Gaaf! Zó ziet het oude Canisius College er dus van binnen uit

Door indebuurt Nijmegen 27 augustus 2018

Het oude Canisius College ziet er van buiten in elk geval waanzinnig uit, maar wat zit er eigenlijk binnen? Wij namen een kijkje in dit prachtige band bij het kantoor van reclamebureau Fama Volat. 

Bij binnenkomst blijkt het pand enorm groot te zijn. Toch is maar een klein deel van de ruimtes in gebruik. Een paar ruimtes zijn nu studentenkamers en er zijn ook wat kantoorruimtes, zoals die van de Nijmeegse tak van het reclambureau Fama Volat waarvan de dagelijkse leiding in handen is van Nick van de Hei en Ron Ghijssen. “Ik gok dat er maximaal vijftien ruimtes in gebruik zijn nu”, vertelt Nick.

Oude elementen

Als je er voor het eerst komt lijkt het pand wel een doolhof. Er zijn opvallend veel oude elementen bewaard gebleven, waardoor het pand er nog steeds prachtig uitziet. Waar je ook kijkt zie je bijna wel iets bijzonders: glas-in-loodramen, een oude kluis, authentieke zuilen en balustrades en zelfs nog met de hand geschreven notities op de muur. Nick: “Het is jammer dat de bibliotheek is afgesloten, een prachtige ruimte die zelfs wordt omschreven als een van de mooiste bibliotheken ter wereld. Gelukkig kregen we onlangs heel even de kans om er een kijkje te nemen waar fotograaf Roy Soetekouw een aantal prachtige foto’s van heeft gemaakt.”

‘Een beetje muffig’

Nick noemt ook de kapel als een van de bijzondere, goed bewaard gebleven plekken in het imposante pand, maar ook daarvan blijkt de deur bij controle helaas op slot. “Wij beginnen inmiddels een beetje te wennen aan hoe mooi dit pand is, we zitten hier namelijk alweer sinds januari met ons reclamebureau. Maar elke keer als we klanten over de vloer krijgen zijn die enorm onder de indruk.” Wat mensen volgens Nick ook opvalt, is de typerende geur van het gebouw. “Een beetje muffig, alsof de tijd hier letterlijk heeft stilgestaan, maar ook daar zijn we inmiddels aan gewend”, voegt hij lachend toe.

Flinke zak geld

Er hangt hier dan ook heel wat historie in de lucht. in 1898 gaven de paters Jezuïeten opdracht voor de bouw van deze van oorsprong jongenskostschool. Prominente figuren als Ruud Lubbers en Hans van Mierlo zaten nog in de schoolbanken van dit zeven verdiepingen tellende rijksmonument van maar liefst 7.000 m2, ontworpen door Nicolaas Molenaar, een leerling van beroemd architect Pierre Cuypers.
“Hoe gaaf is het dan dat je als startende ondernemers je bedrijf kunt huisvesten in een gebouw met zoveel geschiedenis? Het kwam via via op ons pad, de huur bleek gunstig, dus we hebben die kans meteen met beide handen aangegrepen.” Het is voor de twee jonge ondernemers dus maar te hopen dat er niet al te snel een huurder voor het hele pand wordt gevonden. “Dan moeten we namelijk op zoek naar iets nieuws en waar vinden we in Nijmegen in hemelsnaam weer zo’n unieke plek?” Het rijksmonument staat namelijk te huur voor wie een flinke zak geld heeft en een goed bestemmingsplan. “Maar we verwachten dat dat best nog even kan gaan duren en tot die tijd zitten wij hier prima!”

adv.