Als locatiemanager ben ik verantwoordelijk voor het contact met externe partijen zoals de gemeente en de buurt. Daarnaast ben ik ook bezig met de financiën en natuurlijk de bewoners en medewerkers.”

325 bewoners

De locatie in Nijmegen heeft plek voor 325 mensen van verschillende leeftijden en uit verschillende landen. “Er wonen hier mensen uit allerlei landen. Er zijn Syriërs, Irakezen, Iraniërs, maar ook Venezolanen en Moldaviërs. De meeste mensen komen uit Syrië, dat is nu zo’n 20 procent van de bewoners”. Daarnaast wonen in het AZC veel gezinnen met kinderen. “Daardoor is één-derde van onze bewoners onder de 18 jaar.”

Locatiemanager Diederick Erdtsieck aan het werk in zijn kantoor (Foto: indebuurt Nijmegen)

Één vierde krijgt verblijfsvergunning

In het AZC zitten verschillende groepen asielzoekers. Diederick: “De helft van onze bewoners zijn nog wachtend op de uitslag van de asielprocedure. Ze kunnen dan in verschillende fases zitten. Zo is er de ‘pre-pol’ fase. Dit houdt in dat ze nog wachten op de start van hun procedure omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst het te druk heeft op dit moment”.

De meeste bewoners zitten één fase verder, in een ‘verlengde procedure’. De IND heeft dan meer tijd nodig om te beslissen of de persoon in kwestie hier mag blijven of terug moet naar het eigen land. Als laatste is er nog een grote groep bewoners in de terugkeer-fase. Die wachten op een beroep zitting of de overdracht naar een ander Europees land. De IND of de rechtbank geeft uitsluitsel of vluchtelingen mogen blijven. Uiteindelijk krijgt ongeveer één vierde van de bewoners een verblijfsvergunning.

57 euro per week

In de tijd dat de bewoners wachten op de uitslag van de IND, kunnen veel bewoners nog niet werken of studeren. Ze zijn dan nog geen zes maanden in Nederland, waardoor dat nog niet mag. Rondkomen doen de meesten daarom van de bijdrage van 57 euro per week die ze krijgen.

Naai- en taalles

Vervelen? Dat hoeft niet in het AZC in Nijmegen. Op dagelijkse basis worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Aangezien meer dan 100 bewoners jonger zijn dan 18 jaar wordt er met name veel aandacht aan hen besteedt. Warchild en Stichting Kleurfabriek organiseren bijvoorbeeld leuke activiteiten voor kinderen, die erg populair zijn. Ook aan oudere bewoners wordt gedacht. Speciaal voor de creatievelingen is er twee keer in de week een breiklasje, om zelf kleding te leren maken of te repareren. Ook worden er taallessen gegeven door vrijwilligers, kunnen ze aan de slag in de fietswerkplaats op het complex of kunnen ze zelf vrijwilligerswerk doen via de Vrijwilligers Centrale.

Mustafa in ‘zijn’ fitnessruimte (foto: indebuurt)

‘We hebben een goed leven’

Ook is er een recreatiezaal en een sportzaal. De 29-jarige Mustafa uit Syrië sport hier drie keer per dag en beheert daarnaast ook de fitnessruimte.  Naast het fitnessen zorgt Mustafa voor zijn zwangere vrouw. Samen met zijn kindje van drie jaar oud wonen ze in een kamer op het complex. “Ik ben blij dat we hier kunnen wonen, het is fijn hier. Onze dochter kan een paar keer per week naar de kinderopvang. We hebben een goed leven”.

Foto- en videografie

Goed nieuws voor Mustafa: de periode in de AZC zit er bijna op. Mustafa is blij: “We hebben nét te horen gekregen dat we in Nederland mogen blijven”.  Het gezin krijgt ergens in Nederland een woning toegewezen waar de kinderen kunnen opgroeien. Als dat eenmaal rond is wil ook Mustafa grote stappen gaan maken. “Ik wil zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en daarna wil ik foto- en videografie studeren!”

Meer foto’s van het AZC in Nijmegen vind je hier. Vanwege privacy, hebben we alleen foto’s van onbewoonde kamers.

Een onbewoonde kamer (Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)
Één keuken wordt gedeeld met een hele gang. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Lees ook:

Dit is waarom het oudste café van Nijmegen In de Blaauwe Hand heet

Welk café het oudste van Nijmegen is? Daarover is géén twijfel mogelijk. Het is Café In de Blaauwe H...
kerstmarkten kerst

Dit zijn alle aangepaste openingstijden en extra koopavonden in december 2019 op een rij

Het is december en dus kunnen we er niet meer omheen: de feestdagen komen eraan! Speciaal voor Sinte...

Rondje streetart door Nijmegen deel 2: ken je deze al?

Nijmegen barst van de mooie muurschilderingen. Daar maakten wij eerder dit leuke artikel over. Toch ...

adv.