Binnenkijken bij Lotte: ‘Ik wilde terug naar mijn Nijmeegse roots’

Door Dilara Isik 18 februari 2019

Lotte van Koningsveld is geboren in Nijmegen maar verliet onze lievelingsstad toen ze ging studeren. Na 14 jaar in Amsterdam gewoond te hebben, woont ze sinds vorig jaar weer in Nijmegen. “Ik wilde weg uit de hectiek van Amsterdam en terug naar mijn roots,” vertelt ze. Samen met haar man Rob Bartels en twee kinderen Boet en Teddie woont ze in het voormalige klooster aan de Groesbeekseweg.

Het oude klooster vóór de brand.

Nieuwe woning

Zoals veel Nijmegenaren nog wel weten, is het oude klooster op nieuwjaarsdag van 2014 verwoest door een brand. Lotte laat een foto zien waarop het oude klooster te zien is vóór de brand. “Ik heb mij laten vertellen dat de brand begonnen is waar wij nu onze zolder hebben. Er moest ook een compleet nieuw dak in,” vertelt ze. Het gebouw is bijna helemaal opnieuw opgebouwd en er zijn zestien woningen en vijf appartementen in gemaakt. Alleen de voorgevel is nog origineel. “Doordat het opnieuw werd opgebouwd hadden wij zelf inspraak over de indeling, dus daar hadden we wel geluk mee!”

De zithoek met grote glazen deuren naar de entree.

Vrienden over de vloer

Ondanks het feit dat veel vrienden nog in Amsterdam wonen, hebben Lotte en haar man al vrij snel hun mensen gevonden in Nijmegen. “Mijn ouders, zus en goede vriendin woonden hier al. Ook door de school van mijn kinderen en mijn werk heb ik in korte tijd al veel leuke mensen ontmoet.” Voor haar vrienden uit Amsterdam is het ook goed vertoeven in huize Bartels. Er is een uitgebreide logeerkamer met eigen badkamer en toilet. “Wij vinden het hartstikke gezellig als er vrienden langskomen, en dat gaat ook makkelijker als ze kunnen blijven slapen. Onze vrienden komen hier ook heel graag.”

Rust

Ook al zit het huis aan een drukke straat, binnen hoor je de auto’s nauwelijks. “Ik vind het wel leuk om aan zo’n drukke weg te zitten. Dan heb je toch een beetje het gevoel van een stad.” Als je binnenkomt in het voornamelijk witte, lichte interieur hangt er meteen een hele rustige sfeer. “We hebben er bewust voor gekozen om alles zoveel mogelijk wit te maken. Mijn kinderen brengen de kleur in het huis.” Behalve een bank, een vrijstaand keukenblok en een tafel staan er ook weinig meubels in de kamer. “Ik houd ervan als er niet te veel spullen in huis staan, en als het lekker opgeruimd is. Dat geeft mij rust.”

Lotte in haar yoga studio op zolder

Yoga

Lotte is veel bezig met het creëren van rust en balans in haar leven, maar ook in dat van anderen. Na een burn-out vijf jaar geleden tijdens haar drukke leven in Amsterdam wist ze dat het roer om moest. Ze ging op reis naar Bali en besloot met yoga en mindfulness aan de slag te gaan. Ook zette ze haar eigen sieraden-webshop ‘Hartje Amsterdam’ op. Met haar mantra-armbandjes geeft ze mensen een reminder om goed voor jezelf te zorgen. Ook geeft ze yogales op de Bloemerstraat en in haar – naar eigen zeggen – kleinste yogastudio van Nijmegen. “Ik geef zogenaamde Yin yoga, waarmee je terug in jezelf keert en luistert naar de antwoorden die vaak al in jezelf verborgen liggen. Daarnaast organiseer ik yoga-vakanties van een dag of langer. Dit is echt mijn passie. Het liefst laat ik iedereen in aanraking komen met yoga!”

Lees ook:

Binnenkijken bij broer en zus Bas en Tamara: ‘We eten vaak gezellig samen’

Je ziet het niet vaak, een broer en zus onder één dak. Dat het superleuk kan zijn bewijzen Tamara (2...

Binnenkijken bij Floor: ‘Ik heb een speciale speelkamer voor mijn kinderen gemaakt’

Floor (38) woont pas drie weken (!) in het huis als we bij haar op de koffie komen. Dat is helemaal ...

Binnenkijken bij Lisanne: ‘Er móest een paal in de woonkamer passen’

Lisanne woont samen met haar vriend Thijs in de Koolemans Beijnenstraat. Ze had één belangrijke eis ...

adv.