Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x zo houd je inbrekers buiten de deur tijdens de zomervakantie

Door Babs Bingen 21 juli 2019

De Vierdaagse is nét een dag achter de rug en dat betekent dat heel Nijmegen nu massaal op vakantie gaat. Dat weten inbrekers ook! Met deze zeven tips houd je inbrekers buiten de deur als je met vakantie bent. Ook als je denkt dat bij jou toch niks te halen is, want zo denkt een inbreker niet!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Tijdschakelaar op je lampen

Je huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een inbreker net zoals het briefje van vroeger op de deur met ‘melkboer, wij zijn op vakantie’ erop. Zorg dus dat je een tijdschakelaar hebt op alle lampen die je normaal ’s avonds ook aan zou hebben en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Ook handig: bedien je lampen via een app, als dat kan. Dan kun je plafondlampen ook aandoen, waarbij je geen tijdschakelaar kunt plaatsen.

Lamellen of gordijnen niet dicht

Een duidelijk teken dat een huis onbewoond is, is als op klaarlichte dag de lamellen of gordijnen dicht blijven, en dat dagen achter elkaar. Begin een paar weken voor je vertrek met de lamellen of gordijnen half open laten, zodat je van buiten geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet je woonkamer overzien.

Niet opruimen

We kunnen ons voorstellen dat je je huis helemaal spic en span achter wilt laten, zodat je in een schoon en netjes huis terugkomt na je vakantie. Maarrrr dat is niet zo slim. Je huis zou namelijk ook niet zo clean zijn als je thuis zou zijn. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. Leg een krant op tafel of een open boek, zodat het lijkt alsof je maar even weg bent. Scheelt ook weer stress tijdens het inpakken, want het huis hoeft niet meer netjes.

Geen stapel post

Die stapel post achter het raampje van je voordeur of uitpuilende brievenbus ziet een inbreker meteen. Plak tijdelijk een nee/nee sticker op je brievenbus, zodat je overtollige reclamepost al niet ontvangt. Vraag je buurman om je brievenbus of deurmat regelmatig te legen. Laat diegene je post dan niet in nette stapeltjes op de tafel leggen, maar uit het zich. In een kast bijvoorbeeld. Je kunt ook het raam in je voordeur afplakken met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.

Plantjes water geven

Verlepte plantjes, die zijn verdacht voor inbrekers. En als het net zo’n droge zomer is als vorig jaar, staan je plantjes er waarschijnlijk niet meer zo florissant bij na twee weken. Vraag een van je buren om je plantjes water te geven, zowel binnen als buiten. Ook leuk voor jezelf, want zo vergaan je groene vrienden niet tijdens je afwezigheid.

Check je sloten

De inbreker slaat het meest zijn slag bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste prooi. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn heel veel mensen voor langere tijd van huis. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met schroevendraaier en tang binnen 1 minuut binnen is. Via deze website kun je je checken of jouw sloten nog goed zijn. Plaats, als de test dat adviseert, nieuw beslag op de achterdeur voor je vertrek. Dat kost je misschien 70 euro. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam voor ongeveer 50 euro. Daarmee verklein je de kans op inbraak!

Houd social media in de gaten

Inbrekers gaan ook mee met de tijd. Als ze zien dat dan alles op jouw Facebook-, Twitter- of Instagramprofiel erop wijst dat je met je voetjes in het zand zit in Verweggistan, zien ze dat ze niet bang hoeven te zijn dat je thuis bent. Stel je privacy-instellingen van je profielen op social media zo in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Bonustip:
Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via Google Play (zoek op ‘stop inbraak’). Deze app leidt je door verschillende ruimtes in je huis om te checken of je huis goed beveiligd is tegen inbraak. Je kunt ook foto’s maken van je sloten of raamboompjes en om advies vragen.

Lees ook:

terrassen Nijmegen

Terrassen in Nijmegen: dit zijn de regels

Het is superlekker weer deze week. We gaan dus met z'n allen weer de Nijmeegse terrassen bestormen. ...

Wildplukken in hartje Nijmegen: dit zijn de hotspots

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar overal om je heen groeien dingen die je kunt eten. Denk a...

5 x supermooie fietsroutes bij Nijmegen

Het is lente, en in Nederland springen we dan graag op de (al dan niet elektrische) fiets. We worden...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.