Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij de huiskamer van Heseveld: ‘Niet alleen voor daklozen’

Door Babs Bingen 15 augustus 2020

Aan de Molenweg in Nijmegen ligt Bij Bosshardt, een huiskamer van het Leger des Heils voor de bewoners van Heseveld. Bezoekers kunnen hier binnenlopen om gewoon even in de huiskamer te zijn, een gratis kop koffie of thee te drinken en te kletsen met andere bezoekers. Dat concept brengt veel goeds, vertelt coördinator Martanja Schraa: “Toen we vanwege de uitbraak van het coronavirus een aantal weken dicht waren, hebben veel bezoekers ons gemist.”

Martanja merkt dat de aanwezigheid van de huiskamer veel bewoners goed doet. “Het doel is om mensen met elkaar te verbinden en we merken dat dat werkt. Bezoekers raken hier al gauw met elkaar aan de praat, waardoor leuke dingen ontstaan. Zoals echte vriendschappen, maar ook de gekleurde sprei op de bank. Een tijdje geleden waren er meerdere bezoekers die graag breien. Samen hebben ze die deken gemaakt. Als we een tijdje dicht zijn door bijvoorbeeld vakanties, merken we dat bezoekers ons missen. Dan zijn ze zo blij dat we weer open zijn.”

Lokale kunst aan de muur

De huiskamer heeft een gezellige zithoek en er zijn meerder tafels waaraan bezoekers kunnen zitten. De Gelderlander ligt er, net als andere leuke boeken en kinderspeelgoed. Achterin vind je een tweedehands kledingwinkel voor mensen met een kleinere portemonnee. Aan de muur hangt kunst van een lokale kunstenaar. Martanja: “We hebben hier de mogelijkheid om te exposeren. Eerder hing hier een fotoserie uit India en een fotoserie van de overstroming in 1955.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Bezoekers komen met ideeën

Samen met vrijwilligers organiseert Martanja verschillende activiteiten om wijkbewoners samen te brengen. Zo zijn er avonden waarop je voor vier euro een hapje mee-eet, tosti- en soepmiddagen. Toen de huiskamer dicht was vanwege de uitbraak van het coronavirus, fietsten ze met een koffie- en theekar door de wijk om toch met iedereen in contact te blijven. Het leukst vindt Martanja de ideeën van bezoekers. “Zo gaf een bezoeker aan thuis geen wasmachine te hebben. Tegen een kleine vergoeding kunnen bezoekers nu hier de was doen.”

Juist geen hulpverlening

Martanja is de coördinator van deze vestiging van Bij Bosshardt. Ze stuurt vrijwilligers aan en heeft contact met andere organisaties uit de wijk, zoals welzijnsorganisatie Bindkracht10. Martanja: “Wij hebben verder geen contact met hulpverlening. De huiskamer moet juist een veilige plek zijn voor mensen waar even geen hulpverlening is. Als bezoekers toch een hulpvraag hebben, sturen we ze wel altijd door naar de juiste organisatie.”

De kledingwinkel (Foto: indebuurt Nijmegen)

Verkeerd beeld

Er heerst weleens een verkeerd beeld over de huiskamer, merkt Martanja: “Omdat het Leger des Heils een christelijke organisatie is die oorspronkelijk daklozen helpt, denken mensen soms dat onze huiskamer er alleen voor dak- en thuislozen is. Maar in de loop der jaren is het Leger nog zoveel meer gaan doen. Onze huiskamer is een ontmoetingsplek voor echt voor alle bewoners in de wijk. Niet alleen voor dak- en thuislozen of voor mensen met een christelijk geloof. Sommige mensen kennen de plek alleen omdat ze er vaak langsfietsen en denken dan ‘dit is niet voor mij’.”

‘Mensen voelen zich hier thuis’

Toch merkt ze dat mensen van verschillende leeftijden met verschillende achtergronden de huiskamer weten te vinden. “We proberen mensen altijd ervan te overtuigen om gewoon eens binnen te lopen, hier een kop koffie te drinken, even in de winkel te kijken en de sfeer te proeven. Mooi om te zien dat mensen dan toch blijven plakken. Ik ben trots op deze huiskamer en dat dit een plek is waar veel mensen zich thuis voelen. Daardoor word ik gelukkig van dit werk.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Lees ook:

Splendorfabriek in Nijmegen

Binnenkijken bij de Splendorfabriek: ‘Het bruisende hart van onze stad’

De Splendorfabriek in Nijmegen heeft nog steeds de industriële sfeer van vroeger maar dan in een nie...
Gasterij Vertoef Nijmegen

Binnenkijken bij Guesthouse Vertoef: ‘Er zijn ook internationale studenten te gast’

Nijmegen heeft een heleboel mooie hotels. Maar omdat we zelf allemaal in Nijmegen wonen, komt het ni...

Binnenkijken bij de mysterieuze torens van de Nijmeegse Spoorbrug

Wat gebeurt er eigenlijk in die twee historische gebouwen bij de Spoorbrug? Woont er iemand, of niet...

Meer over Bij Bosshardt ontdekken?

Bij Bosshardt dienstverlening

Vandaag gesloten

Molenweg 97, Nijmegen

Bekijk meer:dienstverlening

adv.