Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mans en Laurien lopen voor het eerst de Vierdaagse: ‘We trainden elke week’

Door Babs Bingen 11 juli 2019

Mans en Laurien leerden de Vierdaagse al feestend kennen tijdens hun studententijd in Nijmegen. Dit jaar staan ze niet meer fulltime met een biertje aan de bar, maar mogen ze zelf aan de bak. Samen lopen zij voor de eerste keer de 50 kilometer.

Het idee ontstond in een dronken bui tijdens de Vierdaagsefeesten van 2018. Goede vrienden Laurien (25) en Mans (25) stonden bij een optreden van Kees van Hondt te kijken toen één van hen op het idee kwam om volgend jaar zélf eens de Vierdaagse te gaan lopen. Laurien: “Eigenlijk begon het als een grap. Wat nou als we zélf eens mee zouden lopen? Normaal gesproken staan we altijd de lopers ’s ochtends vroeg uit te zwaaien. Nu wilden we het weleens van de andere kant meemaken, het is toch echt wel een mooi fenomeen. We doen het gewoon, zeiden we tegen elkaar. Het werd een serieus plan. ”

Wandelen naar de appeltaart

Laurien, Mans en een derde vriend Rein sloten een pact om zichzelf voor de Vierdaagse van 2019 in te schrijven. Meteen na de inschrijving startten de drie al met trainen. Laurien: “We zijn toen van Nijmegen naar Doornenburg gewandeld. Daar wonen de ouders van Mans en daar stond een lekkere appeltaart op ons te wachten, dus daar hebben we het de hele tocht over gehad. Het was ook best een zware, want het regende de hele dag. We hebben ons toen meerde keren afgevraagd waar we dit ook alweer voor deden.”

Bijna ieder weekend trainen

Jammer genoeg werden de vrienden eerst uitgeloot. Laurien: “Daar baalden we flink van, we hadden nu al onze zinnen erop gezet.” Laurien en Mans hadden geluk, want bij een derde inschrijving mochten de twee tóch meedoen. Rein moest helaas tot volgend jaar wachten. “Doordat we dachten dat we uitgeloot waren, hadden we een trainpauze van zo’n vijf weken. Het was best zwaar om het daarna weer op te pakken.” Toch is ze dat aardig gelukt. Mans en Laurien hebben namelijk bijna ieder weekend getraind.

Ook Laurien loopt 50 km

Hoewel Laurien als vrouw niet verplicht 50 kilometer hoeft te lopen, gaat ze dat wel doen. “Het plan was natuurlijk dat ik met twee mannen zou lopen, dus daarom wilde ik ook de 50 kilometer lopen. Toch merk je wel dat die laatste tien kilometer erg zwaar is. Dan vond ik het met trainen meestal echt niet meer leuk. Gelukkig is de algehele sfeer tijdens de Vierdaagse zo anders dan als je traint. Dan hoef je niet in je eentje of met z’n tweeën maar wat door dorpen en steden te lopen. Straks gaat dat héél anders zijn. Je loopt met zóveel mensen tegelijk en wordt door zóveel mensen aangemoedigd. Ik denk dat dat mentaal wel veel verschil maakt.”

Bang voor blaren

Laurien heeft er vertrouwen in dat ze met Mans de finish gaat halen. “We hebben getraind met lange afstanden, vroeg opstaan en meerdere dagen achter elkaar lopen. Wel ben ik bang voor blaren. Op mijn kleine teen komen ze steeds terug, daar moet ik even goed op letten. En anders zijn daar gelukkig de EHBO-posten voor.”

Los Angeles Hollywood GIF by James Curran - Find & Share on GIPHY

Degelijke drinkzak

Laurien heeft nog een tip voor andere wandelaars die voor het eerst meedoen. “Doe zo’n hele degelijke drinkzak in je rugzak. Dan kun je steeds kleine slokjes drinken, zonder dat je je rugzak af hoeft te doen. Toen we begonnen met trainen, had ik die nog niet en dronk ik standaard te weinig. Daar werd ik niet goed van. Ook nemen we nootjes met zout mee, bananen, brood, een sportdrankje en dextro mee. En oh ja, Mans neemt altijd een thermoskan koffie mee!”

Overwinning vieren

Waar Laurien en Mans het meest naar uitkijken? Dat is logisch: de finish. Daar staan dan allerlei vrienden, familieleden en collega’s ze op te wachten. Als Laurien en Mans op vrijdag nog kunnen lopen, gaan ze hun (hopelijke) overwinning nog wel even vieren met een koud biertje in de stad.

Lees ook:

Freek loopt de Vierdaagse voor Beat Batten: ‘Ik wil minimaal 1000 euro ophalen’

In de aanloop naar de Nijmeegse Vierdaagse 2019, spreken we een aantal fanatieke lopers die de tocht...

Lenneke loopt de Vierdaagse voor haar zieke ezels: ‘Ik kwam niet meer rond’

Het meedoen aan de Vierdaagse had altijd al op de bucketlist van Lenneke Barten gestaan. Toch was he...
Vierdaagse nieuws persconferentie

Nijmeegse Vierdaagse 2019: alle praktische info over de wandelmarsen

Van 13 tot en met 19 juli vinden de Vierdaagsefeesten plaats en van 16 tot en met 19 juli gaan vele ...
eigen drank vierdaagse

Vierdaagsefeesten 2019: hier vind je alle praktische informatie

Waar moet je zijn als je al feestend tijdens de Vierdaagsefeesten moet plassen? En kun je eigenlijk ...

Meer over

Vierdaagse

adv.