Binnenkijken bij José Klappe: “In Nijmegen kennen ze mijn naam vaak van de viswinkel”

Door Sophie van den Boogaard 2 juli 2018

Een tijdje geleden keken bij binnen bij Judith en Emiel in de Weezenhof. De moeder van Judith, José, woont ook in de Weezenhof en heeft al net zo’n gezellige inrichting. “Ik hou van oude spullen, ook als ze niks waard zijn.”

Viswinkel Klappe

José is een echte Nijmeegse en woont in de Weezenhof. Haar familie had vroeger een viswinkel aan de Groenestraat, genaamd ‘Klappe’. “Mensen spaarden echt om bij ons een visje te halen, we waren echt een begrip. Je moet je voorstellen dat je vis toen nog niet in de supermarkt kon kopen zoals nu. Bij de biljart- en tennisclub deden ze dan allemaal een beetje geld in een potje en aan het einde van de week gingen ze dan een visje halen bij Klappe.”

Klappe
Een oude foto van de moeder van José die met de kar door de Nijmeegse straten reed om vis te verkopen.

Oude spullen verzamelen

José is een liefhebber van oude spullen. “Ik vind oude spullen fascinerend. Dit opschrijfboekje bijvoorbeeld, dat is toch leuk? Vroeger ging je naar de kruidenier voor boodschappen. Als je nog een paar dagen moest wachten op je loon maar toch wat boodschappen moest hebben, schreef je in een boekje wat je de winkelier nog verschuldigd was. Als het geld dan binnen was kwam je alsnog betalen.”

Een opschrijfboekje van vroeger met boodschappen zoals griesmeel en suiker.

Koffie van de schotel

Een ander leuk item vinden we in de vitrinekast van José. “Die kopjes en schoteltjes zijn heel oud. Vroeger was er vaak geen tijd voor koffie, want er moest gewerkt worden. Dan goten de arbeiders de koffie uit hun kopje op het schoteltje, zodat het sneller afkoelde en ze weer door konden gaan met werken.”

De kleine blauw met witte kopjes en schoteltjes in het midden zijn een erfstuk uit de familie.

Glas in de grond

“Ik heb een tijd in Beuningen gewoond. Toen we de boerderij kochten, vond ik allemaal glas terug in de grond. Omdat de grond waarop wij woonden vroeger in een dunbevolkt gebied lag, kwamen ze het glaswerk vaak niet ophalen. De mensen begroeven het dan in de grond, zodat ze het toch kwijt waren.”

Bekijk hier de prachtige tuin en het gezellige huis van José Klappe

Het tuinhuis van José ziet er supergezellig uit. "Ik heb alles zelf gedaan, ik ben graag bezig."
Een sfeermaker in het tuinhuis is dit gezellige servies.
Het ruimte terras in de tuin.
In haar vrije tijd maakt José vaak mooie dingen voor in haar tuin.
De groene tuin van José is versierd met allerlei planten en beelden van klei.
"Het leukste vind ik om van niet iets te maken. Ik haal spullen van de stort, ik vind dingen op straat, of ik loop tegen iets aan in een tweedehandswinkel en blaas het dan nieuw leven in."
"Met mijn keramiekhobbyclub maak ik beelden voor in de tuin. Ik ben meer van het grovere werk, zoals je ziet."
"Dit kan volgende week zomaar weer weg zijn, dan staan er bijvoorbeeld schoteltjes of iets anders."
In de vitrinekast in het huis van José vind je een schat aan oude en antieke spulletjes.

adv.