Toen in Nijmegen: de ontdekking van het geheim onder de C&A en Papillon
De wereldberoemde schilders de Gebroeders van Lymborch woonden vroeger in een enorm pand aan de Nijmeegse Burchtstraat. Waar eerst hun...
De prachtige kerk in Bottendaal is vernoemd naar Titus Brandsma. Wie was deze man en wat was zijn connectie met Nijmegen? Lees je hier!
Titus Brandsma heette eigenlijk Anno Sjoerd en was van oorsprong een Fries. Hij was Rooms-Katholiek opgevoed en trad hij in bij de Karmelietenorde, waar hij de kloosternaam Titus aannam. Na het behalen van zijn Gymnasium studeerde hij Wijsbegeerte in Rome. In 1923 werd hij Hoogleraar in Wijsbegeerte en in Mystiek aan de Radboud Universiteit. In studiejaar 1932 – 1933 was Titus Brandsma zelfs rector Magnificus.
Hij was een zeer sociaal betrokken persoon. Brandsma sloot zich aan bij verschillende organisaties die vaak in lijn liepen met zijn Rooms-katholieke geloofsovertuiging. Hij zette zich onder andere in voor het natuurbehoud in Friesland, de Rooms-Katholieke Journalistenvereniging en was medeoprichter van het spirituele tijdschrift Ons Geestelijk Erf.
Tekst loopt verder onder de foto
Brandsma woonde al enige tijd in Nijmegen, in het toenmalige klooster in Doddendaal. Aan de vooravond van de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog waarschuwde hij al via publicaties in dagbladen en tijdens lezingen en colleges voor de gevaren van het gedachtegoed van de nazi’s. Ook weigerde hij om joden toegang tot het onderwijs te ontzeggen.
In januari 1942 bezocht Brandsma een aantal katholieke kranten. Hij vroeg ze om niet langer advertenties van de NSB te plaatsen. De Duitsers kregen lucht van zijn activiteiten en besloten actie te ondernemen. Zo kwam het dat Titus Brandsma op 19 januari 1942 in het klooster in Doddendaal werd gearresteerd. Via wat omwegen zoals de gevangenis van Scheveningen kwam hij uiteindelijk in concentratiekamp Dachau terecht.
Brandsma werd in een barak geplaatst samen met een aantal Poolse geestelijken. Kampgenoten vertelden dat hij in zijn tijd in het concentratiekamp een enorme spirituele steun geweest was voor medegevangenen. Door alle mishandelingen werd Brandsma doodziek en in de zomer van 1942 werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij was toen al buiten bewustzijn. Titus Brandsma stierf op 26 juli 1942 door een dodelijke injectie van de kamparts.
De kerk en het monument zijn vernoemd naar Titus Brandsma omdat hij veel betekende voor de mensen. Hij was een inspirerende persoonlijkheid, een geestelijke en zette zich in voor veel maatschappelijke belangen. Zijn verzet tegen de nazi’s was moedig en ook in het kamp was hij een steun.
In onze gids
Populaire rubrieken