Binnenkijken bij de Stevenskerk: ‘De echte parels vind je in de kelder’

(foto: indebuurt Nijmegen)

De Stevenskerk is een van dé symbolen van Nijmegen. De kerk met grote toren is vanuit alle hoeken van het centrum te zien. Zeg eens eerlijk, ben jij er wel eens binnen geweest? Neem hier een kijkje!

Van binnen is het gebouw nog imposanter dan van buiten. Tientallen witte pilaren dragen de hoge plafonds, de zon schijnt door de metershoge ramen naar binnen en het ruikt precies zoals je verwacht. Paul Schreurs (61) van Stichting Stevenskerk vertelt over de rijke geschiedenis van de kerk: “Persoonlijk vind ik de soberheid het mooiste aan de kerk, het geeft een gevoel van verstilling.”

Beeldenstorm

De bouw van de Stevenskerk is begonnen in 1254, maar veel van wat je nu ziet is het gevolg van een Beeldenstorm in 1591. Tijdens de Beeldenstorm werden op grote schaal heiligenbeelden en andere objecten van katholieke kerken vernield door protestanten. “De kerk was tot de Beeldenstorm van de katholieken en hing vol met versierseltjes. De protestanten hebben in de zestiende eeuw alles witgekalkt. Op bijna elke pilaar zat een altaar, die zijn toen allemaal verbrand op de Grote Markt.”

De Beeldenstorm zie je terug in de kerk zelf. Er zijn geen altaren meer, de kleur van de pilaren is kalkwit en op een stenen kunstwerk zijn alle hoofden afgeslagen. Er is maar een handjevol muurschilderingen over. Eentje daarvan is een vrouw met een baard die genageld zit aan een boom. “Die noemen wij gekscherend onze eigen Conchita Wurst (winnaar Songfestival 2014, red.)!”

Goud

Bij binnenkomst springt het grote, goudkleurige orgel direct in het oog. “Dit orgel werd in de achttiende eeuw in opdracht van de gemeenteraad gebouwd door Ludwig König. Vandaag de dag bespelen organisten nog steeds de 3600 pijpen. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, heeft de gemeente er een oproep bij gehangen. Daarop staat het dringende verzoek het orgel te sparen als er een oorlog uitbreekt. Het orgel bleef door de bezetters onaangetast, maar werd wel beschadigd bij het bombardement van 22 februari 1944.”

De kerk hangt vol met imposante kroonluchters in dezelfde kleur goud als het orgel. “De kroonluchters zijn in de zeventiende eeuw aan de kerk geschonken door verschillende beroepsgildes. De kroonluchter met de schaar erop is bijvoorbeeld van de kleermakers.”

Graven in de kelder

Volgens Paul zitten in de kelder de ‘echte parels’ van de Stevenskerk verscholen. Met een smal trappetje in de vloer van de kerk loop je naar beneden. Om het hoekje liggen schedels en botten; een luguber maar gaaf gezicht. “Dit zijn de stoffelijke overschotten uit de graven in de kerk, die na de oorlog geruimd werden en op twee plaatsen in verzamelgraven werden gelegd.”

Even verderop in de kelder ligt de kist van Catharina van Bourbon, hertogin van Gelre in de vijftiende eeuw. “De kist ligt niet op de grond en heeft een puntdak, zodat de kist niet gestapeld kan worden. Daaraan zie je dat ze uit een hogere sociale klasse komt.”

Erotische foto-expositie

“Er zit veel geschiedenis in de kelder, maar er zijn ook leuke activiteiten. Zo houden ze hier wel eens bierproeverijen. Uiteraard niet bij het menselijk overschot in de buurt hoor.”

De mooiste herinnering die Paul aan de kerk heeft, is het moment dat Nijmegenaren kookten voor vluchtelingen die verbleven op Heumensoord. “Er kwamen honderden dankbare mensen naar de kerk. Typisch Nijmeegs en hartverwarmend. De erotische foto-expostitie met transgender modellen blijft mij ook altijd bij. Er was veel gedoe om, maar ik vind het mooi dat het hier heeft plaatsgevonden!”

Kerk anno nu

De Stevenskerk is sinds 1983 officieel geen kerk meer, maar er zijn nog wel diensten. Deze ‘oecumenische’ diensten zijn voor zowel katholieken als protestanten. “Door de coronapandemie kon dat een hele tijd niet, evenmin als de openstelling voor bezoekers. De diensten gaan nu weer door, met maximaal dertig bezoekers. Door donateurs onderhouden we de kerk, dat is fijn want alleen al het onderhoud kost zo’n € 120.000,- euro per jaar.”

“Het mooie is dat we nog steeds nieuwe dingen in of aan de kerk ontdekken. Volgend jaar bestaat de Stevenskerk 750 jaar. In de toekomst hoop ik weer veel mensen te verwelkomen in onze mooie kerk. Voor religie, een congres of concert. Het is meer dan alleen een plek waar diensten zijn, we willen het verhaal van de kerk én stad vertellen.”

Paul en de vrijwilligers van Stichting Stevenskerk hopen zo snel mogelijk weer mensen rond te leiden in de kerk. Zodra dat wegens de coronamaatregelen weer kan, vind je alle info daarover op de site.

Lees meer:

Stichting Stevenskerk Nijmegen

Kerkboog 2, 6511 VX Nijmegen

Meer informatie

Sint Stevenskerk

Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Stichting Stevenskerk Nijmegen

Kerkboog 2, 6511 VX Nijmegen

Meer informatie

Stichting Stevenskerk Nijmegen

Kerkboog 2, 6511 VX Nijmegen

Meer informatie

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Ruth en Tiny wonen al 57 jaar in Hatert: ‘De buurt noemt ons oom en tante’”

Ruth en Tiny wonen al 57 jaar in Hatert: ‘De buurt noemt ons oom en tante’

Ga naar “Binnenkijken in de kleinste woning die nu te koop staat in Nijmegen”

Binnenkijken in de kleinste woning die nu te koop staat in Nijmegen

Ga naar “Binnenkijken bij de stadsloft boven de ‘Appie stad’: ‘Veel zelf verbouwd’”

Binnenkijken bij de stadsloft boven de ‘Appie stad’: ‘Veel zelf verbouwd’

binnenkijken bij remco eveline schevichavenstraat

In onze gids

Ga naar “Fantastea”

Fantastea

 • Drakensteinstraat 13
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Ga naar “Cookie Doos”

Cookie Doos

 • Bakkers

Nu geopend

Ga naar “Blommers Coffee Brewers”

Blommers Coffee Brewers

 • Geert Grooteplein Noord 15
 • Koffiebars
 • 08:00 - 15:00
berend blommers coffee koffie bar radboudumc

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65”

Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49”

AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Alle Prullenbakken van € 2,99 voor € 2,39”

Alle Prullenbakken van € 2,99 voor € 2,39

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker horeca”

Medewerker horeca

 • Amusementspark Tivoli
 • Parttime
tivoli

Topper

Ga naar “Junior Inkoopmanager”

Junior Inkoopmanager

 • GooHoo
 • Fulltime
goohoo
Ga naar “Commercieel redacteur indebuurt Arnhem”

Commercieel redacteur indebuurt Arnhem

 • Indebuurt Nijmegen
 • Fulltime
cr indebuurt arnhem

Topper

Ga naar “Buschauffeur Nijmegen en omgeving”

Buschauffeur Nijmegen en omgeving

 • Transdev
 • Parttime
Ga naar “Pretparkmedewerker Tivoli”

Pretparkmedewerker Tivoli

 • Amusementspark Tivoli
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Wandelquiz ’t Hert van Nijmegen”

Wandelquiz ’t Hert van Nijmegen

 • Hotel Credible
 • 18 april 2021