Sophie en Erwin maakten van een boerderij hun droomhuis: ‘Ik wil hier nooit meer weg’

Door indebuurt Nijmegen 4 februari 2019

Toen Sophie en Erwin hun huidige woning zo’n twee jaar geleden voor het eerst binnenliepen, waren ze meteen verkocht. Maar daarvoor moesten ze wel door heel wat noodzakelijke werkzaamheden heen kijken. Sophie: “Het was een oude boerderij met bijbehorende schuur waar sinds de jaren zeventig niks meer aan was gedaan. Het heeft ons heel wat bloed, zweet en tranen gekost om het huis te krijgen zoals het nu is, maar het resultaat mag er zijn. Ik wil hier nooit meer weg!”

Napoleon

En dat snappen we ook wel als we een kijkje nemen in dit monumentale pand uit 1802. “In dat jaar is de boerderij officieel gebouwd. Maar ook op eerdere kaarten van Napoleon, uit 1795, is te zien dat er ook toen op deze plek al een gebouw stond.” Het feit dat het pand monumentaal is maakte de verbouwing tot een extra grote uitdaging. “Sommige elementen moet je in stand houden vanwege die monumentenstatus. Ik had bijvoorbeeld heel graag wat grotere ramen gewild in de keuken, want daar is het nu relatief donker, maar dat zit er helaas niet in.”

Veel zelf gedaan

Op dit soort kleine details na is Sophie meer dan tevreden met het eindresultaat. “Helemaal als je bedenkt dat Erwin en ik eigenlijk helemaal geen klussers zijn en dat we toch heel veel zelf hebben gedaan, met hier en daar natuurlijk wel wat hulp van vrienden en professionals. Je kunt immers niet alles zelf doen.” Zo moest er bijvoorbeeld een draagmuur worden doorgebroken om een doorgang te creëren de keuken (vroeger de stal) naar de woonkamer. “Dat soort klussen lieten we maar al te graag aan professionals over, daarbij kun je je geen fouten permitteren.”

Anderhalf jaar klussen

In totaal zijn Erwin en Sophie zo’n anderhalf jaar met de verbouwing van het hele pand bezig geweest. “Van tevoren had ik eerlijk gezegd verwacht dat het zeker wel tien jaar zou duren. Er moest zó veel gebeuren. Alles was groen en zwart en er was geen goede isolatie. Maar toch kunnen we sinds een half jaar al zeggen dat het echt af is, op wat kleine puntjes na, zoals plinten. Maar dat houd je denk ik in elk huis.”

Opgezette dieren

En het resultaat is een compleet andere woning dan ze hiervoor hadden. “Dat kan ook eigenlijk niet anders, want hiervoor huurden we een appartementje van tachtig vierkante meter en hier hebben we, inclusief tuin, zo’n 1500 vierkante meter tot onze beschikking. In een huurhuis doe je zelf bovendien niet zoveel, maar hier hebben we het echt helemaal eigen gemaakt.” En dat eigen omschrijft Sophie als een robuuste, landelijke stijl. “We houden van metaal, steen en hout en dat zie je dan ook overal terug.” Hetzelfde geldt voor opgezette dieren, maar dat kan ook eigenlijk niet anders als je weet dat dit stel eigenaar is van De Museumwinkel.com aan de Nijmeegse Van Welderenstraat. “We hebben hier in huis een aantal echte collector’s items hangen en staan.” Je kijkt er dus je ogen uit. Maar dat geldt in feite voor het hele huis, want waar je ook kijkt, overal is wel iets bijzonders te zien. “Ook daardoor voelt het nu echt als ons thuis, het is helemaal eigen.”

Favo plekje

Hoewel Sophie zich overal in huis thuisvoelt noemt ze de keuken toch als haar meest favoriete plekje in huis. “Die heb ik ook helemaal zelf samengesteld, want Erwin had geen zin om mee naar de keukenzaak te gaan”, lacht ze. “Het was even passen en meten, maar het is daardoor nu wel mijn droomkeuken geworden.” De keuken ziet er stoer en robuust uit, wat nog eens extra wordt versterkt door de authentieke balken die in de keuken terugkomen. “Het eiland hier is heerlijk en dat vinden we niet alleen zelf, maar we merken het ook tijdens feestjes. Hoewel we ook een hele mooie grote woonkamer hebben, hangen de meeste mensen dan toch hier aan het eiland. Begrijpelijk natuurlijk, het voelt ook wel een beetje als een bar.”

Houtwormen

Met die authentieke balken die je in de keuken ziet en die ook op de slaapkamer terugkomen, was trouwens nog wel iets aan de hand toen ze het huis kochten. “Die zaten vol met houtwormen, ontdekten we tijdens de bouwtechnische keuring. Dus daar hebben een mannetje voor laten komen om dat probleem te verhelpen. Zo erg vonden we dat trouwens niet, de balken hebben daardoor namelijk een extra mooie verweerde uitstraling gekregen die perfect bij het huis past.”

Jacuzzihuisje

Van de sfeervolle slaapkamer boven tot het jacuzzihuisje in de tuin tot de bijzondere wenteltrap in de keuken: overal is over nagedacht en alles is perfect gestyled. “Maar dan wel zo dat het leefbaar is natuurlijk. Ons huis is geen showroom, maar een plek waar we echt leven en daar genieten we nog elke dag van.”

Kijk mee naar de foto’s van het interieur.

adv.