Advertentie wordt geladen…

Toen in Nijmegen: borrelen en dansen in Café de Stoof

Café de Stoof Nijmegen
Café de Stoof in Nijmegen.

Herinneren jullie je nog Café de Stoof aan het Koningsplein? De Stoof was 365 dagen per jaar open, van ’s ochtends 8.00 uur tot in de late uurtjes. Waar nu feestcafé Sjors & Sjimmie te vinden is stond jarenlang horeca-man Ton Lenting aan het roer. 

Advertentie wordt geladen…

Ton Lenting werd op 25 april 1979 eigenaar van de café de Stoof. In die tijd reden er nog gewoon auto’s over het Koningsplein!  “Het was een klein bruin cafeetje en het heette al de Stoof. Ik wist toen al dat het Koningsplein autoluw zou worden en had plannen om een terras te starten.”

Toen er nog auto’s over het Koningsplein reden

Lenting begint eerst met een advertentiecampagne in de plaatselijke kranten om zijn nieuwste aanwinst bekend te maken bij het publiek. “In die advertenties gebruikte ik als adres het Koningsplein. Toen kreeg ik de gemeente op mijn dak, want het was niet het Koningsplein, maar de Koningstraat. Maar ik dacht: dikke neus, mijn gasten weten waar ze heen moeten.”
De horeca-ondernemer en de gemeente waren in het begin sowieso niet dikke vrienden. Lenting: “Ik kreeg geen vergunning voor een terras omdat dat economisch gezien niet haalbaar zou zijn.” Uiteindelijk weet Lenting wethouder Van Montfoort zo ver te krijgen dat hij 50 stoeltjes mag plaatsen. 50 stoeltjes… yes!

Om 8.00 uur stonden de eerste bezoekers voor de deur

Café de Stoof staat bekend om de vele verbouwingen. Lenting: “Ik verbouwde iedere 2 jaar. We wilden steeds vernieuwen en het publiek blijven trekken.” In het allereerste begin was de Stoof alleen in de avonduren open. “Maar dat vervroegde we steeds met een uurtje. Uiteindelijk was het café 365 dagen per jaar open, van ’s ochtends 8.00 uur tot in de late uurtjes.” Als Lenting om 8.00 uur opende stonden de eerste bezoekers al voor de deur. “Bijvoorbeeld verpleegkundigen die uit de nachtdienst kwamen. Of mensen die om 9.00 uur een afspraak op het gemeentehuis hadden maar wat te vroeg waren.”

Daten, dansen en borrelen in de Stoof

De Stoof was in de jaren 80 en beginjaren 90 één van de populairste kroegen van Nijmegen. Je kon er daten, dansen en borrelen. Op donderdag kwamen de studenten, op vrijdag en zaterdag het Nijmeegse publiek en op zondagmiddag de voetbalteams als de kantines dicht gingen. Om 22.00 uur ging de muziek een tandje harder. Lenting: “Ik herinner me nog dat het van belang was om echt goede muziek te draaien. Anders ging het publiek naar de Swing. Dat was toch wel een beetje een concurrent van ons.”
In de Stoof vonden ook veel bezoekers de liefde. Lenting: “Ik was in die tijd ook eigenaar van de Goffertboerderij. En stelletjes die elkaar in de Stoof hadden ontmoet, vierden daar vaak hun bruiloft.”

Oberraces en potten & flikkendag

Lenting probeerde steeds vernieuwende evenementen te houden. Zo werkte hij mee aan de potten & flikkerdag (met informatie-stands en allerlei activiteiten op het Koningsplein) en is hij de initiator van de oberraces. Aan deze race deden superveel teams van Nijmeegse kroegen mee. En weten jullie nog dat er een schaakbord stond op het Koningsplein? Ook dat komt uit de koker van de kroegbaas van de Stoof. Ook het tv-programma The Voice of Holland is eigenlijk helemaal niet zo origineel. In de jaren 80 was er in Nijmegen al de talentenshow ‘de zilveren microfoon’. Ook een initiatief van, juist, de Stoof.

De kracht van de Stoof: het personeel

“Het succes van de Stoof is te danken aan de medewerkers”, beweert Lenting stellig. “De Stoof was eigenlijk een horeca-opleidingsbedrijf waar tientallen mensen het vak leerden. Wij stonden voor goede bediening en gastvrijheid. De bezoekers moesten zich echt thuis voelen bij ons.” Hoe serieus de zaken genomen werden bij de Stoof blijkt wel uit de Stoof – bijbel. In deze (supergrappige) bijbel staat precies wat er van de medewerkers verwacht werd en hoe er gewerkt moest worden.  Bijvoorbeeld deze passage over thee. “Erg populair zijn tegenwoordig de zakjes thee met een smaakje. Vraag of men een ‘speciale’ thee wil drinken!”

Weten jullie nog….? (Foto: eigen foto)

Ken jij deze talenten?

Lenting is er best trots op dat zijn ‘Stoof’ zoveel talent heeft voortgebracht. “Maar liefst 32 mensen die bij ons gewerkt hebben zijn uiteindelijk een eigen horeca-gelegenheid begonnen. Zoals bijvoorbeeld Teddy Vrijmoet (directeur van stichting de Vierdaagsefeesten, Bas Neienhuijsen (van café Faber, café Toon en de Tempelier), Pieter van Soest van café de Kroon en Rob Seveke van het Bierkeldertje.”

Lenting boekte André Hazes!

Tijdens de zomerfeesten van 1983 boekte Ton Lenting niemand minder dan André Hazes. Dit tot grote onvrede van het ACBN, de organisatie van de zomerfeesten. “Het bestuur van de zomerfeesten wilde Hazes op het hoofdpodium, op Plein 1944. Maar ik had ‘m al geboekt voor ons podium en hield mijn poot stijf”, lacht Lenting. Hij herinnert zich ook nog dat Frank Boeijen op het Stoof-podium zong. “Maar dat was voor mijn omzet niet zo’n succes. Het stond bomvol met allemaal van die jonge meisjes en die dronken niets.”

En toen lag er een pistool op de bar

De voormalige kroegbaas heeft ook minder goede herinneringen aan zijn tijd bij de Stoof. “We werden op een gegeven moment bedreigd door een crimineel die ons wilde dwingen een portier aan de deur te zetten. Die wij uiteraard dan bij hem afnamen. Maar ik wilde geen portier want dat vond ik niet gastvrij. Die man begon ons toen te bedreigen. Hij legde bijvoorbeeld een pistool op de bar en zei dan dat hij wist waar onze kinderen op de crèche zaten. Dat soort dingen.”
Als Ton en zijn vrouw Mieke op een dag door de stad lopen gaat zijn pieper af. “Dat betekende dat er wat loos was bij de Stoof. Terwijl ik de kinderen even bij Decora naar binnen bracht ging Mieke alvast naar het café. Daar werd zij geslagen door die man. We hebben meteen de politie gebeld. Maar toen die hoorde wat er aan de hand was, moesten ze eerst een team van 12 agenten bij elkaar krijgen, voordat ze deze beruchte crimineel mochten aanhouden. Uiteindelijk hebben we aangifte gedaan en hielden de dreigementen op.” Voor Lenting het einde van een zeer stressvolle tijd. “Ik ben toen in een paar weken wel 10 kilo afgevallen.”

Nog altijd spijt van de verkoop van café de Stoof

Ton Lenting en zijn vrouw besluiten in 95 de kroeg te verkopen aan Sjoerd Kooistra. “Een beslissing waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb”, bekent Lenting. “Helemaal nu drie van mijn vier kinderen ook de horeca in zijn gegaan. Ik had de zaak graag aan één van hen doorgegeven.” Lenting heeft inmiddels al jaren zijn eigen horeca training- en adviesbureau. Welke kroeg in Nijmegen doet het nu echt goed? “Ik vind de mensen van café van Ouds het heel goed doen. Zij organiseren ook steeds nieuwe dingen. En als horeca-ondernemer moet je steeds blijven vernieuwen.”

 

 

 

 

Meer in deze categorie

Toen in Nijmegen

Ga naar “Mysterie opgelost: dit is de betekenis van het vissenbankje in het Kronenburgerpark”

Mysterie opgelost: dit is de betekenis van het vissenbankje in het Kronenburgerpark

Ga naar “Toen in Nijmegen: dit is de enige vrouw die nu nog begraven ligt in de Stevenskerk”

Toen in Nijmegen: dit is de enige vrouw die nu nog begraven ligt in de Stevenskerk

Catherina de Bourbon
Ga naar “Wow dit is gaaf! Bewegende beelden van Nijmegen in 1922”

Wow dit is gaaf! Bewegende beelden van Nijmegen in 1922

In onze gids

Ga naar “Cafetaria Dwars”

Cafetaria Dwars

 • Groesbeeksedwarsweg 306
 • Snackbars
 • 11:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “Sundara – De Groene Slijter”

Sundara – De Groene Slijter

 • Groenestraat 4
 • Slijterijen

Nu geopend

Ga naar “Fantastea”

Fantastea

 • Drakensteinstraat 13
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Aware Pet Products

Topper

Ga naar “Alle Heteluchtfriteuses 20% korting”

Alle Heteluchtfriteuses 20% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Solar buitendouche € 89,99”

Solar buitendouche € 89,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Flügel van € 26,99 voor € 19,99”

Flügel van € 26,99 voor € 19,99

 • Makro
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179”

PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179

 • BCC
 • Geldig t/m 20 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Bedrijfsleider horeca”

Bedrijfsleider horeca

 • Proeflokaal Bregje
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Ontbijtkok”

Ontbijtkok

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Parttime

Topper

Ga naar “Manager Advies & Relatiebeheer”

Manager Advies & Relatiebeheer

 • Dar N.V.
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Warehouse employee evening Nijmegen”

Warehouse employee evening Nijmegen

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Parttime
Ga naar “Schoonmaker”

Schoonmaker

 • Bistrobar Berlin
 • Parttime

Topper