Go green! 5 x zo fleur je je Nijmeegse woning op 

Iedereen kent wel een Nijmegenaar die zijn of haar huis heeft omgetoverd tot een urban jungle. Of misschien ben je zelf zo iemand. Wil je ook de omgeving rondom je woning onder handen nemen? Hier wat inspiratie!

Boomspiegel

Het stukje grond rondom een boom op de stoep heet een boomspiegel of boomkrans. Kale grond is natuurlijk veel minder leuk dan een vrolijk bloemenperkje en dus is het tijd om de schep uit de schuur te halen! Voordat je een boomspiegel wilt adopteren maak je een melding via deze pagina. Als jouw aanvraag is goedgekeurd, zet de gemeente een stempel op de stoep naast de boomspiegel. De mensen die namens de gemeente het groen onderhouden slaan de boomspiegel voortaan over bij het onderhoud op straat. Als de stempel staat bent jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de boomspiegel.

Jonge bomen helpen

De boomspiegel is niet alleen mooi, maar heeft meer voordelen. Jonge bomen overleven hierdoor vaker. Dat zit als volgt: bij bomen waar geen boomspiegel is, groeit vaak gras en onkruid. Die nemen voedingsstoffen, lucht en water op die anders door de jonge bomen opgenomen worden.

Bron: Huis-en-Tuin.

(Foto: indebuurt)

Geveltuin

Steen eruit, plant erin. Een klein tuintje aan de voorkant van je huis ziet er knus uit. Daarnaast heeft het veel voordelen. Doordat de stoeptegels worden weggehaald, loopt het regenwater makkelijker weg na een bui. Met dat in je achterhoofd wil je vast die hortensia en vlinderstruik in de grond planten. Tip van de redactie: onder andere bij Decora, Bleshyou en Dille & Kamille vind je mooie planten.

Als je een geveltuin wilt aanleggen hoef je dit in Nijmegen niet te melden bij de gemeente. Er gelden wel enkele voorwaarden waar je je aan moet houden. Zo moet de stoep bijvoorbeeld breed genoeg zijn en mag je niet dieper dan 30 centimeter graven. Voor een precies overzicht van alle voorwaarden kijk je hier.

(Foto: indebuurt)

Tegels in de tuin weghalen

Het is een open deur, maar je kunt natuurlijk ook de tegels in jouw tuin weghalen. Als je in plaats daarvan gras, planten of bloemen poot, krijg je een kleine oase. Veel groen houdt de tuin én de stad koeler. Zo geniet je tijdens de zomer van een koelere tuin.

NK Tegelwippen

Nuttig om te weten: in het najaar zijn er twee gratis tegelophaaldagen in de wijken Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil. Meer hierover lees je in dit artikel. Dat is vanwege het NK Tegelwippen. Weet je niet wat dit is? Met deze wedstrijd hoopt gemeente Nijmegen meer groen in de stad te creëren. Iedereen die in een deelnemende stad woont, brengt de tegels gratis weg. Aan het eind van de competitie, op 31 oktober, wordt gekeken welke gemeente de meeste exemplaren heeft ingezameld.

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Groen dak

Een stukje groen op het dak van je huis: dat geeft je woning een heel andere look! Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, want bijen en vlinders brengen graag een bezoek aan een groen dak.

Groen dak op nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is volgens Milieu Centraal het beste voor een stukje groen op het dak. Hierbij kun je vanaf het begin rekening houden met het gewicht van de dakconstructie. Wil je op je huidige huis in Nijmegen een groen dak aanleggen? Huur dan een specialist in. In Nijmegen kun je onder andere terecht bij Rieken Groendaken Dakdekkers of Groendakmaker.

Subsidie voor een groen dak

In sommige gemeenten krijg je subsidie voor een groen dak. Zo ook in de gemeente Nijmegen. Hier zitten een paar voorwaarden aan. Het groen dak moet bijvoorbeeld in lagen opgebouwd worden. Hier lees je alles over subsidie voor jouw groene dak.

Bron: Milieu Centraal.

(Foto: indebuurt)

Plantenbak bij je raam

Ook als je klein woont kun je genieten van groen rondom je huis. Wat dacht je van een plantenbak bij je raam? Ook kun je een plantenbak over de rand van je balkon hangen. Je koopt ze onder andere bij de Intratuin en Tuincentrum Lindenholt.

(Foto: Unsplash)

Lees ook…

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Binnenkijken bij Monique in Oost: ‘Het is per ongeluk een mooi geheel’”

Binnenkijken bij Monique in Oost: ‘Het is per ongeluk een mooi geheel’

Binnenkijken bij
Ga naar “Huizenjacht! 9 x deze woningen in Nijmegen-West staan nu te koop”

Huizenjacht! 9 x deze woningen in Nijmegen-West staan nu te koop

Ga naar “Parel van Funda: miljoenenstulpje met uitzicht op de Waal”

Parel van Funda: miljoenenstulpje met uitzicht op de Waal

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb